- Home
- Externe
- KABUL, (31.12.2014, 10:53)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Problema afgană rămâne nesoluţionată după 35 de ani de conflicte
Problema afgană nu este soluţionată la momentul retragerii trupelor combatante ale NATO şi după 35 de ani de conflicte, relatează AFP, care prezintă principalele date din istoria Afganistanului de la invazia sovietică, în 1979.
Urmărește
196 afișări
CRONOLOGIE: Problema afgană rămâne nesoluţionată după 35 de ani de conflicte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- 1979-1989: Ocupaţia sovietică
În decembrie 1979, Moscova deplasează frontul Războiului Rece invadând această ţară săracă, izolată şi muntoasă de la graniţa Asiei de Sud cu Orientul Mijlociu, cu scopul de a o păstra sub tutela comunistă. Rezistenţa afgană, susţinută de Occident, în frunte cu Statele Unite, hărţuieşte Armata Roşie, care sfârşeşte prin a părăsi ţara în februarie 1989.
- 1992-1996: Perioada războaielor civile
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
În 1992, prăbuşirea Guvernului comunist al preşedintelui Najibullah dă semnalul începerii unui sângeros război civil între facţiuni afgane, care se va solda în doi ani cu aproape 100.000 de morţi şi va distruge în parte capitala Kabul. Începând din 1994, în sudul ţării îşi încep ascensiunea talibanii, nişte combatanţi islamişti fundamentalişti susţinuţi de Pakistan.
- 1996-2001: Jugul taliban
Talibanii preiau puterea la Kabul şi instalează un regim fondat pe o interpretare rigidă a legii islamice, care interzice drepturile la educaţie şi muncă ale femeilor, le obligă să-şi acopere corpul integral în afara locuinţei, interzice muzica şi activităţile recreative. Sancţionat de ONU, regimul taliban, condus de către mollahul Omar, se apropie de Al-Qaida şi-l găzduieşte pe liderul reţelei teroriste Osama ben Laden.
- Sfârşitul lui 2001: Invazia occidentală
Operaţiunea este conducă de către Statele Unite, ca represalii faţă de atentatele de la 11 septembrie comise de Al-Qaida. Washingtonul şi aliaţii săi din cadrul NATO îi vânează pe talibani, îl instalează pe Hamid Karzai la putere, vor injecta în ţară ajutoare de reconstrucţie în valoare de miliarde de dolari şi vor staţiona până la 150.000 de militari pentru a ajuta Guvernul afgan să securizeze ţara. Talibanii se ascund sau fug în ţări vecine, în special în Pakistan, apoi relansează rebeliunea împotriva Kabulului şi NATO.
- Decembrie 2014: retragerea trupelor combatante NATO
Forţa combatantă NATO - ISAF, International Security Assistance Force - îşi face bagajele după 13 ani de război în Afganistan, cu un bilanţ contestat, din cauza presiunii exercitate de insurecţia talibană. NATO rămâne în Afganistan în 2015 cu Misiunea "Susţinere Hotărâtă", care începe pe 1 ianuarie 2015. Însă insurgenţii talibani l-au averizat pe noul preşedinte Ashraf Ghani, învestit în septembrie 2014, că nu vor participa la negocieri de pace atât timp cât în Afganistan vor rămâne militari străini.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe