Deturnări în valoare de 25 de milioane de reali (11,2 milioane de dolari) au avut loc în principal în trei filiale din statele Maranhao şi Ceara (nord-est) şi din Rio de Janeiro (sud-est), a declarat pentru AFP Lenilson Costa, un purtător de cuvânt al organizaţiei.
Rezultatele auditului internaţional, efectuat de către compania engleză Moore and Stephens, au fost predate parchetului în vederea deschiderii unei anchete.
„Conducerea Crucii Roşii va cere sancţionarea reprezentanţilor acestor filiale din perioada în care au avut loc deturnările de fonduri. Crucea Roşie va recurge de asemenea la măsuri judiciare, în încercarea de a repara pagubele create imaginii organizaţiei în rândul opiniei publice„, anunţă organizaţia umanitară într-un comunicat postat pe site.
Sumele deturnate erau destinate unor campanii de ajutorare a victimelor tsunamiului din Japonia, celor ale inundaţiilor şi alunecărilor de teren de la Petropolis şi din alte oraşe din această regiune muntoasă de la Rio de Janeiro, dar şi victimelor conflictului din Somalia.
„Este vorba despre persoane, dar care nu au compromis principiul de bază care ghidează spiritul Crucii Roşii, şi anume ajutorarea şi interesul faţă de cel de alături”, a subliniat preşedintele organizaţiei, Paulo Roberto Costa e Silva, care se află în post din acest an.
Potrivit cotidianului Folha de Sao Paulo, aproximativ 15,8 milioane de reali (7,11 milioane de dolari) au fost depuşi în contul unui ONG din Maranhao, Humanus, cu activitate în domeniul dezvoltării umane, care era condus de către mama vicepreşedintelui Crucii Roşii de la acea vreme, Anderson Choucino.
Costa a declarat că nu oferă mai multe detalii „deoarece cazul se află acum pe mâna autorităţilor”.