- Home
- Externe
- LONDRA, (21.01.2016, 11:49)
- Valentin Vidu - Mediafax
Cum a fost ASASINAT Aleksandr Litvinenko: O anchetă britanică susţine că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat "probabil" uciderea fostului spion - VIDEO
Asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko în 2006 a fost "probabil" aprobată de către preşedintele Vladimir Putin, a conchis o anchetă publică, relatează BBC News online.
Urmărește
5205 afișări
Un magistrat britanic ar putea acuza Rusia de asasinarea fostului agent KGB Litvinenko (Imagine: AFP /Mediafax Foto)
Litvinenko a decedat la vârsta de 43 de ani, la Londra, în 2006, la câteva zile după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe care a ingerat-o dintr-o ceaşcă de ceai.
O anchetă publică referitoare la moartea acestui fost agent KGB, care s-a instalat în Marea Britanie în 1999, a fost deschisă în ianuarie 2015.
Judecătorul Sir Robert Owen a declarat joi că este probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Văduva lui Litvinenko, Marina, s-a declarat "foarte mulţumită" de raportul prezentat de Sir Owen.
"Cuvintele pe care soţul meu le-a spus pe patul de moarte, când l-a acuzat pe domnul Putin, au fost dovedite de o Curte engleză", a declarat ea în faţa Înaltei Curţi de la Londra.
Marina Litvinenko a îndemnat Marea Britanie să expulzeze toţi agenţii de informaţii ruşi şi să impună sancţiuni economice şi de călătorie unor persoane, inclusiv şefului statului rus Vladimir Putin.
Raportul prezentat de Sir Robert Owen dezvăluie cum anume fost plasată substanţa radioactivă în ceainicul din care a fost servit Litvinenko.
Ministrul britanic de Interne Theresa May urma să prezinte, ulterior, în Camera Comunelor, poziţia Guvernului cu privire la concluziile anchetei.
Doi cetăţeni ruşi - Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun - au fost acuzaţi de asasinarea lui Litvinenko. Ambii resping acuzaţiile.
Sir Robert Owen afirmă că cei doi suspecţi au acţionat probabil la ordinul serviciului rus de informaţii FSB de la Moscova.
"Ţinând seama pe deplin de toate probele şi analizele care mi-au fost disponibile, conchid că operaţiunea FSB de asasinare a lui Litvinenko a fost probabil aprobată de către domnul Patruşev şi, de asemenea, de către preşedintele Putin", scrie el în acest raport de 300 de pagini, referindu-se la Nikolai Patruşe, directorul FSB de la vremea faptelor, şi la şeful statului rus Vladimir Putin.
Într-o reacţie faţă de acest raport, Lugovoi - în prezent deputat rus într-un partid naţionalist - a catalogat acuzaţiile formulate împotriva sa drept "absurde".
"Aşa cum ne-am aşteptat, nu există nicio surpriză", a declarat el.
"Rezultatele anchetei făcute publice astăzi (joi) confirmă încă o dată poziţia antirusă a Londrei, părtinirea şi lipsa de voinţă a englezilor de a stabili adevăratul motiv al morţii lui Litvinenko", a adăugat Lugovoi.
Motive de acţiune
Sir Robert Owen se declară "sigur", în acest mult-aşteptat raport, că Litvinenko a fost asasinat de către Lugovoi şi Kovtun.
Londra doreşte să-i interogheze în cadrul anchetei, însă Moscova a refuzat să-i extrădeze.
Activitatea lui Litvinenko în cadrul agenţiilor britanice de informaţii, criticile acestuia la adresa FSB şi a lui Putin şi asocierea sa cu alţi disidenţi ruşi sunt, potrivit judecătorului, posibilele motive ale asasinatului.
A existat "fără îndoială o dimensiune personală a ostilităţii" dintre Putin şi Livtinenko, adaugă el.
"Sunt convins că, în general, membri ai administraţiei Putin, inclusiv preşedintele însuşi şi FSB-ul, aveau motive să acţioneze împotriva lui Litvinenko, inclusiv de a-l ucide, la sfârşitul lui 2006", scrie Sir Robert Owen.
Folosirea izotopilor de poloni-201 este "în mod sigur un indicator puternic al implicării statului", având în vedere că această substanţă este produsă într-un reactor nuclear, se arată în raport.
Ancheta citează de asemenea mărturii potrivit căroa lui Litvinenko i s-ar fi rezervat o moarte lentă, provocată de radiaţii, cu scopul ca astfel "să se trimită un mesaj".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe