- Home
- Externe
- PRIŞTINA, (16.02.2013, 13:10)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Kosovo sărbătoreşte 5 ani de la declararea independenţei. Principalele evenimente care au marcat istoria Kosovo
Kosovo, care sărbătoreşte duminică cinci ani de la declararea independenţei, a făcut parte multă vreme, de-a lungul istoriei, din Imperiul Otoman, înainte de a trece sub controlul Serbiei, relatează AFP, prezentând o cronologie a principalelor evenimente din această zonă.
Urmărește
579 afișări
CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat istoria Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Secolul al XII-lea - Kosovo se află în centrul unui imperiu sârb, condus de dinastia Nemanjic. Aceasta este o perioadă în care se construiesc numeroase mănăstiri şi biserici.
1389 - Sârbii sunt învinşi de Imperiul Otoman în bătălia de la Kosovo Polje şi urmează o perioadă de câteva secole de dominaţie turcă ce distruge echilibrul etnic, înclinând balanţa în favoarea musulmanilor şi albanezilor.
1913 - Serbia recâştigă controlul asupra Kosovo după războaiele balcanice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
1946 - Kosovo este integrat în Federaţia Iugoslavă a comunistului Josip Broz Tito.
1987 - Cu ocazia unei vizite în Kosovo, Slobodan Miloşevici se erijează în apărător al sârbilor din provincie.
1989 - Miloşevici revizuieşte Constituţia sârbă, reducând considerabil autonomia Kosovo.
1991 - Proclamarea unei republici a Kosovo, recunoscută doar de Albania.
1992 - Ibrahim Rugova, ales "preşedinte" al Kosovo, laudă rezistenţa pasivă pentru obţinerea independenţei şi organizează instituţii paralele.
1997 - Apariţia Armatei pentru Eliberare din Kosovo (UCK), care angajează o gherilă împotriva forţelor sârbe.
1998-1999 - Război în Kosovo între separatişti şi forţele sârbe, soldat cu peste 13.000 de morţi, majoritatea albanezi din Kosovo, şi un milion de refugiaţi. NATO intervine la 24 martie 1999, forţele sârbe se retrag la 10 iunie. Kosovo este plasat sub protecţie internaţională.
2004 - Revolte violente antisârbe, soldate cu 19 morţi şi peste 900 de răniţi.
2005 - Începe o misiune a fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, mandatat de ONU, pentru elaborarea unui statut definitiv al Kosovo. Planul său de independenţă sub supraveghere internaţională va eşua în 2007 la ONU, din cauza Rusiei, care susţine Serbia.
2008 - La 17 februarie, Parlamentul din Kosovo proclamă independenţa. Serbia şi aliatul său, Rusia, resping această proclamare a independenţei, recunoscută în prezent de 98 de ţări, dintre care Statele Unite şi majoritatea statelor membre UE. Începe Misiunea europeană de poliţie şi justiţie din Kosovo (EULEX), cea mai importantă operaţiune civilă a Uniunii Europene.
2009 - Kosovo devine cel de-al 186-lea membru al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Băncii Mondiale.
2010 - La 22 iulie, Curtea Internaţională de Justiţie conchide că declaraţia de independenţă a Kosovo nu a încălcat dreptul internaţional. În septembrie, Adunarea Generală a ONU votează o rezoluţie comună a Serbiei şi UE care îndeamnă la "dialog" între Belgrad şi Priştina. În decembrie au loc primele alegeri legislative de la declararea independenţei, pătate de nereguli.
2011 - În martie se deschid, sub egida Bruxelles-ului, primele negocieri directe după război între Kosovo şi Serbia, care vrea să adere la UE. EULEX deschide o anchetă de presupus trafic de organe efectuat de membrii UCK în timpul războiului.
2012 - La 10 septembrie, Kosovo accede la suveranitate deplină (se încheie perioada de supraveghere internaţională), respinsă de sârbii din nord. La 19 octombrie, la Bruxelles are loc prima întâlnire între premierul sârb, Iviţa Dacici, şi cel kosovar, Hashim Thaci, în cadrul dialogului sub egida UE, urmat de acorduri-cheie. Fostul lider UCK Ramush Haradinaj, premier din decembrie 2004 până în martie 2005, este achitat de crime împotriva sârbilor în noiembrie, de către Tribunalul Penal Internaţional din fosta Iugoslavie.
2013 - la 6 februarie, are loc prima întâlnire între preşedinţii Serbiei şi Kosovo, sub egida UE.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”