- Home
- Externe
- WASHINGTON, (24.09.2013, 16:44)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Treizeci şi patru de ani de relaţii conflictuale între Statele Unite şi Iran
Relaţiile dintre Washington şi Teheran s-au deteriorat după proclamarea Republicii Islamice Iran, în urmă cu 34 de ani, relatează AFP, care prezintă principalele date-cheie în contextul unei posibile întâlniri între Barack Obama şi Hassan Rohani, în marja Adunării Generale a ONU.
Urmărește
285 afișări
CRONOLOGIE: Treizeci şi patru de ani de relaţii conflictuale între Statele Unite şi Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
1979
- 4 noiembrie: După şapte luni de la proclamarea Republicii Islamice, studenţi radicali care cereau extrădarea şahului Mohammad Reza Pahlavi au atacat ambasada americană de la Teheran, luând ostatici 52 de diplomaţi şi angajaţi, reţinuţi timp de 444 de zile. Primele sancţiuni economice americane.
1980
- 7 aprilie: Washingtonul întrerupe relaţiile diplomatice, impune un embargo comercial şi restricţii în privinţa călătoriilor, cu zece luni înainte de eliberarea ultimilor ostatici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
1986
- 4 noiembrie: Dezvăluirea Irangate, scandalul privind vânzări secrete de arme americane Teheranului pentru eliberarea unor ostatici americani din Liban şi oferirea de ajutor financiar pentru nicaraguani din cadrul Contras.
1988
- 3 iulie: Un Airbus al companiei Iran Air a fost doborât "din eroare" deasupra Golfului Persic de către o fregată americană (290 de morţi).
1993
- 27 ianuarie: Prima vizită în Statele Unite, începând din 1979, a unei delegaţii iraniene. Dar, o lună mai târziu, Washingtonul acuză Teheranul în atentatul comis împotriva World Trade Center (şase morţi).
1995
- 30 aprilie: Embargo economic total american împotriva Iranului, aflat "în căutare de arme nucleare" (preşedintele Bill Clinton). De atunci, sancţiunile americane sunt menţinute şi extinse.
2002
- 29 ianuarie: Preşedintele George W. Bush plasează Iranul pe "axa răului", formată din ţări care sprijină terorismul.
2005
- 8 august: Noul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad relansează programul de îmbogăţire a uraniului.
2008
- 6 noiembrie: Mahmoud Ahmadinejad îl felicită pe noul preşedinte american Barack Obama.
2009
- 20 martie: Obama se oferă "să vorbească direct poporului şi liderilor Republicii Islamice Iran". Dar, în iunie, el condamnă reprimarea violentă a manifestaţiilor în Iran şi apreciază că legitimitatea realegerii lui Ahmadinejad ridică "întrebări serioase".
- 1 octombrie: Discuţie bilaterală la Geneva între şeful dosarului nuclear iranian Said Jalili şi subsecretarul de Stat american William Burns, prima la acest nivel de la întreruperea relaţiilor diplomatice.
2010
- 21 martie: Liderul suprem iranian Ali Khamenei îl acuză pe Obama de "complot" împotriva Iranului.
2011
- 14 iunie: Washingtonul acuză Teheranul că ajută Siria să reprime manifestaţiile.
- 4 decembrie: Iranul afirmă că a doborât un avion fără pilot american şi îl arată la televiziune; anunţuri similare în anii următori.
- 27 decembrie: Teheranul ameninţă cu blocarea Strâmtorii Ormuz, un important punct de trecere pentru navele petroliere. Avertisment sever din partea Washingtonului.
2012
- 28 septembrie: Washingtonul retrage Mujahedinii Poporului de pe lista neagră a organizaţiilor "teroriste", provocând furia Teheranului.
- 22 octombrie: Obama oferă asigurări că "Iranul nu va avea arma nucleară" atât timp cât va fi el preşedinte.
2013
- 16 februarie: Iranul nu intenţionează să se doteze cu arma chimică, dar, în cazul în care ar decide să o facă, "Statele Unite nu ar putea să-l împiedice" (Khamenei).
- 15 iunie: Statele Unite anunţă că sunt "pregătite să colaboreze direct" cu noul preşedinte iranian Hassan Rohani.
- 19 august: CIA recunoaşte că a orchestrat lovitura de stat care l-a înlăturat de la putere pe premierul iranian Mohammad Mosaddegh la 18 august 1953.
- 24 august: Iranul avertizează Washingtonul în privinţa unei "intervenţii militare" în Siria care ar avea drept scop să pedepsească folosirea armelor chimice.
- 15 septembrie: Obama dezvăluie că a schimbat scrisori cu Rohani, dar avertizează: "Am sentimentul că iranienii înţeleg că dacă nu am atacat Siria nu înseamnă că nu vom ataca Iranul".
- 17 septembrie: Obama relevă "semne" de deschidere din partea lui Rohani.
- 18 septembrie: Rohani salută la un post de televiziune american tonul "pozitiv şi constructiv" al lui Obama, afirmând că "ar putea fi vorba de mici paşi subtili către ceva important".
- 19 septembrie: La NBC, Rohani nu exclude o întâlnire cu Obama. Washingtonul salută eliberarea avocatei şi activistei iraniene pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh.
- 20 septembrie: Casa Albă avertizează că declaraţiile lui Rohani nu sunt "suficiente", dar lasă să planeze ambiguitatea în legătură cu o întâlnire Obama-Rohani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: O întâlnire între Hassan Rohani şi Barack Obama "nu este pe ordinea de zi", susţine Iranul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe