- Home
- Externe
- MINSK, (16.08.2020, 20:25)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Principalele evenimente produse în Belarus după alegerile prezidenţiale din 9 august
- Proteste masive, reprimate violent, au avut loc în Belarus în fiecare zi, în prima săptămână după scrutinul prezidenţial
- Cel puţin doi manifestanţi au murit, iar câteva mii au fost arestaţi
- Statele Unite au cerut încetarea acţiunilor de reprimare, iar Uniunea Europeană a aprobat aplicarea de sancţiuni contra regimului de la Minsk
Urmărește
3839 afișări
Sursa FOTO: Profimedia
Scrutinul prezidenţial organizat duminica trecută în Belarus, câştigat potrivit autorităţilor de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar contestat puternic de opoziţie, a fost urmat de proteste masive, reprimate dur de regimul de la Minsk.
Prezentăm principalele evenimente produse în ultima săptămână în Belarus.
-
Belarus - Duminică, 9 august
În seara scrutinului, pe 9 august, un sondaj de opinie oficial efectuat la ieşirea de la urne îl credita pe Aleksandr Lukaşenko cu aproape 80% din voturi. Principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, a respins estimările: "Majoritatea este cu noi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În cursul nopţii, protestele opoziţiei au fost reprimate violent. Zeci de persoane au fost rănite, iar aproximativ 3.000 de manifestanţi au fost arestaţi.
-
Belarus - Luni, 10 august
Luni dimineaţă, potrivit rezultatelor oficiale, Aleksandr Lukaşenko era anunţat drept câştigător al scrutinului prezidenţial, cu 80% din voturi. Svetlana Tihanovskaia, care oficial a obţinut 10%, a revendicat victoria, cerând-i lui Aleksandr Lukaşenko să cedeze puterea. Rusia, China şi Venezuela au salutat rezultatul alegerilor. În cursul celei de-a doua seri, un protestatar a murit, dar autorităţile susţin că bărbatul nu a fost agresat de forţele de ordine. "Unul dintre protestatari a încercat să lanseze un dispozitiv exploziv spre agenţii forţelor de ordine, dar dispozitivul i-a explodat în mână", a comunicat Poliţia belarusă.
Autorităţile au continuat reprimarea protestelor, în Minsk şi în alte oraşe, iar 2.000 de manifestanţi au fost arestaţi.
-
Belarus - Marţi, 11 august
În cursul zilei de marţi, Svetlana Tihanovskaia a anunţat că a luat "decizia dificilă" de a pleca în Lituania. Uniunea Europeană a avertizat, marţi după-amiază, că ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus, în contextul în care scrutinul prezidenţial care nu a fost "nici liber, nici echitabil" a fost urmat de acţiuni de reprimare.
În a treia noapte de manifestaţii, marţi spre miercuri, forţele de ordine au recunoscut că au utilizat arme de foc împotriva manifestanţilor "agresivi", în oraşul Brest.
-
Belarus - Miercuri, 12 august
Miercuri, miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene au anunţat o sesiune extraordinară pe tema crizei din Belarus. Aflat în Cehia, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a îndemnat Administraţia autoritaristă de la Minsk să înceteze acţiunile de reprimare. "Vrem ca poporul belarus să se bucure de libertăţile pe care le revendică. Cerem urgent ca manifestaţiile nonviolente să fie protejate, nu este în interesul nimănui să se intervină în acest fel. Sper că Uniunea Europeană va publica nu doar declaraţii, ci va lua şi măsuri", a declarat secretarul de Stat american, catalogând drept "inacceptabilă" situaţia politică din Belarus.
Miercuri seară, autorităţile au confirmat decesul celei de-a doua persoane, un demonstrant reţinut în orăşelul Grodno.
-
Belarus - Joi, 13 august
Joi dimineaţă, autorităţile au anunţat 700 de noi arestări, numărul total al protestatarilor deţinuţi ajungând la 6.700.
Administraţia Vladimir Putin a părut să reia susţinerea pentru regimul de la Minsk, denunţând, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului. Relaţiile dintre Rusia şi Belarus au fost tensionate în ultimele luni. Deşi Rusia este principalul aliat al Belarusului, înaintea scrutinului prezidenţial, Administraţia autoritaristă de la Minsk a acuzat Moscova că a trimis agenţi ai unei firme de securitate pentru acţiuni de destabilizare. Rusia a respins acuzaţiile, iar preşedintele Vladimir Putin l-a felicitat pe Aleksandr Lukaşenko pentru obţinerea unui nou mandat prezidenţial.
-
Belarus - Vineri, 14 august
Vineri, Comisia Electorală Centrală a anunţat că, potrivit rezultatelor finale, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul prezidenţial cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%. Însă candidata opoziţiei susţine că a obţinut 60%-70% din voturi.
Pe fondul presiunilor internaţionale, Administraţia de la Minsk a semnalat că este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini pentru depăşirea crizei politice.
La rândul său, Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri impunerea de sancţiuni regimului din Belarus. "Miniştrii de Externe şi-au dat acordul pentru sancţionarea oficialilor responsabili de represiune şi urmează să fie stabilită o listă cu numele celor responsabili", au declarat oficiali de la Bruxelles.
-
Belarus - Sâmbătă, 15 august
Sâmbătă, Aleksandr Lukaşenko a anunţat că îl va contacta pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, afirmând că "ameninţările nu mai vizează doar Belarusul". Ulterior, Vladimir Putin s-a declarat încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, după ce a discutat prin telefon cu Aleksandr Lukaşenko.
Protestele au continuat la Minsk, mii de simpatizanţi ai opoziţiei adunându-se sâmbătă seară în faţa sediului Televiziunii publice, în centrul oraşului Minsk, având pancarte pe care scria "Arătaţi adevărul!".
-
Belarus - Duminică, 16 august
Duminică, Alianţa Nord-Atlantică a respins afirmaţiile preşedintelui Aleksandr Lukaşenko privind mobilizarea de efective militare în apropierea frontierei vestice a Belarusului, subliniind însă că NATO urmăreşte situaţia cu atenţie.
Aleksandr Lukaşenko a exprimat îngrijorare în legătură cu exerciţii militare desfăşurate de NATO în Polonia şi Lituania, considerând manevrele drept o acumulare de forţe militare.
"Nu există nicio mobilizare militară a NATO în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea de est a Alianţei nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Este strict defensivă, proporţionată şi menită să prevină conflictele şi să menţină pacea", a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, citat de agenţia Reuters. Oficialul NATO a îndemnat Belarusul să respecte drepturile fundamentale, inclusiv cel la proteste paşnice.
Lituania a găzduit, în perioada 2-14 august, exerciţii militare NATO cu participarea trupelor din SUA şi Polonia. "Criza din Belarus este de tip politic, iar acuzaţiile conducerii Belarusului privind interferenţe externe ori ameninţări au rolul de a transfera vina şi a justifica acţiunile", a declarat Raimundas Karoblis, ministrul Apărării din Lituania.
Rusia a anunţat duminică dimineaţă că i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko disponibilitatea de a oferi asistenţă militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.
Zeci de mii de persoane participă, duminică seară, la "Marşul libertăţii", contestând realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Mitingul se desfăşoară pe Bulevardul Independenţei din Minsk.
Pe fondul protestelor, Aleksandr Lukaşenko a lansat un nou apel la "apărarea ţării şi a independenţei acesteia".
Un sondaj efectuat pe aplicaţia Telegram arată că Svetlana Tihanovskaia a fost votată de 53% dintre utilizatori, iar Aleksandr Lukaşenko de doar 2%.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36