- Home
- Externe
- PARIS, (17.01.2013, 14:19)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Precedente spectaculoase ale luării de ostatici din Algeria
Luarea de ostatici de la o platformă de gaz din Algeria se înscrie într-o listă lungă de operaţiuni similare, spectaculoase şi adeseori mortale, dar cu motivaţii diverse.
Urmărește
1069 afișări
Precedente spectaculoase ale luării de ostatici din Algeria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- 16 ianuarie 2013: Aproximativ 41 de occidentali şi 150 de algerieni au fost reţinuţi de combatanţi care au legături cu Al-Qaida la un complex gazifer din In Amenas (partea central-estică a Algeriei, în apropiere de frontiera libiană), exploatat de Sonatrach (Algeria), BP (Marea Britanie) şi Statoil (Norvegia).
- 1-3 septembrie 2004: Într-o şcoală din Beslan (Osetia de Nord), un comando cecen ia ostatice aproximativ 1.200 de persoane, dintre care copii, părinţi şi profesori. Asaltul forţelor ruse se soldează cu moartea a 331 de persoane, dintre care 186 de copii şi 31 de răpitori, precum şi cu rănirea altor 400 de persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
- februarie/martie 2003: În Sahara algeriană, 32 de turişti din Germania, Elveţia, Olanda şi Austria sunt răpiţi în mai multe grupuri de mişcarea islamistă algeriană GSPC (Grupul slafist pentru predică şi luptă). O ostatică germană a murit din cauza insolaţiei, ceilalţi sunt eliberaţi în mai în cadrul unei operaţiuni armate algeriene, apoi în august în Mali în schimbul unei răscumpărări neconfirmate de cinci milioane de euro plătite de Berlin.
- 23-26 octombrie 2002: La Moscova (Rusia) peste 800 de persoane sunt reţinute timp de 57 de ore de către un comando cecen în teatrul Dubrovka, înaintea unui asalt al forţelor speciale ruse. Un număr de 130 de ostatici au fost ucişi, precum şi membri ai comandoului, majoritatea asfixiaţi de gazele folosite de forţele speciale.
- Mai 2000: În Sierra Leone, circa 500 de Căşti Albastre ale ONU sunt luate ostatice de rebelii din cadrul Frontului Revoluţionar Unit (RUF). Ultimii militari ONU, încercuiţi de rebeli timp de două luni, vor fi eliberaţi în iulie în timpul unei operaţiuni desfăşurate de ONU cu susţinere logistică şi aeriană britanică.
- 17 decembrie 1996: În Peru, la reşedinţa ambasadei Japoniei la Lima, circa 700 de persoane sunt luate ostatice de un comando de luptători din cadrul MRTA (Mişcarea Revoluţionară Tupac Amaru). La 22 aprilie, după 126 de luni de detenţie şi în timp ce nu mai erau decât 72 de ostatici, este dat asaltul. Cei 14 membri ai comandoului, un ostatic şi doi militari sunt ucişi.
- 6-7 noiembrie 1985: La Bogota, 400 de persoane sunt luate ostatice în Palatul Justiţiei de către un comando al M19. În ziua următoare, asaltul desfăşurat în comun de armată şi poliţie provoacă moartea a circa 100 de persoane.
- 4 noiembrie 1979: La Teheran, 52 de americani sunt reţinuţi în ambasada Statelor Unite de către 400 de studenţi islamişti care cer extrădarea fostului şah al Iranului, aflat la New York. Ei sunt eliberaţi după 444 de zile, după eşecul unei operaţiuni de comando americane în aprilie 1980.
- 5-6 septembrie 1972: În timpul Jocurilor Olimpice din Munchen (Germania), 11 membri ai delegaţiei israeliene sunt ucişi în timpul unei luări de ostatici în satul olimpic de către un comando palestinian. Doi sunt ucişi de comando, nouă în timpul schimbului de focuri declanşat de poliţia germană pe un aerodrom militar pe care comandoul se pregătea să îl părăsească împreună cu ostaticii. Cei opt membri ai comandoului, un poliţist german şi un pilot de elicopter sunt, de asemenea, ucişi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe