CRONOLOGIE: Relaţiile dintre Siria şi Israel în perioada 2000-2013

Relaţiile între Siria şi Israel, două ţări vecine din Orientul Mijlociu, au fost extrem de tensionate, îndeosebi din cauza disputelor teritoriale asupra platoului Golan, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestora începând din 2000.

Urmărește
894 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Relaţiile dintre Siria şi Israel în perioada 2000-2013

CRONOLOGIE: Relaţiile dintre Siria şi Israel în perioada 2000-2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2000

- ianuarie: Negocierile de pace între Israel şi Siria sunt întrerupte din cauza divergenţelor asupra regiunii Golan, ocupată în 1967 de Israel, care a proclamat anexarea acesteia în 1981, Siria cerând în schimb restituirea integrală a acestei regiuni. Negocierile au reînceput după patru ani, sub egida Statelor Unite.

- 10 iunie: În urma decesului preşedintelui sirian Hafez al-Assad, după 30 de ani la conducerea ţării, postul de preşedinte este ocupat de fiul acestuia, Bashar al-Assad.

2003

- 5 octombrie: Raid israelian în Siria, vizând o presupusă tabără a Jihadului Islamic, o mişcare radicală palestiniană care tocmai revendicase un atentat sinucigaş la Haifa (nordul Israelului).

2004

- 2 septembrie: Israelul acuză Damascul de dublul atentat palestinian de la Beersheva (sud).

2006

- 15 august: Bashar al-Assad consideră "legitime" acţiunile Hezbollahului libanez, inclusiv atacul asupra unui convoi israelian la frontieră care a provocat un conflict sângeros între Israel şi mişcarea şiită libaneză, ce a durat 34 de zile.

2007

- 6 septembrie: Raid aerian atribuit Israelului împotriva unei baze nucleare construite în secret cu ajutorul Coreei de Nord, în regiunea de est a Siriei.

2008

- 12 februarie: Asasinarea, la Damasc, a unui lider militar al Hezbollah, Imad Moughnieh, imputată Israelului.

- 21 mai: Israelul şi Siria demarează negocieri de pace, intermediate de Turcia, dar acestea sunt suspendate în decembrie după o ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.

2011

- 15 mai şi 5 iunie: Armata israeliană trage asupra refugiaţilor palestinieni, care încercaseră să traverseze linia de armistiţiu din regiunea Platoului Golan, cu ocazia aniversării înfiinţării statului Israel şi a războiului israeliano-arab din 1967, care s-a soldat cu 30 de morţi.

2012

- 10 iunie: După o lungă tăcere, premierul Benjamin Netanyahu a condamnat "masacrul civililor" în Siria, ţară care se confruntă din martie 2011 cu o revoltă populară transformată în război civil, în urma represiunii violente.

- 27 septembrie: Biroul de presă al lui Benjamin Netanyahu neagă că ar fi acceptat o iniţiativă americană, lansată în 2011, care prevedea o retragere totală din Golan, în schimbul păcii cu Damascul.

- 11-12 noiembrie: Trupele israeliene trag focuri de avertizare în direcţia Siriei, după căderea unui obuz sirian de mortier în regiunea Golan, primul incident de acest fel de la încheierea războiului în 1973.

2013

- 30 ianuarie: Regimul sirian a anunţat că aviaţia israeliană a "bombardat direct" un centru de cercetare militară situat între Damasc şi frontiera libaneză, în timp ce sursele de securitate au precizat că a fost vorba de un raid israelian împotriva unui convoi de arme cu destinaţia Liban.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici