- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Principalele evenimente în cursul celor patru ani de război din Bosnia
Războiul din Bosnia-Herţegovina (1992-1995) s-a soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi, adică aproximativ o jumătate din populaţia locală dinainte de conflict, informează AFP, care prezintă o cronologie a evenimentelor.
CRONOLOGIE: Principalele evenimente în cursul celor patru ani de război din Bosnia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
--1992--
-
29 februarie/1 martie: Musulmanii şi croaţii din Bosnia se pronunţă prin referendum pentru independenţa Bosniei-Herţegovina. Sârbii care au boicotat referendumul proclamaseră în ianuarie 1992 o "Republică sârbă a Bosniei".
-
5 şi 6 aprilie: Ultima manifestaţie de proporţii pentru pace la Sarajevo. Forţele sârbe din Bosnia, echipate de armata iugoslavă (JNA) controlată de Belgrad, iau poziţii în zonele înalte din Sarajevo şi lansează un asediu care avea să dureze de-a lungul întregului conflict, provocând moartea a peste 10.000 de persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
-
6 aprilie: CEE (în prezent Uniunea Europeană) recunoaşte Bosnia.
-
7 aprilie: ONU decide să trimită o forţă formată din 14.000 de persoane în fosta Iugoslavie (FORPRONU).
-
22 mai: Admiterea Bosniei-Herţegovina în ONU.
-
3 iulie: Proclamarea unui "stat" croat Herceg-Bosna.
--1993--
-
25 martie: Musulmanii şi croaţii semnează planul de pace Vance-Owen, respins de sârbii din Bosnia.
-
12 aprilie: NATO declanşează operaţiunea "Deny Flight" pentru a impune respectarea zonei de interdicţie aeriană decretată de ONU la 9 octombrie 1992.
-
7 mai: După Srebreniţa la 21 aprilie, ONU creează alte cinci "zone de securitate", la Sarajevo, Tuzla, Zepa, Gorazde şi Bihac.
-
20 august: Planul de pace Owen/Stoltenberg, respins de musulmani.
--1994--
-
5 februarie: Un obuz ucide 68 de persoane şi răneşte alte 200 într-o piaţă din Sarajevo.
-
9 februarie: Acord de încetare a focului la Sarajevo, crearea unei zone de interdicţie a armelor grele în jurul oraşului de către ONU, cu ultimatum al NATO împotriva sârbilor.
-
28 februarie: Primul atac aerian al NATO, în cursul căruia patru avioane sârbe au fost doborâte.
-
1 martie: Acord-cadru croaţi/musulmani sub impulsul Washingtonului, pentru crearea unei federaţii croato-musulmane în Bosnia-Herţegovina, care pune capăt celor 11 luni de conflict între croaţi şi musulmani.
--1995--
-
25 mai: Sârbii din Bosnia bombardează Tuzla, provocând moartea a 71 de persoane şi rănirea altor 150.
-
26 mai: Sârbii din Bosnia iau ostatici sute de membri ai personalului ONU, dintre care peste 370 de membri ai Căştilor Albastre, ultimii fiind eliberaţi abia la 18 iunie.
-
11 iulie: Srebreniţa cade în mâinile sârbilor din Bosnia, circa 8.000 de musulmani fiind ucişi. Zepa este cucerit la 25 iulie.
-
5 august: După ce armata croată a recucerit Krajina, teritoriu croat aflat sub controlul secesioniştilor sârbi, forţele armate croate şi musulmane scot de sub izolare Bihac, din nord-vestul Bosniei.
-
13 august: Nouă iniţiativă diplomatică a Washingtonului inspirată din planul de pace al Grupului de contact (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia).
-
28 august: Bombardament asupra unei pieţe din Sarajevo atribuit sârbilor din Bosnia, soldat cu 41 de morţi şi 84 de răniţi.
-
30 august: Începutul celor 14 zile de raiduri aeriene ale NATO (operaţiunea "Deliberate force") împotriva unor obiective sârbe din Bosnia.
-
14 septembrie: Acord ONU/sârbi bosnieci pentru a scoate de sub izolare Sarajevo.
-
12 octombrie: Intrarea în vigoare a unui acord de încetare a focului de 60 de zile, pe întreg teritoriul Bosniei, obţinut de Washington.
-
21 noiembrie: După 21 de zile de negocieri în apropiere de Dayton (Ohio, Statele Unite), este parafat un acord de pace global pentru Bosnia, de către preşedinţii bosniac Alija Izetbegovici, croat Franjo Tudjman şi sârb Slobodan Miloşevici. Acordul este semnat oficial la Paris, la 14 decembrie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO