Cu 3 luni înainte de redeschidere, Catedrala Notre-Dame are din nou 8 clopote în clopotniţa nordică

  • Catedrala Notre-Dame de Paris a sărbătorit joi revenirea celor opt clopote în clopotniţa sa nordică.
  • Catedrala urmează să se redeschidă pe 7 decembrie, scrie BFM Tv.
Urmărește
917 afișări
Imaginea articolului Cu 3 luni înainte de redeschidere, Catedrala Notre-Dame are din nou 8 clopote în clopotniţa nordică

Cu 3 luni înainte de redeschidere, Catedrala Notre-Dame are din nou 8 clopote în clopotniţa nordică

De la „Gabriel”, care cântăreşte peste patru tone, la cel mai mic „Jean-Marie”, numit în semn de omagiu pentru cardinalul Lustiger, Notre-Dame de Paris a salutat joi revenirea celor opt clopote din clopotniţa sa nordică, cu mai puţin de trei luni înainte de redeschiderea catedralei.

„Aceste clopote sunt vocea catedralei, clopotele care răsună în fiecare zi”, a declarat încântat Philippe Jost, preşedintele organismului public Rebâtir Notre-Dame de Paris, care supraveghează lucrările de restaurare, la sosirea clopotelor cu camionul la ora 11.00.

„Acest lucru ne proiectează spre renaşterea Notre-Dame”, a adăugat el, în mijlocul a zeci de curioşi veniţi să fotografieze clopotele.

Cele opt clopote urmează să fie binecuvântate la prânz de monseniorul Olivier Ribadeau Dumas, rectorul-arhiereu al catedralei Notre-Dame de Paris.

Clopotele cântăresc între 782 kg şi 4,162 tone.

Aceste opt clopote, care poartă numele unor personalităţi care au marcat viaţa eparhiei şi a Bisericii, au fost îndepărtate în iulie 2023 pentru a permite restaurarea turnului nordic, afectat de flăcările incendiului uriaş din 15 aprilie 2019.

De atunci, ele au fost curăţate de praful de plumb, revizuite şi restaurate la o turnătorie din Normandia, înainte de a reveni joi la catedrala din Paris.

Clopotele cântăresc între 4,162 tone pentru „Gabriel”, cel mai greu, şi 782 kg pentru „cel mai uşor”, cel care poartă numele lui Jean-Marie Lustiger, arhiepiscop de Paris din 1981 până în 2005.

Turnate în 2013 pentru a marca cea de-a 850-a aniversare a catedralei, acestea fac parte dintr-un set de douăzeci de clopote din catedrală, inclusiv cele două trâmbiţe din turnul sudic.

Cele opt clopote din clopotniţa nordică au fost restaurate de turnătoria Cornille Havard din La Manche. Compania a turnat clopotele în 2013.

Revenite acum la Notre-Dame, ele vor fi reasamblate în clopotniţă în „următoarele două-trei săptămâni” şi vor fi testate pentru a fi pregătite pentru redeschidere, potrivit lui Philippe Jost.

După cinci ani de lucrări colosale, care au implicat 250 de companii şi sute de meşteşugari, catedrala se va redeschide pe 7 decembrie. Lucrările sunt încă în curs de desfăşurare pentru a finaliza restaurarea clădirii şi pentru a permite publicului să revină la Notre-Dame, unde aproximativ zece milioane de oameni se adunau în fiecare an înainte de incendiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici