CRONOLOGIE: Vezi evenimentele din Egipt, din timpul preşedinţiei lui Mubarak
Preşedintele egiptean a anunţat joi seara că îi deleagă prerogativele vicepreşedintelui Omar Suleiman, relatează AFP, care prezintă o cronologie a principalelor evenimente produse în Egipt de la preluarea puterii de către Hosni Mubarak, în 1981.
CRONOLOGIE: Vezi evenimentele din Egipt, din timpul preşedinţiei lui Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
13 octombrie 1981: Hosni Mubarak este ales preşedintele Republicii, la o săptămână de la asasinarea preşedintelui Anwar el-Sadat de către islamişti. Este decretată starea de urgenţă, reînnoită în mod constant.
25-26 februarie 1986: Revolte ale recruţilor poliţiei din Cairo, care protestează faţă de condiţiile salariale şi sociale. Acestea se soldează cu 107 morţi şi peste 700 de răniţi.
26 iunie 1995: Mubarak supravieţuieşte unui atentat la Addis Abeba, revendicat de Jamaa Islamiya. El va fi vizat de cel puţin alte şase tentative de asasinare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
17 noiembrie 1997: Atentat la Luxor, revendicat de Jamaa Islamiya şi soldat cu 68 de morţi, dintre care 58 de turişti islamişti.
3 ianuarie 2000: 22 de morţi în Egiptul Superior în confruntările dintre musulmani şi creştini.
17-18 octombrie 2000: Summit israeliano-palestinian la Sharm el-Sheikh, în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton. Egiptul a fost prima ţară arabă care a semnat pacea cu Israelul în 1979.
28 septembrie 2003: Mubarak anunţă măsuri de democratizare politică, la sugestia fiului său Gamal, a cărui influenţă creşte în cadrul Partidului Naţional Democrat (PND, aflat la putere).
7 octombrie 2004: Atentate la Taba (Sinai) împotriva locurilor turistice, soldate cu 34 de morţi, majoritatea israelieni. Acestea sunt revendicate de un grup care pretinde că are legături cu Al-Qaida.
23 iulie 2005: Atentate la Sharm el-Sheikh (Sinai), soldate cu aproximativ 70 de morţi, între care 20 de străini. Patru grupări revendică aceste atacuri, între care grupul islamist Al-Tawhid wal Jihad, care pretinde că are legături cu Osama ben Laden.
9 noiembrie -7 decembrie 2005: Victorie istorică a Fraţilor Musulmani (88 de parlamentari din totalul de 454), care devin principala forţă de opoziţie. În urma confruntărilor au murit 13 persoane.
24 aprilie 2006: Triplu atentat sinucigaş la Dahab (Sinai), soldat cu 20 de morţi, între care şase străini. Autorităţile acuză gruparea islamistă Al-Tawhid wal Jihad.
23 ianuarie-3 februarie 2008: La Rafah, militanţii Hamas deschid, cu ajutorul explozibilului, frontiera dintre Egipt şi Gaza, supusă unei blocade israeliene, antrenând un flux de sute de mii de palestinieni în Egipt. Terminalul este apoi închis.
6-7 aprilie 2008: Manifestaţii împotriva creşterii preţurilor şi penuriei de pâine subvenţionată, care degenerează în confruntări între manifestanţi şi poliţişti în nord (3 morţi).
28 noiembrie-5 decembrie 2010: Partidul preşedintelui îşi consolidează dominaţia în Parlament, câştigând aproape 83 la sută din mandate după retragerea, în al doilea tur de scrutin, al Fraţilor Musulmani, care au denunţat fraude.
1 ianuarie 2011: 23 de morţi într-un atentat în faţa unei biserici copte din Alexandria. Egiptul acuză gruparea radicală palestiniană Armata Islamului, care dezminte.
25 ianuarie: Încep manifestaţii antiguvernamentale fără precedent, care s-au soldat cu cel puţin 300 de morţi, potrivit ONU şi Human Rights Watch, şi mii de răniţi.
29 ianuarie: Mubarak anunţă nominalizarea unui nou premier, generalul Ahmad Shafic, şi înfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte, încredinţată directorului serviciului de informaţii, generalul Omar Suleiman.
1 februarie: Mubarak anunţă că nu va candida la alegerile prezidenţiale din septembrie. Peste un milion de manifestanţi cer plecarea lui imediată.
6 februarie: Fraţii Musulmani se alătură dialogului naţional, împreună cu alte grupări de opoziţie, dar denunţă insuficienţa reformelor propuse.
7 februarie: Sute de mii de persoane protestează faţă de Mubarak, acestea fiind manifestaţiile cele mai importante de la începutul mişcării. Noul Guvern aprobă o creştere, începând din 1 aprilie, cu 15 la sută a salariilor funcţionarilor şi a pensiilor.
8 februarie: Mubarak formează o comisie pentru formularea unor amendamente constituţionale.
9 februarie: Manifestaţiile masive continuă.
10 februarie: Mubarak anunţă că deleagă prerogativele vicepreşedintelui Omar Suleiman, fără a-şi anunţa însă demisia, provocând nemulţumirea manifestanţilor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO