- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Japonia, devastată de un cutremur şi un tsunami, se confruntă cu o criză nucleară majoră
Japonia se confruntă cu o criză nucleară majoră după cutremurul cu magnitudinea 9 şi valul seismic devastator care au afectat partea de nord-est a ţării şi care au provocat probabil moartea a peste 10.000 de persoane, relatează AFP, care realizează o cronologie a evenimentelor.
CRONOLOGIE: Japonia, devastată de un cutremur şi un tsunami, se confruntă cu o criză nucleară majoră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
17 MARTIE:
Autorităţile încearcă să răcească reactoarele centralei nucleare Fukushima 1, care se confruntă cu probleme grave, pentru a evita o catastrofă nucleară.
În cursul dimineţii, patru elicoptere ale armatei deversează tone de apă de mare, în special peste reactorul 3. Obiectivul este de a umple bazinul unde se află combustibilul folosit, afectat de o explozie şi mai multe incendii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Două camioane speciale ale armatei încep joi seară să ude reactorul 3 al centralei, după o tentativă eşuată a poliţiei, de a efectua operaţiunea cu ajutorul tunurilor de apă.
Bilanţul oficial provizoriu al cutremurului şi valului seismic: 5.321 de decese şi 9.329 de dispăruţi.
Un val de frig şi ninsori abundente degradează şi mai mult condiţiile de viaţă şi muncă ale celor 500.000 de sinistraţi şi 80.000 de membri ai echipelor de salvare.
Preşedintele american Barack Obama propune Japoniei să trimită mai mulţi experţi nucleari şi Franţa îşi prezintă "oferta de cooperare masivă" în domeniul nuclear, prin resurse tehnice şi umane.
16 MARTIE:
Un nou incendiu izbucneşte la reactorul 4 al centralei Fukushima. Incinta de protecţie a reactorului 3 a fost probabil avariată, anunţă Guvernul.
În Franţa, Institutul de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN) apreciază că următoarele 48 de ore vor fi cruciale pentru restabilirea nivelului de apă în bazinul de stocare a combustibilului folosit al reactorului 4, existând riscul unor emisii radioactive "foarte importante".
Împăratul Akihito, "profund preocupat", declară că "se roagă pentru securitatea unui număr cât mai mare" de persoane.
15 MARTIE:
O explozie legată de prezenţa hidrogenului se produce la reactorul 2 al centralei Fukushima 1, apoi un incendiu la reactorul 4. O uşoară creştere a temperaturii se înregistrează la reactoarele 5 şi 6.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) apreciază că incinta de protecţie a reactorului 2 a fost probabil "afectată" şi că este posibil ca miezul reactorului 2 să fi fost uşor avariat. Incinta de protecţie "nu mai este etanşă" şi acest accident nuclear a atins un nivel de gravitate 6 (din 7), potrivit ASN.
Comisarul european pentru Energie vorbeşte despre o "apocalipsă".
14 MARTIE:
Două explozii se produc la nivelul reactorului 3 al centralei Fukushima 1, dar reactorul nu este avariat, anunţă Compania de electricitate japoneză TEPCO.
Magnitudinea cutremurului este reevaluată de la 8,9 la 9, acesta devenind al patrulea cel mai puternic cutremur din lume înregistrat după 1900.
13 MARTIE:
Japonia se confruntă cu "cea mai gravă criză a sa (...) după al Doilea Război Mondial", apreciază premierul Naoto Kan.
La centrala Tokai 2, o pompă a sistemului de răcire este în pană, dar cea de urgenţă funcţionează.
12 MARTIE:
O explozie are loc la centrala Fukushima 1, iar acoperişul clădirii unde se află reactorul 1 se prăbuşeşte. "Emisii (radioactive) foarte importante" s-au "produs simultan cu explozia", anunţă Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN).
11 MARTIE:
Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia, urmat de un tsunami cu valuri de zece metri înălţime devastează nord-estul arhipelagului. Vapoare sunt răsturnate, maşini şi case sunt luate de valuri de noroi şi resturi, care inundă arterele localităţilor de pe coasta Pacificului. Reactoarele centralelor nucleare din provinciile din apropierea epicentrului sunt oprite automat. Transporturile din estul ţării sunt întrerupte.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO