CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat politica ucraineană din 1991

Ucraina organizează duminică alegeri legislative, relatează AFP, care prezintă o cronologie a principalelor evenimente din această ţară începând cu 1991.

Urmărește
227 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat politica ucraineană din 1991

CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au marcat politica ucraineană din 1991 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 1991: La 24 august, Ucraina îşi proclamă independenţa de Uniunea Sovietică. Leonid Kravciuk, fost prim-secretar al PC este ales preşedinte al republicii.

- 1994: Uniunea Europeană semnează cu Ucraina un acord de parteneriat, primul de acest gen cu o ţară din fosta URSS.

- 1997: Kievul semnează un Tratat de prietenie şi cooperare cu Rusia.

- 2000: Uciderea jurnalistului Gheorghi Gongadze provoacă un scandal politic fără precedent, opoziţia acuzându-l pe preşedintele Leonid Kucima că a ordonat acest asasinat. În decembrie are loc închiderea definitivă a centralei nucleare de la Cernobîl în schimbul unui ajutor occidental în valoare de 2,3 miliarde de dolari.

- 2004: Alegerile prezidenţiale, marcate de fraude şi care îl consacră învingător pe candidatul pro-Kremlin Viktor Ianukovici, provoacă o mişcare de contestare fără precedent ("revoluţia portocalie"). Scrutinul este în cele din urmă anulat. Reformatorul prooccidental Viktor Iuşcenko, victimă a unei misterioase otrăviri cu dioxină în timpul campaniei, câştigă "al treilea tur".

- 2005: Iulia Timoşenko, unul dintre artizanii "revoluţiei portocalii" este numită premier în februarie, după care este demisă pe fondul acuzaţiilor de corupţie şi al luptelor de putere, după şapte luni. Ea intră în opoziţie.

- 2007: În aprilie, preşedintele Iuşcenko dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri anticipate, după o coabitare dificilă cu alianţa guvernamentală prorusă condusă de Ianukovici. Alegerile legislative sunt câştigate de prooccidentali şi Timoşenko este numită premier.

- 2009: În ianuarie, un conflict între Kiev şi Moscova pe tema gazelor conduce la un blocaj în aprovizionarea europeană. Ajuns la preşedinţie în anul următor, Ianukovici obţine din partea Moscovei o reducere de 30 la sută la preţul gazelor în schimbul menţinerii unei baze navale ruse în Crimeea.

- 2011: Fostul premier Iulia Timoşenko este condamnată la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere". Criză gravă cu UE, care vede în aceasta motivaţii politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici