- Home
- Externe
- TEHERAN, (13.06.2013, 11:14)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat istoria Republicii Islamice Iran
Republica Islamică Iran, proclamată în 1979, organizează alegeri prezidenţiale vineri, acestea punând punct erei Ahmadinejad, marcată atât de disputa cu ultraconservatorii din cadrul Parlamentului, cât şi de mişcarea de contestare populară declanşată după scrutinul din 2009.
Urmărește
1184 afișări
CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat istoria Republicii Islamice Iran (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
1979
-
11 februarie: Postul de radio iranian anunţă "încheierea celor 2.500 de ani de despotism şi căderea dictaturii regilor (...)". Cu zece zile înainte, ayatollahul Ruhollah Khomeini, simbol al opoziţiei faţă de regimul Şahului, se întoarce triumfal la Teheran după 15 zile de exil.
-
1 aprilie: Proclamarea Republicii Islamice.
-
4 noiembrie: Studenţi islamici iau ostatici 52 de diplomaţi americani la ambasada Statelor Unite din Teheran, ceea ce provoacă o rupere a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
1980
- 22 septembrie 1980 - 18 iulie 1988: Războiul Irak-Iran. Trupele irakiene pătrund în Iran pentru a recupera căile navigabile şi teritoriile Shatt-el-Arab, cedate în 1975, şi pentru a cuceri câmpurile petroliere din Khuzistanul iranian. Iranul va rezista, dar cei opt ani de război fără rezultat provoacă sute de mii de morţi.
1981
- 2 octombrie: Ayatollahul Ali Khamenei este ales preşedinte.
1989
- 3 iunie: Moare Khomeini. Ayatollahul Khamenei devine Ghidul Suprem. Conservatorul moderat Ali Akbar Hashemi Rafsandjani, ales preşedinte şi reales apoi în 1993, va fi artizanul unei relative deschideri a regimului.
1995
- 3 aprilie: Washingtonul decretează un embargo comercial şi financiar total împotriva Iranului, acuzat că susţine terorismul.
1997
- 23 mai: Reformatorul Mohammad Khatami este ales preşedinte. El va fi expus obstrucţiei conservatorilor, care vor bloca proiectele sale de reformă în timpul celor două mandate ale sale, până în 2005.
1999
- 9 iulie: Intevenţia brutală a poliţiei într-un campus din Teheran conduce la o manifestaţie şi la violenţe fără precedent.
2002
- 18 februarie: Preşedintele american George W. Bush plasează Iranul printre ţările din "axa răului".
2004
- 18 septembrie: Restabilirea relaţiilor diplomatice complete cu Irakul, odată cu ocuparea postului de ambasador al acestei ţări la Teheran. Teheranul numeşte un ambasador la Bagdad în 2006.
2005
- 25 iunie: Victoria candidatului populist Mahmoud Ahmadinejad la prezidenţiale. Iranul reia îmbogăţirea uraniului, provocând o criză gravă cu Occidentul.
2006
- 23 decembrie: Consiliul de Securitate al ONU sancţionează Iranul pentru refuzul său de a-şi suspenda activităţile nucleare sensibile (sancţiuni înăsprite în 2007, 2008 şi 2010).
2009
- 12 iunie: Realegerea preşedintelui Ahmadinejad provoacă furia susţinătorilor rivalilor săi, între care şi fostul premier Mir Hossein Moussavi. Manifestaţiile de contestare a rezultatelor alegerilor şi ostile puterii continuă până la sfârşitul anului, soldându-se cu zeci de morţi şi mii de persoane arestate, dintre care majoritatea vor fi eliberate.
2010
- 9 februarie: Iranul lansează producţia de uraniu îmbogăţit la 20 la sută, provocând nemulţumirea comunităţii internaţionale.
2011
-
17 aprilie: Începe o criză care îl opune pe Ahmadinejad unei părţi a ultraconservatorilor din cadrul Parlamentului, care denunţă un "curent deviaţionist".
-
31 decembrie: Statele Unite înăspresc sancţiunile împotriva sectorului financiar iranian.
2012
-
15 februarie: Iranul anunţă progrese nucleare majore, între care producţia de combustibil îmbogăţit la 20 la sută.
-
1 iulie: Intră în vigoare un embargo petrolier total al Uniunii Europene.
2013
- 22 mai: Invalidarea candidaturilor la preşedinţie a fostului preşedinte moderat Akbar Hashemi Rafsandjani şi a lui Esfandiar Rahim Mashaei, protejatul lui Ahmadinejad. Constituţia îi interzice preşedintelui Ahmadinejad să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian