- Home
- Externe
- CAIRO, (30.06.2013, 22:44)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Principalele evenimente de la venirea lui Mohamed Morsi la putere
Islamistul Mohamed Morsi se confruntă cu o puternică mişcare de contestare politică, după un an de la alegerea sa ca preşedinte, relatează AFP, care prezintă date-cheie de la venirea sa la putere.
Urmărește
449 afișări
Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
2012
- 30 iunie: Mohamed Morsi, învingător (51,73%) în alegerile prezidenţiale, depune jurământul, urmându-i în funcţie lui Hosni Mubarak, îndepărtat de la putere printr-o revoltă, în februarie 2011. Morsi este primul şef de stat egiptean printr-un scrutin liber şi totodată primul islamist şi primul preşedinte civil al ţării.
- 5 august: 16 grăniceri egipteni sunt ucişi în apropiere de frontiera cu Israelul de către un comando, care se infiltrează pe teritoriul israelian, unde este neutralizat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
- 12 august: Morsi îl îndepărtează pe mareşalul Hussein Tantawi, ministru al Apărării şi şef de stat după prăbuşirea regimului Mubarak, şi anulează prerogative politice vaste de care beneficiau militarii.
- 22 noiembrie: Preşedintele îşi plasează deciziile, printr-un decret, la adăpost de orice atac în justiţie. Pe 30 noiembrie, un proiect de Constituţie este adoptat de Comisia Constituantă, boicotată atât de opoziţia de stânga şi laică, cât şi de către bisericile creştine, care denunţă o acaparare a puterii de către islamişti.
Decizia lui Morsi provoacă săptămâni de manifestaţii rivale care au degenrat, uneori, în confruntări sângeroase între susţinătorii şi opozanţii săi.
- 8 decembrie: Morsi anulează decretul prin care şi-a acordat puteri sporite, dar menţine un referendum asupra proiectului de Constituţie.
- 15 şi 22 decembrie: Constituţia apărată de către ismaişti, aflaţi la putere, este aprobată (cu aproape 64%) în urma unui referendum, afectat, potrivit opoziţiei, de nereguli.
2013
- 24 ianuarie: Începe un nou val de violenţe între manifestanţi şi poliţişti, cu o zi înaintea marcării a doi ani de la revolta care l-a îndepărtat de la putere pe Mubarak. Aproximativ 60 de persoane sunt ucise în decurs de o săptămână, dintre care peste 40 la Port-Said (nord-est), după condamnarea la moarte a 21 de suporteri ai clubului de fotbal local pentru implicare în violenţe comise după un meci împotriva unei echipe din Cairo, soldate cu 74 de morţi, în februarie 2012.
- 5 aprilie: Patru copţi şi un musulman sunt ucişi în confruntări la nord de Cairo. Noi confruntări sângeroase au loc la finalul funeraliilor unor copţi, două zile mai târziu.
- 19 aprilie: Peste 100 de persoane sunt rănite în confruntări, la Cairo, între susţinători şi opozanţi ai lui Morsi.
- 7 mai: Are loc o remaniere ministerială.
- 2 iunie: Justiţia invalidează atât Senatul, care deţine puterea legislativă în absenţa unei Camere inferioare a Parlamentului, cât şi Comisia care a redactat Constituţia. Preşedinţia afirmă că Senatul va continua să legifereze, în aşteptarea unor noi alegeri legislative, şi că Legea fundamentală este de neatins.
- 4 iunie: Un tribunal de la Cairo condamnă la pedepse cu închisoarea 43 de egipteni şi străini angajaţi ai unor ONG-uri, provocând proteste internaţionale.
- 15 iunie: Morsi anunţă că a întrerupt relaţiile cu Siria, devastată de un război civil.
- 21 iunie: Zeci de mii de islamişti manifestează pentru a-l susţine pe Morsi, înaintea unei mobilizări împotriva acestuia anunţate pentru 30 iunie.
- 23 iunie: Armata este pregătită să intervină în cazul unor tulburări, anunţă Ministerul Apărării.
- 26 iunie: Morsi avertizează că disensiunile ameninţă ţara cu o "paralizie" şi un "haos", îndemând la dialog opoziţia, care refuză o ofertă pe care o cataloghează ca fiind "exclusiv de faţadă".
- 27 iunie: Partidele islamiste îndeamnă la o manifestaţie "pe o perioadă nedeterminată".
- 28 iunie: Confruntări în cursul unor manifestaţii între susţinători şi oponenţi ai lui Morsi, la care participă zeci de mii de persoane, în întreaga ţară.
- 29 iunie: Preşedintele american Barack Obama îşi exprimă "îngrijorarea" şi îndeamnă la un dialog "mai constructiv".
Opt persoane, inclusiv un american, au fost ucise în aceste ultime zile în violenţe ce au avut loc în ţară.
- 30 iunie: O manifestaţie uriaşă are loc la Cairo, cu scopul de a cere plecarea lui Morsi de la putere. Susţinătorii preşedintelui se mobilizează, la rândul lor, pentru a-l apăra.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Cinci persoane ucise în Egipt, în confruntări între susţinători şi opozanţi ai lui Morsi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:45
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public