CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina

Anchetatorii au anunţat marţi că au identificat şapte fragmente mari de rachetă ce pot proveni de la un sistem Buk, fabricar de ruşi, între fragmentele pe care le-au recuperat de la locul prăbuşirii MH17 în Ucraina, relatează AFP online, care prezintă principalele evenimente din iulie 2014 încoace.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina

CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2014

- 17 iulie: Un avion de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, care efectua o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur, se prăbuşeşte în apropiere de satul Grabove, o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi, în estul Ucrainei, unde conflictul armat cu forţele guvernamentale este în toi. Toate cele 298 de persoane de la bord mor. Printre morţi se află 196 de olandezi.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko evocă "un act terorist". Rebelii proruşi susţin că avionul de linie a fost doborât de un avion de vânătoare ucrainean. Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că Ucraina "poartă responsabilitatea" prăbuşirii.

- 18 iulie: Preşedintele american Barack Obama afirmă că o rachetă lansată de pe teritoriul aflat sub controlul separatiştilor proruşi este de vină. El spune că rebelii proruşi nu ar fi putut să lovească avionul de pasageri fără ajutorul Rusiei.

Ambasadoarea americană la ONU Samantha Power spune că probabil că avionul a fost doborât cu o rachetă de tip SA-11, o variantă obişnuită a sistemului de rachete de tip sol-aer Buk, fabricat de către ruşi.

- 21 iulie: Consiliul de Securitate al ONU adoptă a rezoluţie de condamnare a atacului şi solicită acces la locul prăbuşirii.

- 22 iulie: Rebelii predau cele două cutii negre ale avionului unor experţi malaysieni.

- 9 septembrie: Olanda anunţă, într-un raport preliminar, că MH17 a fost făcut bucăţi în zbor, după ce a fost lovit de numeroase obiecte, cu viteză mare.

2015

- 30 iunie: Ministrul olandez al Justiţiei Ard van der Steur anunţă că este "puţin probabil" ca rămăşiţele ultimelor două victime ale tragediei să mai fie găsite.

- 17 iulie: Rude ale victimelor MH17 comemorează un an de la dramă în Olanda şi celelalte ţări afectate. Marea Britanie îndeamnă la crearea unui tribunal internaţional care să judece vinovaţii.

- 29 iulie: Rusia opune un vot de veto, în Consiliul de Securitate al ONU, unui proiect de rezoluţie, iniţiat de Australia, Belgia, Malaysia, Olanda şi Ucraina, vizând să creeze un tribunal.

- 11 august: Anchetatori anunţă că au identificat şapte fragmente mari care provin "probabil" de la un sistem de rachete de tip Buk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici