CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat istoria Kosovo

Kosovo, a cărui proclamare a independenţei faţă de Serbia face obiectul, joi, al unui aviz al Curţii Internaţionale de Justiţie, a fost controlat de sârbi şi albanezi de-a lungul istoriei, relatează AFP, prezentând o cronologie a principalelor evenimente din această zonă.

Urmărește
759 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat istoria Kosovo

CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat istoria Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secolul al XII-lea - Kosovo se află în centrul unui imperiu sârb, condus de dinastia Nemanjic. Aceasta este o perioadă în care se construiesc numeroase mănăstiri şi biserici.

1389 - Sârbii sunt învinşi de Imperiul Otoman în bătălia de la Kosovo Polje şi urmează o perioadă de câteva secole de dominaţie turcă ce distruge echilibrul etnic, înclinând balanţa în favoarea musulmanilor şi albanezilor.

1913 - Serbia recâştigă controlul asupra Kosovo după războaiele balcanice.

1946 - Kosovo este integrat în Federaţia Iugoslavă a comunistului Josip Broz Tito.

1987 - Cu ocazia unei vizite în Kosovo, Slobodan Miloşevici se erijează în apărător al sârbilor din provincie.

1989 - Miloşevici revizuieşte Constituţia sârbă, reducând considerabil autonomia Kosovo.

1992 - Rugova, ales "preşedinte" al Kosovo, laudă rezistenţa pasivă pentru obţinerea independenţei şi organizează instituţii paralele.

1997 - Apariţia Armatei pentru Eliberare din Kosovo (UCK), care angajează o gherilă împotriva forţelor sârbe.

Februarie-martie 1998 - Forţele lui Miloşevici reprimă UCK şi adepţii acesteia. Peste 10.000 de albanezi din Kosovo sunt ucişi.

1999

10 iunie - Belgradul, constrâns de atacurile NATO, îşi retrage forţele din Kosovo, trecut sub protecţia ONU (MINUK) şi a Alianţei Nord-Atlantice.

11 iunie - Circa 200.000 de sârbi şi alţi etnici care nu erau albanezi au fugit de represaliile separatiştilor albanezi.

2004

Martie - Revolte violente antisârbe, soldate cu 19 morţi şi peste 900 de răniţi.

2005

Noiembrie - Parlamentul din Kosovo adoptă o rezoluţie pentru crearea unui stat independent.

Decembrie - Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, mandatat de ONU, începe o misiune pentru un statut definitiv al Kosovo.

2006

21 ianuarie - Moare Rugova, acesta fiind succedat de Fatmir Sejdiu, unul dintre apropiaţii săi.

20 februarie - Începe la Viena progresul de negociere a statutului Kosovo, între sârbi şi albanezii din Kosovo.

2007

26 ianuarie - Ahtisaari prezintă un plan pentru o independenţă a Kosovo sub supraveghere internaţională.

26 martie - Americanii şi europenii susţin planul în Consiliul de Securitate al ONU. Rusia, care susţine Serbia, se opune.

20 iulie - În faţa blocajului rus, Grupul de Contact, format din Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Germania şi Italia, desemenează trei reprezentanţi - un american, un rus şi un european - pentru a obţine un compromis între albanezii din Kosovo şi sârbi.

10 decembrie - Cei trei reprezentanţi constată eşecul negocierilor.

2008

17 februarie - Parlamentul din Kosovo proclamă independenţa. Serbia şi aliatul său, Rusia, resping această proclamare a independenţei, recunoscută în prezent de 69 de ţări, dintre care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE.

8 octombrie - Serbia obţine din partea Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) ca aceasta să se pronunţe cu privire la legalitatea proclamării independenţei Kosovo.

9 decembrie - Misiunea europeană de poliţie şi justiţie în Kosovo devine operaţională, aceasta fiind cea mai importantă operaţiune civilă lansată vreodată de UE.

2009

4 iunie - Autorităţile din Priştina anunţă că noul stat a devenit cel de-al 186-lea membru al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Băncii Mondiale.

1 decembrie - CIJ deschide audierile cu privire la independenţa Kosovo. În perioada 1-11 decembrie, au intervenit Serbia, Kosovo şi 29 de ţări, între care Statele Unite şi Rusia.

2010

22 iulie - Curtea Internaţională de Justiţie îşi dă avizul cu privire la legalitatea proclamării independenţei Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici