- Home
- Externe
- KIEV, (20.02.2014, 19:25)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Trei luni de contestare în Ucraina
Violenţele s-au intensificat joi la Kiev, bilanţul morţilor înregistraţi începând de marţi ajungând la 67 potrivit municipalităţii, în cadrul unei mişcări de contestare fără precedent care a izbucnit în urmă cu trei luni, relatează AFP, care prezintă principalele date ale protestelor.
Urmărește
156 afișări
CRONOLOGIE: Trei luni de contestare în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
NOIEMBRIE 2013
- 21: Guvernul suspendă în mod brusc negocierile cu privire la un acord de asociere cu UE şi relansează relaţiile economice cu Moscova, declanşând manifestaţii din partea opoziţiei proeuropene la Kiev.
DECEMBRIE 2013
- 1: Între 200.000 şi 500.000 de manifestanţi se reunesc la Kiev, în Piaţa Independenţei (Maidan), ocupată de contestatari care s-au baricadat în centrul capitalei.
- 11: Eşec al unui asalt al poliţiei la Maidan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
- 17: Preşedintele Viktor Ianukovici obţine de la Moscova un credit în valoare de 15 miliarde de dolari şi o reducere de 30% la preţul gazelor naturale. Trei miliarde de dolari sunt plătiţi la sfârşitul lui decembrie.
IANUARIE 2014
- 19: Aproximativ 200.000 de opozanţi se reunesc la Maidan, după adoptarea unor legi care consolidează sancţiuni împotriva manifestanţilor (abrogate pe 28 ianuarie).
- 22: Ofensivă a forţelor antirevoltă împotriva unor manifestanţi, la Kiev, unde au loc scene de gherilă urbană. Mişcarea de contestare se extinde în provincie. La sfârşitul lui ianuarie, sunt înregistraţi patru morţi şi peste 500 de răniţi.
- 28: Demisia Guvernului lui Mikola Azarov. Succesorul său nu a fost desemnat nici până în prezent.
- 29: Parlamentul adoptă o lege de amnistiere a contestatarilor, condiţionată de evacuarea în termen de 15 zile a locurilor publice ocupate.
FEBRUARIE
- 2: Peste 60.000 de persoane manifestează la Kiev. Opoziţia reclamă o mediere internaţională şi un ajutor financiar din partea Occidentului. UE reflectează la un plan de ajutorare, cu condiţia ca Kievul să se angajeze pe calea reformelor.
- 4: Opoziţia îi cere lui Ianukovici să pună capăt "dictaturii" prin acceptarea unei reforme constituţionale "urgente".
- 5-6: Vizite la Kiev a Înaltei Reprezentante UE pentru Politică Externă Catherine Ashton şi adjunctei pentru Europa şi Asia a secretarului de Stat american Victoria Nuland.
- 7: Întâlnire Putin-Ianukovici, la deschiderea Jocurilor Olimpice (JO) de la Soci.
- 9: Aproape 70.000 de persoane se reunesc la Maidan.
- 10: UE exclude pentru moment sancţiuni împotriva Kievului.
- 14: 234 de manifestanţi reţinuţi din decembrie sunt eliberaţi, dar rămân inculpaţi.
- 16: Zeci de mii de persoane se reunesc pentru a 11-a oară la Maidan. Sunt evacuate Primăria Kiev (ocupată de la 1 decembrie) şi clădiri publice din provincie. Legea amnistierii intră în vigoare începând din ziua următoare.
- 18-19: Sunt ucise 28 de persoane (inclusiv 10 poliţişti), iar alte aproape 300 sunt rănite, într-o reintensificare a violenţelor, la Kiev. Un marş la care participă aproximativ 20.000 de manifestanţi degenerează în confruntări cu forţele de ordine. În noaptea de 18 spre 19 februarie, poliţişti antirevoltă lansează un asalt la Maidan.
- 19: Regimul îl înlocuieşte în funcţie pe comandantul armatelor şi adoptă măsuri "antiteroriste".
Sub un adevărat "foc" de critici internaţionale şi ameninţat cu sancţiuni, preşedintele Ianukovici anunţă un "armistiţiu".
- 20: Manifestanţi atacă un cordon de poliţişti la Maidan. Cel puţin 25 de manifestanţi sunt ucişi în noile confruntări. Ministerul Sănătăţii anunţă şapte morţi, inclusiv doi poliţişti.
Cel puţin 67 de manifestanţi au fost ucişi începând de pe 18 februarie, iar cadavrele se află la serviciul de medicină legală, anunţă autorităţile municipale de la Kiev.
Întâlnire între Ianukovici şi miniştrii de Externe francez, polonez şi german.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CRIZA DIN UCRAINA: După cea mai sângeroasă zi a protestelor, soldată cu cel puţin 100 de morţi, Ianukovici a fost de acord cu alegeri anticipate, susţine premierul Poloniei. Opoziţia anunţă că nu există acord - VIDEO, FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban