CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la venirea lui Mohamed Morsi la putere

Islamistul Mohamed Morsi se confruntă cu o puternică mişcare de contestare politică, după un an de la alegerea sa ca preşedinte, relatează AFP, care prezintă date-cheie de la venirea sa la putere.

Urmărește
449 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la venirea lui Mohamed Morsi la putere

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2012

- 30 iunie: Mohamed Morsi, învingător (51,73%) în alegerile prezidenţiale, depune jurământul, urmându-i în funcţie lui Hosni Mubarak, îndepărtat de la putere printr-o revoltă, în februarie 2011. Morsi este primul şef de stat egiptean printr-un scrutin liber şi totodată primul islamist şi primul preşedinte civil al ţării.

- 5 august: 16 grăniceri egipteni sunt ucişi în apropiere de frontiera cu Israelul de către un comando, care se infiltrează pe teritoriul israelian, unde este neutralizat.

- 12 august: Morsi îl îndepărtează pe mareşalul Hussein Tantawi, ministru al Apărării şi şef de stat după prăbuşirea regimului Mubarak, şi anulează prerogative politice vaste de care beneficiau militarii.

- 22 noiembrie: Preşedintele îşi plasează deciziile, printr-un decret, la adăpost de orice atac în justiţie. Pe 30 noiembrie, un proiect de Constituţie este adoptat de Comisia Constituantă, boicotată atât de opoziţia de stânga şi laică, cât şi de către bisericile creştine, care denunţă o acaparare a puterii de către islamişti.

Decizia lui Morsi provoacă săptămâni de manifestaţii rivale care au degenrat, uneori, în confruntări sângeroase între susţinătorii şi opozanţii săi.

- 8 decembrie: Morsi anulează decretul prin care şi-a acordat puteri sporite, dar menţine un referendum asupra proiectului de Constituţie.

- 15 şi 22 decembrie: Constituţia apărată de către ismaişti, aflaţi la putere, este aprobată (cu aproape 64%) în urma unui referendum, afectat, potrivit opoziţiei, de nereguli.

2013

- 24 ianuarie: Începe un nou val de violenţe între manifestanţi şi poliţişti, cu o zi înaintea marcării a doi ani de la revolta care l-a îndepărtat de la putere pe Mubarak. Aproximativ 60 de persoane sunt ucise în decurs de o săptămână, dintre care peste 40 la Port-Said (nord-est), după condamnarea la moarte a 21 de suporteri ai clubului de fotbal local pentru implicare în violenţe comise după un meci împotriva unei echipe din Cairo, soldate cu 74 de morţi, în februarie 2012.

- 5 aprilie: Patru copţi şi un musulman sunt ucişi în confruntări la nord de Cairo. Noi confruntări sângeroase au loc la finalul funeraliilor unor copţi, două zile mai târziu.

- 19 aprilie: Peste 100 de persoane sunt rănite în confruntări, la Cairo, între susţinători şi opozanţi ai lui Morsi.

- 7 mai: Are loc o remaniere ministerială.

- 2 iunie: Justiţia invalidează atât Senatul, care deţine puterea legislativă în absenţa unei Camere inferioare a Parlamentului, cât şi Comisia care a redactat Constituţia. Preşedinţia afirmă că Senatul va continua să legifereze, în aşteptarea unor noi alegeri legislative, şi că Legea fundamentală este de neatins.

- 4 iunie: Un tribunal de la Cairo condamnă la pedepse cu închisoarea 43 de egipteni şi străini angajaţi ai unor ONG-uri, provocând proteste internaţionale.

- 15 iunie: Morsi anunţă că a întrerupt relaţiile cu Siria, devastată de un război civil.

- 21 iunie: Zeci de mii de islamişti manifestează pentru a-l susţine pe Morsi, înaintea unei mobilizări împotriva acestuia anunţate pentru 30 iunie.

- 23 iunie: Armata este pregătită să intervină în cazul unor tulburări, anunţă Ministerul Apărării.

- 26 iunie: Morsi avertizează că disensiunile ameninţă ţara cu o "paralizie" şi un "haos", îndemând la dialog opoziţia, care refuză o ofertă pe care o cataloghează ca fiind "exclusiv de faţadă".

- 27 iunie: Partidele islamiste îndeamnă la o manifestaţie "pe o perioadă nedeterminată".

- 28 iunie: Confruntări în cursul unor manifestaţii între susţinători şi oponenţi ai lui Morsi, la care participă zeci de mii de persoane, în întreaga ţară.

- 29 iunie: Preşedintele american Barack Obama îşi exprimă "îngrijorarea" şi îndeamnă la un dialog "mai constructiv".

Opt persoane, inclusiv un american, au fost ucise în aceste ultime zile în violenţe ce au avut loc în ţară.

- 30 iunie: O manifestaţie uriaşă are loc la Cairo, cu scopul de a cere plecarea lui Morsi de la putere. Susţinătorii preşedintelui se mobilizează, la rândul lor, pentru a-l apăra.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici