- Home
- Externe
- ROMA, (24.04.2013, 15:16)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Principalele evenimente din cadrul crizei politice italiene
Italia, unde Enrico Letta a fost desemnat miercuri de preşedintele Giorgio Napolitano să formeze Guvernul, se află în criză politică din decembrie 2012, relatează AFP, care prezintă datele-cheie ale acesteia.
Urmărește
130 afișări
CRONOLOGIE: Principalele evenimente din cadrul crizei politice italiene (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
- 6 decembrie 2012: Partidul Poporului Libertăţii (PdL, centru-dreapta) al lui Silvio Berlusconi se abţine de două ori în cadrul votului de încredere pentru Guvernul Monti, provocând o criză politică. Mario Monti, aflat la conducerea unui Guvern de tehnocraţi, a fost susţinut începând din noiembrie 2012 de PdL, Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi de centrişti.
- 8 decembrie 2012: După tergiversări, Silvio Berlusconi anunţă oficial că va conduce lista partidului său la viitoarele alegeri legislative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
- 21 decembrie 2012: Monti prezintă demisia sa şi a Guvernului, în urma votului asupra legii privind stabilitatea bugetară. De atunci, el se ocupă doar de afacerile curente.
- 28 decembrie 2012: Mario Monti anunţă că va participa la viitoarele alegeri legislative în calitate de lider al unei coaliţii de partide de centru şi asociaţii civice.
- 24 şi 25 februarie 2013: La alegerile legislative, PD câştigă majoritatea absolută în Camera Deputaţilor dar nicio majoritate clară nu se formează în Senat. Singurul câştigător real al scrutinului, fostul actor Beppe Grillo şi Mişcarea Cinci Stele (M5S), pe care o conduce, cristalizează votul contestatarilor şi îşi adjudecă un sfert din voturi.
- 26 februarie 2013: Pier Luigi Bersani (PD), liderul coaliţiei de stânga, respinge o propunere a dreptei lui Berlusconi privind crearea unui Guvern de consens.
- 27 februarie 2013: Beppe Grillo afirmă că partidul său nu va acorda votul de încredere unui Guvern de stânga.
- 15 martie 2013: Parlamentul organizează sesiunea inaugurală.
- 16 martie 2013: Cele două Camere ale Parlamentului îşi aleg preşedinţii (Laura Boldrini la Camera Deputaţilor şi Pietro Grasso la Senat), care aparţin celor două partide ale coaliţiei de stânga.
- 20 martie 2013: Preşedintele Giorgio Napolitano începe consultările în speranţa că va găsi o majoritate politică în Senat care să permită formarea unui Guvern.
- 22 martie 2013: Bersani este desemnat să formeze Guvernul.
- 27 martie 2013: Nou refuz al mişcării lui Beppe Grillo de a acorda votul de încredere unui eventual Guvern condus de liderul stângii.
- 17 aprilie 2013: Acord între PD şi PdL pentru a susţine candidatura democrat-creştinului de stânga Franco Marini, fost sindicalist, pentru a-i succeda lui Napolitano, al cărui mandat expiră la 15 mai.
- 18 aprilie 2013: Franco Marini eşuează în a fi ales, mai mulţi "mari electori" de stânga, furioşi din cauza compromisului PD/PdL, votând o altă persoană.
- 19 aprilie 2013: Bersani îl propune candidat pe Romano Prodi, fost preşedinte al Consiliului şi fost preşedinte al Comisiei Europene. Acesta eşuează, la rândul său. Bersani anunţă că va demisiona de la conducerea PD după alegerea viitorului preşedinte al republicii.
- 20 aprilie 2013: Napolitano (în vârstă de 87 de ani), care a acceptat să solicite un al doilea mandat la cererea principalilor lideri politici, este reales preşedinte al ţării.
- 22 aprilie 2013: Într-un discurs dur susţinut în faţa parlamentarilor pe care îi acuză de carenţe "impardonabile", Giorgio Napolitano le cere forţelor politice să formeze "fără întârziere" un nou Guvern.
- 24 aprilie 2013: Napolitano îl convoacă la preşedinţie pe numărul doi în PD, Enrico Letta, pentru a-i încredinţa misiunea de a forma un Guvern.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe