CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Rusia de la venirea la putere a lui Putin în 1999

Vladimir Putin, care va reveni la Kremlin luni, a apărut în politica rusă de la nivel central în 1999, ca premier al preşedintelui Boris Elţîn, şi a dominat viaţa politică a ţării.

Urmărește
576 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele evenimente din Rusia de la venirea la putere a lui Putin în 1999

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principalele date de la sosirea sa la putere:

1999

- 9 august: Vladimir Putin, directorul serviciilor secrete ruse (FSB), devine premier al preşedintelui Boris Elţîn.

- 1 octombrie: Putin declanşează o operaţiune militară în Cecenia după o incursiune a armatei cecene în Daghestan şi câteva atentate la Moscova. Această operaţiune marchează începutul celui de-al doilea război împotriva separatiştilor.

- 31 decembrie: Boris Elţîn demisionează. Putin devine preşedinte interimar.

2000

- 26 martie: Vladimir Putin este ales preşedinte.

-12 august: Submarinul Kursk a naufragiat în Marea Barents, provocând moartea a 118 persoane. Putin a fost criticat pentru că a întârziat să accepte ajutorul occidental.

- 8 decembrie: Imnul naţional sovietic a fost readoptat ca imn naţional al Rusiei.

2001

- 3-14 aprilie: Statul rus preia controlul unui post de televiziune independent, NTV.

2002

- 23-26 octombrie: Un grup armat cecen ia ostatice 850 de persoane într-un teatru din Moscova. Un gaz neidentificat folosit de forţele ruse a provocat moartea a 130 de persoane.

2003

- 25 octombrie: Mihail Hodorkovski, directorul unei companii petroliere, Iukos, şi opozant al lui Putin, este arestat. El a fost condamnat în 2005, apoi în 2010 în timpul unui al doilea proces, trebuind să iasă din închisoare în 2016.

2004

- 14 martie: Putin este reales în funcţia de preşedinte.

- 1-3 septembrie: O luare de ostatici într-o şcoală din Beslan (Osetia de Nord) s-a soldat cu moartea a 332 de persoane după asaltul forţelor ruse, între care şi 186 de copii.

- 8 decembrie: Se renunţă la alegerea guvernatorilor regionali, aceştia urmând să fie numiţi de Kremlin.

2006

- 7 octombrie: Jurnalista Anna Politkovskaia, unul dintre criticii regimului, a fost asasinată. Această crimă nu a fost elucidată, la fel ca şi alte numeroase incidente similare.

2007

- 2 decembrie: Rusia Unită, partidul lui Putin, câştigă alegerile legislative.

2008

- 7/8 mai: Spijinit de către Putin, Dmitri Medvedev devine preşedinte, el fiind ales în martie. Vladimir Putin rămâne la putere în funcţia de prim-ministru.

- 8 august: Armata rusă intră pe teritoriul Georgiei care a încercat să preia cu forţa controlul regiunii separatiste Osetia de Sud. Acest război fulger este câştigat de Rusia.

- 30 decembrie: Se introduce o reformă care măreşte mandatul de preşedinte de la patru ani la şase ani.

2009

- 16 aprilie: Moscova anunţă sfârşitul "operaţiunilor sale antiteroriste" în Cecenia, după 10 ani.

2010

- 29 martie: Are loc un dublu atentat sinucigaş la metroul din Moscova (soldat cu 40 de morţi), revendicat de rebelii islamişti din Caucaz, la fel ca şi atentatul asupra aeroportului din Moscova-Domodedovo din ianuarie 2011 (soldat cu 37 de morţi).

2011

- 24 septembrie: Putin şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

- 4 decembrie: Alegerile legislative sunt câştigate de Rusia Unită. Opoziţia a denunţat fraude electorale şi a început o mişcare de contestare fără precedent, cu participare masivă în timpul manifestaţiilor din decembrie 2011 şi februarie 2012.

2012

- 4 martie: Au loc alegerile prezidenţiale, iar Putin este ales din primul tur. Opoziţia şi observatorii denunţă fraude, generând noi proteste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici