- Home
- Externe
- (01.05.2023, 15:00)
- Alexandru Stan
Crucea Roşie cere interzicerea crimelor de război în jocurile video
- Crucea Roşie vrea ca jucătorii să respecte regulile războiului
- Care sunt regulile războiului?
- În ce jocuri video se pot comite crime de război virtuale?
Urmărește
537 afișări
Sursa Foto -Activision
Crucea Roşie vrea ca jucătorii să respecte regulile războiului
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) a lansat o campanie pentru a creşte gradul de conştientizare asupra impactului umanitar al conflictelor armate (precum războiul din Ucraina) şi a importanţei respectării regulilor războiului.
Regulile războiului sunt un set de legi şi tratate internaţionale care au ca scop protejarea demnităţii şi umanităţii persoanelor afectate de război.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Care sunt regulile războiului?
Campania, numită Play By The Rules, îi invită pe jucătorii care joacă jocuri video cu împuşcături de tip first-person shooter (FPS), cu tematici situate în zone de conflict, să respecte aceleaşi reguli care se aplică combatanţilor din lumea reală, cum ar fi să nu tragă în duşmanii răniţi, să nu tragă în civili sau să nu distrugă clădiri.
În plus, jucătorii ar trebui să fie obligaţi să ajute persoanele rănite indiferent de tabăra lor.
ICRC speră că prin motivarea jucătorilor să joace după regulile războiului, aceştia vor arăta solidaritate cu milioanele de oameni care suferă din cauza efectelor războiului în fiecare zi şi vor învăţa şi despre importanţa respectării principiilor umanitare în momente de criză.
Site-ul campaniei prezintă o listă de titluri participante care sunt compatibile cu regulile războiului, cum ar fi Arma III, Battlefield, Overwatch şi Fortnite, în special jocurile unde jucătorii îşi pot vindeca coechipierii răniţi în luptă.
Jucătorii se pot înscrie şi la un buletin informativ pentru a primi actualizări despre campanie şi despre activitatea ICRC în zonele urbane de război.
ICRC nu încearcă să cenzureze sau să critice jocurile FPS, ci mai degrabă să le folosească ca o platformă pentru a se angaja cu un public larg şi influent care poate să nu fie conştient de realităţile şi consecinţele războiului. Organizaţia crede că jocurile video pot fi un instrument puternic pentru educaţie şi dialog, precum şi pentru divertisment.
Campania face parte din eforturile mai largi ale ICRC de a promova respectul pentru regulile războiului printre toate părţile implicate în conflicte armate şi de a proteja şi asista pe cei mai vulnerabili.
În ce jocuri video se pot comite crime de război virtuale?
Există multe jocuri video care au fost criticate pentru că au inclus scene sau misiuni în care au fost ilustrate crime de războ, dar şi misiuni în care jucătorii au comis crime de război, adică încălcări grave ale legilor şi tratatelor internaţionale care reglementează conflictele armate.
Un exemplu celebru este misiunea No Russian din Call of Duty: Modern Warfare 2 din 2009, în care jucătorul se infiltrează într-un grup terorist rusesc ultranaţionalist care deschide focul asupra civililor într-un aeroport din Moscova. Jucătorul are opţiunea de a participa la masacru sau de a se abţine, dar nu poate împiedica atacul. Această misiune a provocat indignare şi a fost cenzurată sau eliminată în unele ţări.
Alte jocuri video care au fost acuzate de a include crime de război sunt:
- Spec Ops: The Line din 2012, în care jucătorul foloseşte fără să ştie arme cu fosfor alb asupra unor civilii pe care îi protejau în Dubai. Fosforul alb este o substanţă chimică interzisă de Convenţia ONU privind anumite arme convenţionale din 1980.
- Call of Duty: WW2, în care jucătorul poate ucide prizonieri de război nazişti care sunt neînarmaţi. Prizonierii de război sunt protejaţi de Convenţiile de la Geneva din 1949. Însă convenţiile au fost semnate după al Doilea Război Mondial.
- Medal of Honor din 2010, în care jucătorul poate folosi focuri de artilerie asupra unor clădiri civile sau moschei în Afganistan. Clădirile civile şi locurile sacre sunt protejate de Protocolul I adiţional la Convenţiile de la Geneva din 1977.
- Call of Duty World at War - jucătorii pot folosi aruncătoare cu flăcări dacă joacă misiuni care se petrec pe durata războiului din Pacific, iar pe frontul estic, jucătorii pot opta să execute soldaţi nazişti prin împuşcare sau cu bombe incendiare artizanale. Dar este un joc plasat înainte de convenţiile au fost semnate după al Doilea Război Mondial.
- Call of Duty Black Ops - jucătorii pot tortura un terorist rus prin bătaie sau introducându-i cioburi de sticlă în gură pentru a-l lovi peste gură, însă se petrece în cadrul unei misiuni CIA. În unele misiuni, jucătorii pot ordona atacuri cu napalm asupra nord-vietnamezilor.
- Battlefield 1 - există misiuni în care jucătorul participă la bătălia de la Gallipoli şi trebuie să decidă dacă să împuşte sau să cruţe soldaţii otomani răniţi sau capturaţi, sau în bătălii pe frontul vestic unde pot folosi tancurile să calce soldaţi germani în timp ce o iau la fugă. În modul multiplayer, jucătorii pot folosi arme chimice şi bombe incendiare.
În jocurile seriei Grand Theft Auto, jucătorii pot jefui bănci, pot fura maşini şi pot ucide poliţişti şi civili, iar în Assassin's Creed Odyssey, un joc setat pe războiul peloponesiac dintre Sparta şi Atena, jucătorii pot ucide civili, pot scufunda vase comerciale sau să flămânzească populaţia unui oraş prin distrugerea grânarelor, lucrând în favoarea unei tabere.
În jocurile de strategie precum Civilization sau Hearts of Iron, jucătorii pot folosi bombe nucleare pentru a le lansa asupra oraşelor şi zonelor populate de civili.
Poate cel mai controversat joc din istorie, unde jucătorii pot comite la liber crime de război, este Command & Conquer Generals - cei care joacă cu China pot face uz de arme nucleare tactice sau arme cu napalm, cei care joacă cu teroriştii pot să folosească arme chimice sau biologice, inclusiv antrax, iar cu SUA pot să apeleze la bombardamente aeriene cu bombe nedirijate. Teroriştii pot recruta civili pentru lupte de gherilă, pot comite atacuri sinucigaşe cu dinamită şi maşini capcană, fără a mai menţiona că civilii din oraşe pot fi ucişi sau călcaţi de tancuri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe