- Home
- Externe
- PARIS, (27.12.2012, 13:43)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Principalele evenimente din lume în 2012
Conflictul sângeros din Siria, tensiunile din Orientul Mijlociu şi realegerea preşedintelui american Barack Obama sunt subiectele care au dominat actualitatea în 2012, relatează AFP care prezintă principalele evenimente ale acestui an.
Urmărește
1120 afișări
CRONOLOGIE: Principalele evenimente din lume în 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
IANUARIE
- 13, ITALIA - Pachebotul Concordia eşuează, cu 4.229 de persoane la bord, după ce se loveşte de o stâncă, în apropiere de Insula Giglio (Toscana). Naufragiul se soldează cu 32 de morţi.
FEBRUARIE
- 6, CHINA - Începe "cazul Bo Xilai", un oficial atotputernic din oraşul Chongqing (centru), membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. Acuzat de corupţie "masivă" şi de implicare în infracţiuni, el este deţinut în secret începând din aprilie, fiind exclus rând pe rând din toate organele de partid, în aşteptarea unui proces.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
- 21, GRECIA/UE - Grecia obţine un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro din partea Zonei Euro şi ştergerea unor datorii în valoare de 107 miliarde de euro, evitând un faliment şi o ieşire din cadrul Uniunii Monetare. Atena este supusă, în schimb, unei austerităţi stricte, pe fondul unor proteste violente.
- 26, CINEMATOFRAFIE - Filmul francez "The Artist", un omagiu mut şi alb-negru adus istoriei Hollywoodului, este primul lungmetraj non-anglo-saxon care obţine Oscarul pentru cel mai bun film.
MARTIE
- 4, RUSIA - Vladimir Putin obţine victoria în alegerile prezidenţiale încă din primul tur (64%). Opoziţia şi observatorii denunţă un scrutin marcat de fraude. Se succed manifestaţii de mare amploare, la care sunt arestate sute de persoane. Putin este învestit pentru al treilea mandat, la 7 mai, şi îl nominalizază pe Dmitri Medvedev ca premier.
- 13, ELVEŢIA - Douăzeci şi opt de persoane, între care 22 de copii originari din Belgia, mor într-un accident în care autocar lor se loveşte frontal de un perete al tunelului rutier Sierre, în cantonul Valais (sud).
- 30, MALI - Începe ocuparea de către grupări islamiste armate, susţinute de o grupare rebelă tuareg, a nordului ţării. La sfârşitul lui iunie, islamiştii obţin o victorie importantă asupra rebelilor tuaregi, consolidându-şi controlul deja puternic asupra regiunii, în care impun sharia (legea islamică). O puternică armată africană, susţinută de către occidentali, se pregăteşte să intervină în nord.
APRILIE
- 1, MYANMAR - Aung San Suu Kyi, o personalitate istorică a opoziţiei faţă de juntă şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 1991, este aleasă pentru prima oară deputat. În iunie, ea efectuează prima vizită în Europa, din 1988, şi susţine, la Oslo, un discurs de laureată, la peste 20 de ani de la acordarea distincţiei.
- 13, COREEA DE NORD - Phenianul eşuează într-un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune care urma să amplaseze pe orbită un satelit de observare terestră, considerat de către comunitatea internaţională un test "deghizat" al unei rachete cu o capacitate nucleară.
MAI
- 2, ARTĂ - O versiune a "Ţipătului" pictorului norvegian Edvard Munch este vândută cu suma de 119,92 de milioane de dolari la New York de către Sotheby's. Ea devine cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la o licitaţie.
- 6, GRECIA - Alegeri legislative anticipate se transformă într-un vot de sancţionare a austerităţii şi partidelor tradiţionale. Partidul neonazist Zori Aurii apare pe scena politică. În lipsa unui acord asupra unui Guvern, sunt organizate noi alegeri în iunie, câştigate de către partidul conservator Noua Democraţie (ND). Antonis Samaras devine premier.
- 6, FRANŢA - Socialistul François Hollande este ales preşedinte, pecetluind o revenire a stângii la cel mai înalt nivel al statului, după 17 ani de absenţă. În iunie, Partidul Socialist (PS) obţine o majoritate absolută în cadrul alegerilor legislative.
- 18, FACEBOOK - Reţeaua de socializare este cotată pe bursă, o acţiune extrem de mediatizată, cu o valoare estimată la 104 miliarde de dolari. Cursul la intrare, stabilit la 38 de dolari acţiunea, se dovedeşte foarte rapid dezamăgitor, scăzând sub 20 de dolari. În octombrie, reţeaua depăşeşte pragul de un miliard de utilizatori.
IUNIE
- 2/5, MAREA BRITANIE - Regina Elizabeth II celebrează cu fast Jubileul de Diamant care marchează 60 de ani de la urcarea pe tron. Festivităţile se încheie fără prinţul Philip, nevoit să se interneze pentru scurt timp.
- 19, WIKILEAKS - Fondatorul site-ului, Julian Assange, se refugiază în ambasada Ecuadorului din Londra cu scopul de a se sustrage unei extrădări către Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală. De atunci, trăieşte închis în sediul ambasadei şi obţine, în august, azil politic.
- 30, EGIPT - Mohamed Morsi, candidatul mişcării islamiste Fraţii Musulmani, depune jurământul, devenind primul preşedinte civil şi islamist al ţării, după ce obţine o victorie în primele alegeri prezidenţiale post-Mubarak.
IULIE
- 1, IRAN - Intră în vigoare un embargo petrolier fără precedent al UE, urmat de noi sancţiuni occidentale menite să oblige Teheranul să cedeze în legătură cu activităţi nucleare controversate.
- 4, ŞTIINŢĂ - CERN anunţă descoperirea unei noi particule elementare, aparent bosonul lui Higgs, a cărui existenţă a fost sugerată încă din 1964 de către fizicianul scoţian Peter Higgs. Acest boson explică de ce anumite particule au o masă, iar altele nu.
- 7, LIBIA - Alegerea unei Adunări Naţionale, primele alegeri libere organizate în ţară după zeci de ani de dictatură sub Muammar Kadhafi.
- 18, SIRIA - Un atentat spectaculos loveşte în plin aparatul de securitate al regimului şi provoacă moartea a trei oficiali de rang înalt, inclusiv a cumnatului preşedintelui Bashar al-Assad. Atentatul, revendicat de către Armata Siriană Liberă (ASL, formată din dezertori şi civili înarmaţi), este comis în contextul în care cele mai violente lupte înregistrate de la începutul revoltei, în martie 2011, cuprind capitala Damasc şi oraşul Alep (nord).
- 20, SPANIA - Madridul, care se confruntă cu o panică a pieţelor şi o nemulţumire socială fără precedent, obţine din partea Zonei Euro un plan de ajutorare destinat recapitalizării băncilor. La începutul lui august, Guvernul lui Mariano Rajoy adoptă un plan de austeritate care prevede economisirea sumei de 150 de miliarde de euro.
- 27, JOCURILE OLIMPICE - Ceremonia de deschidere a celei de a XXX-a ediţii a Jocurilor Olimpice, la Londra. Pentru prima dată, sunt prezente femei în toate delegaţiile.
AUGUST
- 6, CERCETARE SPAŢIALĂ - Robotul Curiosity păşeşte cu succes pe Marte, deschizând o nouă eră a explorării Planetei Roşii. Misiunea sa urmează să dureze cel puţin doi ani.
- 17, RUSIA - Trei tinere care fac parte din grupul Pussy Riot sunt condamnate la doi ani de închisoare pentru că au cântat o "rugăciune punk" împotriva lui Putin într-o catedrală din Moscova, în februarie. Numeroase personalităţi ruse şi internaţionale îşi exprimă susţinerea faţă de ele. În urma unui proces în apel, în octombrie, una dintre cele trei este eliberată.
- 24, NORVEGIA - În urma unui proces marcat de provocări, extremistul Anders Behring Breivik este găsit vinovat de comiterea atentatelor de la Oslo şi Utoeya, soldate cu 77 de morţi în iulie 2011. El este condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos.
- 25, CERCETARE SPAŢIALĂ - Moare astronautul american Neil Armstrong, care a intrat în istorie la 20 iulie 1969 ca primul om care a păşit pe Lună.
SEPTEMBRIE
- 4, CANADA/QUEBEC - Separatiştii din cadrul Partidului din Quebec obţin o victorie în alegerile legislative din această provincie. Noul Guvern anulează o creştere a taxelor de şcolarizare care a provocat, de la începutul lui februarie, o importantă mişcare de contestare, cunoscută sub numele de "Primăvara arţarului".
- 8/9, IRAK - Un val de atentate coordonate împotriva forţelor de securitate se soldează cu aproape 90 de morţi şi peste 400 de răniţi şi sunt revendicate de către Statul Islamic Irak (ISI), o filială a reţelei teroriste Al-Qaida în această ţară. Luna septembrie este cea mai sângeroasă înregistrată în ultimii doi ani, cu 365 de morţi.
- 11, LIBIA - Patru americani, inclusiv ambasadorul Chris Stevens, sunt ucişi într-un atac cu rachete comis asupra Consulatului Statelor Unite de la Benghazi (est), de către membrii unor miliţii islamiste.
- 14, AFGANISTAN - Coaliţia este afectată de cele mai importante pierderi materiale înregistrate din 2001, în timpul unui atac al talibanilor asupra Camp Bastion (sud), organizat în semn de protest faţă de un film american antiislamic, care afectează mai multe ţări musulmane.
De la începutul anului, aproximativ 60 de militari NATO au fost ucişi de către persoane purtând uniforma afgană.
- 21, RETRAGERE/TRUPE - Washingtonul anunţă că 33.000 de americani staţionaţi suplimentar prin ordinul preşedintelui Barack Obama au părăsit Afganistanul. În noiembrie, Franţa îşi retrage ultimele trupe de luptă. Misiunea de luptă a forţelor coaliţiei urmează să se încheie la sfârşitul lui 2014.
OCTOMBRIE
- 9, PAKISTAN - Malala Yousafzai, o adolescentă în vârstă de 15 ani care militează pentru dreptul la educaţie al fetelor, este rănită grav într-un atentat care o vizează, organizat de către talibani. Malala, al cărei caz bulversează milioane de persoane în Pakistan şi în străinătate, este spitalizată în Anglia.
- 11/12 NOBEL - Premiul Nobel pentru Literatură este acordat romancierului chinez Mo Yan. Premiul Nobel pentru Pace este atribuit Uniunii Europene (UE).
- 14, RECORD - Paraşutistul austriac Felix Baumgartner realizează saltul de la cea mai mare altitudine, de 39.045 de metri, şi devine prima persoană care depăşeşte, în cădere liberă, pragul vitezei sunetului.
- 18, COLUMBIA/FARC - Guvernul şi rebeliunea marxistă a Forţelor Armate Revoluţionare Columbiene (FARC) deschid în mod oficial, în Norvegia, negocieri de pace, primele după zece ani, menite să pună capăt celui mai vechi conflict armat din America de Sud.
- 24, URAGAN - Sandy, unul dintre cele mai devastatoare uragane din ultimii ani, loveşte în plin o regiune vastă, din Caraibe şi până în Canada. Haiti şi estul Statelor Unite plătesc un tribut greu, atât uman, cât şi material. Peste 200 de persoane au murit, dintre care 43 doar la New York.
- 28, UCRAINA - Partidul preşedintelui Viktor Ianukovici obţine victoria în alegerile legislative. Scrutinul este criticat dur de Occident, în timp ce fostul premier Iulia Timoşenko este menţinută în detenţie.
NOIEMBRIE
- 6, SUA - Barack Obama este reales pentru al doilea mandat de patru ani la Casa Albă, învingându-l pe republicanul Mitt Romney.
- 9, SUA/CIA - Directorul CIA generalul David Petraeus demisionează în urma dezvăluirii unei relaţii extraconjugale cu biografa sa. Scandalul îl afectează şi pe generalul John Allen, actualul comandant al forţelor aliate în Afganistan. Nominalizarea sa aşteptată la conducerea supremă a NATO este suspendată.
- 14, FÂŞIA GAZA/ISRAEL - Israelul lansează operaţiunea "Pilon de Apărare" în Fâşia Gaza odată cu asasinarea comandantului militar al mişcării islamiste palestiniene Hamas Ahmed Jaabari. Un armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza pune capăt unei săptămâni de ofensivă. Sunt ucişi 174 de palestinieni şi şase israelieni.
- 15, CHINA - Echipa de conducere este înnoită în urma Congresului al XVIII-lea al Partidului Comunist Chinez (PCC). Xi Jinping, noul numărul unu, îi succedă lui Hu Jintao.
- 20, R.D.CONGO - Rebeli din cadrul M23 preiau aproape fără lupte controlul asupra oraşului strategic Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, în estul Republicii Democratice Congo (RDC). Ei se retrag din oraş la 1 decembrie, în urma unei mobilizări internaţionale puternice.
- 22, EGIPT - Începe o gravă criză politică marcată de violenţe, în urma unui decret prin care preşedintele Morsi îşi arogă puteri excepţionale care îl plasează deasupra oricărui control judiciar. Constituţia este aprobată la 25 decembrie prin referendum, cu 63,8 la sută din voturi.
- 27, ARAFAT - Liderul istoric palestinian Yasser Arafat, decedat în 2004, este exhumat la Ramallah şi sunt efectuate prelevări de pe rămăşiţele acestuia, predate unor experţi internaţionali cu scopul de a stabili dacă a fost otrăvit cu poloniu.
- 28, SIRIA - Periferia Damascului este afectată de cel mai sângeros atentat în rândul civililor (peste 54 de morţi), la Jaramana, o localitate cu populaţie majoritară de druzi şi creştini.
Cele 21 de luni de violenţe s-au soldat cu peste 44.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) siriene.
- 29, PALESTINA/ONU - Un vot istoric la ONU transformă "entitatea" palestiniană într-un "stat observator non-membru" (138 de voturi pentru, nouă împotriva şi 41 de abţineri). Ca măsură de represalii, Israelul anunţă construirea a aproximativ 3.000 de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, provocând critici dure din partea Statelor Unite şi mai multor ţări europene.
DECEMBRIE
- 1, MEXIC - Învestirea preşedintelui Enrique Peña Nieto, care marchează în mod oficial revenirea la putere a Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI), care a condus ţara începând din 1929 şi până în 2000.
- 4, FILIPINE - Taifunul Bopha, cel mai puternic din acest an în regiune, devastează sudul ţării şi se soldează cu aproximativ 1.067 de morţi şi peste 800 de dispăruţi.
- 12, COREA DE NORD - Phenianul efectuează un tir reuşit de rachetă care pune pe orbită un satelit, antrenând un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale, inclusiv a partenerului său chinez. Numeroase ţări văd în acesta un test de rachetă balistică.
- 14, SUA/ATAC - Şcoala primară Sandy Hook din Newtown (Connecticut) este teatrul unuia dintre cele mai sângeroase atacuri comise într-o instituţie de învăţământ. Adam Lanza, în vârstă de 20 de ani, ucide 26 de persoane, dintre care 20 de copii, după care se sinucide. Anterior, el şi-a ucis mama la domiciliul acesteia.
- 16, JAPONIA - Partidul Liberal-Democrat revine la putere câştigând majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, într-un context de dispută teritorială cu China în privinţa insulelor Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.
- 21, ITALIA - Mario Monti îşi prezintă demisia imediat după adoptarea definitivă a bugetului pe 2013, grăbită de retragerea susţinerii de către partidul Poporul Libertăţii (PdL) şi revenirea în politică a liderului acestuia, Silvio Berlusconi. Parlamentul este dizolvat în ziua următoare, determinând convocarea de alegeri legislative anticipate.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe