- Home
- Externe
- DAMASC, (01.02.2013, 19:07)
- Stefan Costin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Relaţiile dintre Siria şi Israel în perioada 2000-2013
Relaţiile între Siria şi Israel, două ţări vecine din Orientul Mijlociu, au fost extrem de tensionate, îndeosebi din cauza disputelor teritoriale asupra platoului Golan, relatează AFP, care prezintă o cronologie a acestora începând din 2000.
Urmărește
896 afișări
CRONOLOGIE: Relaţiile dintre Siria şi Israel în perioada 2000-2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
2000
- ianuarie: Negocierile de pace între Israel şi Siria sunt întrerupte din cauza divergenţelor asupra regiunii Golan, ocupată în 1967 de Israel, care a proclamat anexarea acesteia în 1981, Siria cerând în schimb restituirea integrală a acestei regiuni. Negocierile au reînceput după patru ani, sub egida Statelor Unite.
- 10 iunie: În urma decesului preşedintelui sirian Hafez al-Assad, după 30 de ani la conducerea ţării, postul de preşedinte este ocupat de fiul acestuia, Bashar al-Assad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
2003
- 5 octombrie: Raid israelian în Siria, vizând o presupusă tabără a Jihadului Islamic, o mişcare radicală palestiniană care tocmai revendicase un atentat sinucigaş la Haifa (nordul Israelului).
2004
- 2 septembrie: Israelul acuză Damascul de dublul atentat palestinian de la Beersheva (sud).
2006
- 15 august: Bashar al-Assad consideră "legitime" acţiunile Hezbollahului libanez, inclusiv atacul asupra unui convoi israelian la frontieră care a provocat un conflict sângeros între Israel şi mişcarea şiită libaneză, ce a durat 34 de zile.
2007
- 6 septembrie: Raid aerian atribuit Israelului împotriva unei baze nucleare construite în secret cu ajutorul Coreei de Nord, în regiunea de est a Siriei.
2008
- 12 februarie: Asasinarea, la Damasc, a unui lider militar al Hezbollah, Imad Moughnieh, imputată Israelului.
- 21 mai: Israelul şi Siria demarează negocieri de pace, intermediate de Turcia, dar acestea sunt suspendate în decembrie după o ofensivă israeliană în Fâşia Gaza.
2011
- 15 mai şi 5 iunie: Armata israeliană trage asupra refugiaţilor palestinieni, care încercaseră să traverseze linia de armistiţiu din regiunea Platoului Golan, cu ocazia aniversării înfiinţării statului Israel şi a războiului israeliano-arab din 1967, care s-a soldat cu 30 de morţi.
2012
- 10 iunie: După o lungă tăcere, premierul Benjamin Netanyahu a condamnat "masacrul civililor" în Siria, ţară care se confruntă din martie 2011 cu o revoltă populară transformată în război civil, în urma represiunii violente.
- 27 septembrie: Biroul de presă al lui Benjamin Netanyahu neagă că ar fi acceptat o iniţiativă americană, lansată în 2011, care prevedea o retragere totală din Golan, în schimbul păcii cu Damascul.
- 11-12 noiembrie: Trupele israeliene trag focuri de avertizare în direcţia Siriei, după căderea unui obuz sirian de mortier în regiunea Golan, primul incident de acest fel de la încheierea războiului în 1973.
2013
- 30 ianuarie: Regimul sirian a anunţat că aviaţia israeliană a "bombardat direct" un centru de cercetare militară situat între Damasc şi frontiera libaneză, în timp ce sursele de securitate au precizat că a fost vorba de un raid israelian împotriva unui convoi de arme cu destinaţia Liban.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul