CRONOLOGIE: Hosni Mubarak a demisionat după aproape trei săptămâni de proteste

Agenţia France-Presse prezintă modul în care s-au derulat evenimentele din Egipt care au condus la retragerea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak.

Urmărește
58 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Hosni Mubarak a demisionat după aproape trei săptămâni de proteste

CRONOLOGIE: Hosni Mubarak a demisionat după aproape trei săptămâni de proteste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

IANUARIE 2011

25 ianuarie: Începerea manifestaţiilor la care au participau mii de persoane. Protestele au fost precedate de mai multe cazuri de autoincendiere, imitând gesturi care avuseseră loc şi în Tunisia.

26 ianuarie: Mii de manifestanţi au ieşit pe străzi în pofida interdicţiei autorităţilor. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi bastoane, iar protestatarii au ripostat cu pietre.

27 ianuarie: Aproximativ 1.000 de persoane au fost arestate. Mohamed ElBaradei a revenit la Cairo şi s-a declarat pregătit să gestioneze perioada de tranziţie.

28 ianuarie: Protestele masive au degenerat în confruntări, iar cel puţin 62 de persoane au murit. Mubarak a cerut armatei să garanteze securitatea şi să menţină restricţii de circulaţie la Cairo, Alexandria şi Suez.

29 ianuarie: Cel puţin 33 de persoane au murit în confruntări, iar mii de deţinuţi au evadat din închisori. Hosni Mubarak a numit un nou premier, generalul Ahmad Chafic, şi a creat un post de vicepreşedinte, acordat generalului Omar Suleiman.

31 ianuarie: Mubarak a format un nou guvern, iar ministrul de Interne, Habib el-Adli, a fost înlocuit cu Mahmoud Wagdi.

FEBRUARIE

2-3 februarie: Confruntări violente au avut loc în Piaţa Tahrir între adversarii şi susţinătorii lui Hosni Mubarak, violenţele soldându-se cu 11 morţi şi 915 răniţi.

4 februarie: Sute de mii de egipteni au ieşit pe străzi cu ocazia mobilizării numite "Vinerea plecării".

6 februarie: Fraţii Musulmani s-au alăturat dialogului politic naţional, denunţând însă insuficienţa reformelor propuse.

7 februarie: Mubarak promite creşterea salariilor şi formarea unei comisii pentru anchetarea violenţelor.

8 februarie: Sute de mii de persoane au manifestat la Cairo şi în alte oraşe, iar Mubarak a format o comisie pentru modificarea Constituţiei.

10 februarie: Mubarak a anunţat că îi va preda atribuţiile vicepreşedintelui, rămânând însă la putere. Preşedintele SUA, Barack Obama, consideră că acest transfer de putere nu este suficient.

11 februarie: Peste un milion de persoane au protestat în întregul Egipt. Preşedintele Mubarak şi-a dat demisia şi a predat puterea armatei.

Conform organizaţiei Human Rights Watch, violenţele din Egipt s-au soldat cu peste 300 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici