- Home
- Externe
- KABUL, (18.09.2012, 17:09)
- Iuliana Enache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Principalele evenimente generate de filmul antiislam în lumea musulmană
Violenţele legate de filmul antiislam "Innocence of Muslims", produs în Statele Unite de un creştin copt, s-au extins rapid în lumea musulmană după atacul asupra consulatului american din Benghazi şi au provocat moartea a 31 de persoane.
Urmărește
570 afișări
CRONOLOGIE: Principalele evenimente generate de filmul antiislam în lumea musulmană (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
- 11 septembrie: În Libia, patru americani, dintre care ambasadorul Chris Stevens şi trei funcţionari ai consulatului, sunt ucişi în timpul unui atac comis împotriva consulatului Statelor Unite la Benghazi (est).
Potrivit unui oficial american, extremiştii s-au folosit de manifestaţia împotriva filmului ca "pretext" pentru a ataca interesele americane în ziua comemorării atentatelor din 11 septembrie 2001.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Anterior, în Egipt, circa 3.000 de manifestanţi au protestat în faţa ambasadei Statelor Unite la Cairo.
- 12 septembrie: Tripoli prezintă scuze Statelor Unite şi acuză susţinătorii regimului lui Muammar Kadhafi şi Al-Qaida.
Preşedintele Barack Obama denunţă un atac "scandalos" dar exclude întreruperea legăturilor cu Libia. El ordonă consolidarea măsurilor de securitate în jurul misiunilor diplomatice americane din lume.
- 13 septembrie: În Yemen, unde este atacată ambasada Statelor Unite, patru persoane sunt ucise în manifestaţii violente. La Cairo, ciocnirile între poliţişti şi manifestanţi în apropierea ambasadei americane provoacă rănirea a 200 de persoane. Reuniuni au loc în special în Irak, Iran şi Gaza.
- 14 septembrie: La Khartoum, unde sunt ucişi doi manifestanţi, poliţia foloseşte grenade lacrimogene pentru a dispersa 10.000 de manifestanţi în apropierea ambasadei Statelor Unite. Ambasada Germaniei este incendiată.
La Tripoli (nordul Libanului), ciocnirile între forţele de securitate şi islamişti provoacă moartea unei persoane.
La Tunis, manifestanţii pătrund în curtea ambasadei Statelor Unite, în pofida tirurilor de somaţie şi gazelor lacrimogene continue, după care atacă şi incendiază şcoala americană, situată în apropiere. Patru persoane au murit şi alte 49 au fost rănite în aceste confruntări.
- 15 septembrie: În Afganistan, talibanii au atacat baza Bastion (din provincia Helmand, sud) în care era staţionat prinţul Harry, provocând moartea a doi puşcaşi marini americani, pentru a protesta faţă de acest film.
Atacul împotriva consulatului american din Benghazi "răzbună" moartea numărului doi în ierarhia Al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, afirmă organizaţia yemenită a reţelei extremiste.
Statele Unite ordonă evacuarea personalului lor neesenţial din Tunisia şi Sudan.
- 16 septembrie: 1.500 de studenţi protestează la Kabul faţă de film.
Cei trei bărbaţi cunoscuţi pentru că au participat la realizarea filmului sunt adepţi ai preotului copt Zakaria Botros, cunoscut pentru atitudinea sa puternic antiislamică, potrivit Los Angeles Times.
În Libia, circa 50 de persoane sunt reţinute în cadrul anchetei privind atacul din Benghazi.
- 17 septembrie: Manifestaţii în Pakistan (doi morţi), Afganistan, Azerbaidjan şi în teritoriile palestiniene.
Confruntări au loc între poliţie şi manifestanţi în faţa ambasadei americane din Jakarta (Indonezia).
Câteva zeci de mii de persoane scandează sloganuri antiamericane la Beirut, la apelul Hezbollah, în prezenţa liderului grupării, Hassan Nasrallah.
Un imam salafist egiptean lansează o fatwa în care cere uciderea tuturor protagoniştilor filmului (potrivit centrului american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE).
- 18 septembrie: Un atentat sinucigaş provoacă moartea a 12 persoane - printre acestea numărându-se nouă străni, dintre care opt sud-africani - la Kabul. Atacul comis de o femeie kamikaze este revendicat de grupul Hezb-e-Islami, al doilea pilon al insurecţiei afgane după talibani, care afirmă că vrea să răzbune difuzarea filmului antiislam.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe