CRONOLOGIE: Salvarea celor 33 de mineri din Chile pune capăt unui calvar fără precedent

Scoaterea la suprafaţă a celor 33 de mineri blocaţi într-o exploatare minieră din Chile pune capăt unui calvar fără precedent, comentează AFP, prezentând derularea operaţiunii de salvare.

Urmărește
3977 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Salvarea celor 33 de mineri din Chile pune capăt unui calvar fără precedent

CRONOLOGIE: Salvarea celor 33 de mineri din Chile pune capăt unui calvar fără precedent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 5 august - 33 de mineri au rămas blocaţi în mina de aur şi de aramă din San Jose, la 800 de kilometri nord de Santiago.

- 6 august - preşedintele chilian Sebastian Pinera dădea asigurări că se va face tot ce este "omenesc posibil" pentru a-i scoate vii la suprafaţă.

- 7 august - operaţiunile echipelor de intervenţie sunt îngreunate de noi prăbuşiri ale galeriilor.

- 12 august - Ministerul Minelor apreciază că şansele ca minerii să fie în viaţă sunt foarte mici.

- 22 august - minerii sunt descoperiţi vii de o sondă subterană. Minerii au scris pe o coală de hârtie următorul mesaj: "Suntem bine, cei 33, într-un refugiu". Primele imagini obţinute după trimiterea unei camere au arătat că minerii sunt bine.

- 23 august - minerii au primit apă şi alimente printr-un minitunel.

- 25 august - autorităţile anunţă că cei 33 de mineri sunt conştienţi că salvarea va dura mult timp (trei sau patru luni).

- 26 august - televiziunile difuzează primele imagini cu cei 33 de mineri. În paralel, justiţia chiliană a blocat conturi de 1,8 milioane aparţinând companiei care exploatează mina.

- 29 august - minerii au discutat prima dată cu familiile şi au primit un mesaj din partea Papei Benedict.

- 30 august - echipele de intervenţie au săpat un puţ cu diametrul de 30 de centimetri.

- 4 septembrie - minerii şi rudele apropiate se pot vedea unii pe alţii pentru prima dată printr-un sistem de tip videoconferinţă.

- 5 septembrie - începe săparea unui nou puţ de salvare.

- 17 septembrie - puţul T-130 (planul B) ajunge până în locul unde se aflau minerii, dar diametrul său trebuie lărgit.

- 19 septembrie - un sistem de forare petrolieră începe săparea unui nou puţ, direct la diametrul necesar de 66 de centimetri (planul C).

- 30 septembrie - familiile a 29 dintre cei 33 de mineri depun o cerere de despăgubiri în valoare de 12 milioane de dolari.

- 9 octombrie - puţul săpat conform planului B a ajuns la adâncimea de 622 de metri.

- 10 octombrie - primii 50 de metri ai puţului au fost consolidaţi cu oţel.

- 13 octombrie - la ora locală 00.10, primul miner, Florencio Avalos, a fost adus la suprafaţă. Tot miercuri la ora 21.55, ultimul dintre mineri, Luis Urzua, a fost adus la suprafaţă după ce a petrecut 69 de zile sub pământ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici