- Home
- Externe
- MOSCOVA, (19.06.2013, 07:23)
- Valentin Vidu - Mediafax
Cum a ajuns Rusia să intre în G8, clubul marilor puteri democratice
Rusia, ale cărei divergenţe cu partenerii săi occidentali au fost deosebit de flagrante în cursul summitului G8 din Ulster, este membră cu drepturi depline, începând din 2012, a acestui grup de ţări dezvoltate, în care a fost invitată progresiv, după prăbuşirea regimului comunist.
Urmărește
1627 afișări
Vladimir Putin, presedintele Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Să fim sinceri, iată ce este, este un G7+1", a declarat luni unul dintre participanţi, premierul canadian Stephen Harper, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin participa la întâlniri glaciale asupra situaţiei din Siria, ţară al cărei regim îl susţine.
Potrivit unor oficiali britanici, liderii celorlalte şapte ţări membre, şi anume Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite, au luat în calcul inclusiv să semneze o declaraţie separată, exprimând în fapt un dezacord care se extinde şi în alte domenii, ca drepturile omului şi democraţia. Până la urmă, acest lucru nu s-a întâmplat.
Dacă interesele economice şi cooperarea internaţională impun menţinerea celui mai bun ton posibil în relaţii, răsturnarea de situaţie în Rusia - mişcarea de contestare din iarna 2011-2012, calificarea ONG-urilor drept "agenţi străini", cazurile Pussy Riot şi Magniţki - a condus la adâncirea unei prăpăstii între ruşi şi occidentali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
Sleită după prăbuşirea regimului comunist, menţinută pe linia de plutire cu credite de la FMI, dar îndreptată spre Vest şi reforme democratice, Rusia a fost invitată, la începutul anilor '90, ca observator la summiturile G7, un club creat în anii '70 şi având ca principii de bază democraţia şi economia de piaţă.
În 1995, preşedintele Boris Elţîn a participat pentru prima dată la o parte a deliberărilor summitului canadian de la Halifax. Având grijă să îl menajeze în faţa conservatorilor comunişti, inclusiv de riscul unui haos într-o ţară moştenitoare a arsenalului nuclear sovietic, Cele Şapte "mari puteri" nu au criticat deloc primul război declanşat, cu un an înainte, în Cecenia. Era un G7+1.
În 1997, la summitul din Denver, în Statele Unite, se naşte G8. Rusia este admisă la toate discuţiile, cu excepţia celor ale miniştrilor Finanţelor.
În 2000, după un final de regim dificil pentru un Elţîn bolnav, slăbit şi nevoit să ofere garanţii "oligarhilor" miliardari, summitul de la Okinawa, în Japonia, constituie ocazia ca Cei Şapte să îi ofere o primire călduroasă noului preşedinte, Vladimir Putin, în pofida unui nou război în Cecenia.
În 2002, Rusia - bogată în resurse petroliere şi în care fostul agent KGB Putin s-a înconjurat de liberali şi a întins o mână americanilor după atentatele de la 11 septembrie 2001 - devine membră cu drepturi depline şi participă la toate lucrările.
În 2003, patronul companiei petroliere Iukos Mihail Hodorkovski, care finanţa opoziţia, este arestat, apoi condamnat la o pedeapsă dură.
Dezvăluiri despre abuzurile comise de militari ruşi în Cecenia s-au multiplicat, între timp, dar Putin se afişează ca un aliat preţios, într-o lume instabilă, la summitul din 2005, în Scoţia.
2006 este anul consacrării. Rusia preia preşedinţia prin rotaţie a G8, iar Putin organizează summitul cu mare pompă la Sankt Petersburg, oraşul său natal.
"Războiul gazelor" din iarna precedentă, când Rusia a tăiat livrările către Ucraina şi totodată fluxul de export către Europa, a semănat îndoiala.
Însă Rusia este în plină creştere economică, iar Putin se exprimă cât se poate de clar. "Câinii latră, caravana trece", le-a răspuns el criticilor, promiţând să facă auzite vocile ţărilor emergente în faţa "fat cats" din cadrul G8.
În acelaşi an, conservatorul american John McCain cere, fără succes, boicotarea summitului G8 organizat într-o ţară care "nu este o democraţie".
În 2008, prin limitarea constituţională la două mandate prezidenţiale consecutive, Putin devine premier şi îl propulsează la preşedinţie pe fostul său şef de Cabinet Dmitri Medvedev, care va încarna pentru o vreme speranţa liberalizării.
Însă, în mai 2012, revenirea lui Putin la Kremlin este însoţită de manifestaţii fără precedent. După ce i-a acuzat pe occidentali că le-a inspirat, el refuză să participe la summitul G8 de la Camp David, în Statele Unite, unde îl deleagă pe Medvedev, devenit premier.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ana Dumbravă a câștigat al treilea titlu consecutiv de „Cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume”
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe