- Home
- Externe
- CAIRO, (11.02.2011, 20:12)
- Draghici Mihail , Draghici Mihail ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Hosni Mubarak a demisionat după aproape trei săptămâni de proteste
Agenţia France-Presse prezintă modul în care s-au derulat evenimentele din Egipt care au condus la retragerea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.
Urmărește
58 afișări
CRONOLOGIE: Hosni Mubarak a demisionat după aproape trei săptămâni de proteste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
IANUARIE 2011
25 ianuarie: Începerea manifestaţiilor la care au participau mii de persoane. Protestele au fost precedate de mai multe cazuri de autoincendiere, imitând gesturi care avuseseră loc şi în Tunisia.
26 ianuarie: Mii de manifestanţi au ieşit pe străzi în pofida interdicţiei autorităţilor. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi bastoane, iar protestatarii au ripostat cu pietre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
27 ianuarie: Aproximativ 1.000 de persoane au fost arestate. Mohamed ElBaradei a revenit la Cairo şi s-a declarat pregătit să gestioneze perioada de tranziţie.
28 ianuarie: Protestele masive au degenerat în confruntări, iar cel puţin 62 de persoane au murit. Mubarak a cerut armatei să garanteze securitatea şi să menţină restricţii de circulaţie la Cairo, Alexandria şi Suez.
29 ianuarie: Cel puţin 33 de persoane au murit în confruntări, iar mii de deţinuţi au evadat din închisori. Hosni Mubarak a numit un nou premier, generalul Ahmad Chafic, şi a creat un post de vicepreşedinte, acordat generalului Omar Suleiman.
31 ianuarie: Mubarak a format un nou guvern, iar ministrul de Interne, Habib el-Adli, a fost înlocuit cu Mahmoud Wagdi.
FEBRUARIE
2-3 februarie: Confruntări violente au avut loc în Piaţa Tahrir între adversarii şi susţinătorii lui Hosni Mubarak, violenţele soldându-se cu 11 morţi şi 915 răniţi.
4 februarie: Sute de mii de egipteni au ieşit pe străzi cu ocazia mobilizării numite "Vinerea plecării".
6 februarie: Fraţii Musulmani s-au alăturat dialogului politic naţional, denunţând însă insuficienţa reformelor propuse.
7 februarie: Mubarak promite creşterea salariilor şi formarea unei comisii pentru anchetarea violenţelor.
8 februarie: Sute de mii de persoane au manifestat la Cairo şi în alte oraşe, iar Mubarak a format o comisie pentru modificarea Constituţiei.
10 februarie: Mubarak a anunţat că îi va preda atribuţiile vicepreşedintelui, rămânând însă la putere. Preşedintele SUA, Barack Obama, consideră că acest transfer de putere nu este suficient.
11 februarie: Peste un milion de persoane au protestat în întregul Egipt. Preşedintele Mubarak şi-a dat demisia şi a predat puterea armatei.
Conform organizaţiei Human Rights Watch, violenţele din Egipt s-au soldat cu peste 300 de morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Hosni Mubarak a demisionat - VIDEO
Citește și: Hosni Mubarak ar fi părăsit Cairo
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe