CRONOLOGIE: Trei săptămâni de proteste în Siria

Siria se confruntă, în 15 martie, cu o mişcare de contestare inedită pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad, aflat la putere din 2000. Prezentăm mai jos o cronologie a acestor evenimente.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Trei săptămâni de proteste în Siria

CRONOLOGIE: Trei săptămâni de proteste în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MARTIE

15 martie: Reuniune la Damasc, în urma unui apel lansat pe o pagină de Facebook intitulată "revoluţia siriană 2011", care cere "o Sirie fără tiranie, fără legea privind starea de urgenţă (instaurată în 1963) şi fără tribunale de excepţie".

16 martie: Peste 25 de arestări la Damasc în cadrul unei reuniuni a familiilor deţinuţilor politici.

18 martie: Manifestaţii reprimate la Damasc, Deraa (la 120 de kilometri sud) şi Banias (vest). Cel puţin patru persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

19 martie: Zeci de persoane au fost arestate şi altele au fost rănite în timpul unor funeralii la Deraa, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

21 martie: Mii de manifestanţi la Deraa. Mişcarea de contestare se extinde în sud.

23 martie: Cel puţin 100 de morţi la Deraa, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

24 martie: Regimul sirian anunţă măsuri de democratizare, în timp ce au loc arestări masive.

25 martie: Cel puţin 24 de morţi în ţară (potrivit unui militant pentru drepturile omului), 15 morţi, dintre care zece manifestanţi, la Sanamein (sud), potrivit unui oficial sirian. Observatorul sirian al drepturilor omului de la Londra (OSDH) denunţă zeci de arestări.

26 martie: Violenţe în Latakia, soldate cu 15 morţi în trei zile (13 militari şi civili şi doi insurgenţi) şi peste 185 de răniţi (oficial). Un număr de 260 de deţinuţi politici, în special islamişti, sunt eliberaţi, potrivit militanţilor pentru drepturile omului. Ulterior, Washingtonul, Parisul şi Londra, precum şi UE condamnă reprimarea manifestanţilor care au "cereri legitime".

27 martie: Întăriri militare la Latakia, regimul acuză islamiştii.

29 martie: Demisia Guvernului. Manifestaţii pro-Assad la Damasc şi în marile oraşe cu excepţia Latakia.

30 martie: Prima intervenţie a lui Assad, care denunţă o "conspiraţie" şi nu anunţă nicio reformă. Dezamăgire la nivel internaţional. Violenţe la Latakia, soldate cu 25 de morţi, potrivit Comitetului sirian pentru drepturile omului, şi patru sau cinci morţi, potrivit unui militant din oraş.

31 martie: Assad desemnează o comisie să elaboreze înainte de 25 aprilie o legislaţie care să înlocuiască legea de urgenţă. Ancheta prevăzută în cazul violenţelor din Deraa şi Latakia. Bilanţul din Deraa, începând din 18 martie, este de 30 de morţi (potrivit autorităţilor) şi între 55 şi 130 (potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului şi militanţilor locali).

APRILIE

1 aprilie: Mii de manifestanţi în ţară (şi pentru prima dată în nordul majoritar kurd): cel puţin nouă morţi, dintre care opt la Duma, la nord de Damasc (potrivit militanţilor pentru drepturile omului). Un jurnalist al Reuters deţinut timp de trei zile, este eliberat. Un fotograf al acestei agenţii este dispărut din 28 martie.

2 aprilie: Val de arestări, în special la Damasc, Duma şi Homs (160 de kilometri nord). Manifestaţii la Deraa.

3 aprilie: Ministrul Agriculturii în exerciţiu, Adel Safar, este desemnat să formeze noul Guvern. Opozanţii rebeli cer organizarea unor noi manifestaţii. Mii de persoane participă la funeraliile celor opt persoane care au murit la Duma.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici