CRONOLOGIE: Principalele date referitoare la Ratko Mladici
Ratko Mladici, fostul comandant militar al sârbilor din Bosnia, arestat joi, făcea, de aproape 15 ani, obiectul unui mandat internaţional de arestare, pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid, în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995).
CRONOLOGIE: Principalele date referitoare la Ratko Mladici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
1992
► 6 aprilie: Începutul asedierii oraşului Sarajevo de către armata iugoslavă, alcătuită în majoritate din sârbi. Liderul politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, şi comandantul militar al acestuia, generalul Ratko Mladici, conduceau operaţiunile în care aveau să fie omorâte 11.700 de persoane, în 44 de luni.
1995
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
-
130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
► 11 iulie: Mladici organizează preluarea controlului asupra enclavei musulmane Srebreniţa, unde sunt masacraţi aproape 8.000 de musulmani.
► 25 iulie: Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie îi acuză pe Mladici şi pe Karadzici de genocid şi crime împotriva umanităţii, în timpul Războiului din Bosnia, în care au fost ucise aproximativ 200.000 de persoane, în operaţiuni de "epurare etnică".
1996
► 11 iulie: Mandat de arestare internaţional pe numele lui Mladici.
► 9 noiembrie: Mladici este destituit din postul de şef al Statului Major al armatei sârbilor din Bosnia (VRS).
2001
► 27 noiembrie: Procurorul TPI Carla Del Ponte acuză Belgradul că îl protejează pe Mladici, care s-ar afla în Serbia. Belgradul dezminte.
2003
► 13 august: Eşec al primei operaţiuni cunoscute a Forţei de Stabilizare (SFOR) a NATO, în Bosnia, de a-l aresta.
2004
► 26 august: Mladici nu se află în Serbia, declară premierul sârb, Vojislav Kostuniţa.
2005
► 22 noiembrie: Primul apel către Belgrad pentru predarea sau arestarea lui Mladici şi Karadzici.
► 28 decembrie: Ministrul Apărării din Serbia-Muntenegru, Zoran Stankovici, recunoaşte un nivel insuficient de cooperare al armatei sale cu TPI, în vederea arestării inculpaţilor pentru crime de război.
2006
► februarie: Mladici a beneficiat de protecţia armatei sârbe până în iunie 2002 (raport al serviciilor secrete de la Belgrad).
► 7 aprilie: Parlamentul Serbiei-Muntenegru blochează averile fugarilor.
► 19 aprilie: Arestarea fostului colonel Stanko Ristici, suspectat că l-ar fi ajutat pe Mladici.
► 24 aprilie: Arestarea unui presupus complice al lui Mladici, un ofiţer în retragere, Ratko Vucetici.
► 3 mai: Uniunea Europeană (UE) suspendă negocierile de apropiere cu Serbia-Muntenegru, deschise în octombrie, sancţionând lipsa de cooperare a Belgradului cu TPI.
► 21 octombrie: Mladici "este în Serbia, la Belgrad şi în împrejurimi" (Carla Del Ponte).
2007
► 31 mai: Arestarea fostului general sârb bosniac Zdravko Tolimir, inculpat pentru crime de război. El este al treilea pe lista celor mai căutaţi fugari de către TPI şi este suspectat că ar fi unul dintre organizatorii reţelei de ajutorare a lui Mladici.
► 1 iunie: Uniunea hotărăşte să reia negocierile de apropiere cu Serbia.
2008
► 21 iulie: Arestarea lui Karadzici, la Belgrad.
2009
► 11 iunie: Televiziunea bosniacă difuzează imagini cu Mladici, afirmând că unele au fost realizate "foarte recent, poate chiar iarna trecută".
2010
► 16 iunie: Familia lui Mladici cere ca acesta să fie declarat mort. Justiţia sârbă refuză.
► 28 octombrie: Guvernul sârb ridică de la 250.000 la zece milioane de euro valoarea unei recompense pentru informaţii despre Mladici.
► 10 decembrie: Justiţia sârbă achită zece persoane inculpate pentru că l-ar fi ajutat pe Mladici.
2011
► 26 mai: Arestarea lui Ratko Mladici, în Serbia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:40
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
astăzi, 18:33
Kelemen, despre guvernarea cu partide care au făcut buget „varză": Lucrăm din materialul clientului