– 2012 –
– 30 iunie: Mohamed Morsi, învingător (51,73 la sută) în alegerile prezidenţiale, depune jurământul, succedându-i lui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere printr-o revoltă la sfârşitul lui februarie 2011. El este primul şef de stat egiptean ales în urma unui scrutin liber, dar şi primul islamist şi civil care prezidează ţara.
– 5 august: 16 grăniceri egipteni sunt ucişi în apropiere de frontiera cu Israelul de un comando care se infiltrează apoi în teritoriul israelian unde este netrualizat.
– 12 august: Morsi îl înlătură pe mareşalul Hussein Tantawi, ministrul Apărării, care a fost şeful statului după înlăturarea lui Hosni Mubarak, şi anulează prerogativele politice extinse de care beneficiau militarii.
– 22 noiembrie: Preşedintele emite un decret prin care se pune la adăpost de orice recurs în justiţie. La 30 noiembrie, proiectul de Constituţie este adoptat de comisia-constituantă, boicotată de opoziţia de stânga şi de cea laică, precum şi de Bisericile creştine, care denunţă o confiscare din partea islamiştilor.
– 8 decembrie: Decretul şi textul Constituţiei au plonjat ţara într-o gravă criză politică, marcată de manifestaţii adeseori violente între susţinătorii şi opozanţii lui Morsi. Preşedintele anulează decretul prin care şi-a acordat prerogative sporite, dar menţine referendumul privind proiectul de Constituţie.
– 15 şi 22 decembrie: Constituţia este aprobată (cu aproximativ 64 la sută), la încheierea unui referendum organizat în două zile şi care, potrivit opoziţiei, este marcat de nereguli.
– 2013 –
– 6 ianuarie: Remaniere ministerială pentru a răspunde crizei economice care afectează ţara.
– 13 ianuarie: Justiţia ordonă un nou proces pentru Hosni Mubarak, care a făcut apel după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru reprimarea revoltei din 2011 (soldată cu 850 de morţi).
– 25 ianuarie: Se împlinesc doi ani de la începutul revoltei. Ziua este marcată de confruntări între manifestanţii ostili puterii islamiste şi forţele de ordine (nouă morţi şi peste 530 de răniţi).
– 26 ianuarie: Confruntări sângeroase la Port-Said, după condamnarea la moarte a 21 de suporteri ai clubului de fotbal local pentru implicarea lor în violenţe după un meci împotriva unei echipe din Cairo (74 de morţi în februarie 2012).
– 27 ianuarie: Morsi decretează stare de urgenţă în provinciile Port-Said, Suez şi Ismailiya, de-a lungul canalului Suez, afectate de confruntări violente şi revolte, şi cere un dialog naţional care să includă liderii opoziţiei.
– 28 ianuarie: Un mort în confruntările dintre poliţişti şi manifestanţi în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo. Guvernul aprobă un proiect de lege care îl autorizează pe Morsi să mobilizeze armata.
Violenţele s-au soldat în total cu 47 de morţi în cinci zile, dintre care 37 la Port-Said.