- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (13.06.2014, 11:42)
- Alexandra Vladescu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum a fost evitată în SUA o catastrofă nucleară mai mare decât cele produse la Hiroshima şi Nagasaki. DOCUMENTE declasificate - VIDEO
Arhiva Naţională de Securitate a SUA a declasificat documente care arată cum a fost evitată o catastrofă nucleară mai mare decât cele produse la Hiroshima şi Nagasaki.
Urmărește
23163 afișări
Cum a fost evitată în SUA o catastrofă nucleară mai mare decât cele produse la Hiroshima şi Nagasaki. DOCUMENTE declasificate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
În ianuarie 1961, un bombardier al Forţelor Aeriene americane s-a rupt în timp ce zbura pe deasupra Carolinei de Nord, iar din avion au căzut două bombe nucleare care au lovit pământul în apropierea oraşului Goldsboro.
Accidentul ar fi putut provoca un dezastru mai mare decât cele de la Hiroshima şi Nagasaki. În această săptămână Arhiva Naţională de Securitate a SUA a declasificat documente care arată detalii despre incident şi motivele pentru care acesta nu s-a tranformat într-o catastrofă, scrie CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Documentele declasificate arată că una dintre bombe era armată în momentul în care a căzut pe pământ. Secretarul Apărării de la vremea respectivă, Robert McNamara, a declarat că ”datorită norocului, defecţiunea a două fire din interiorul bombelor a făcut ca explozia nucleară să fie evitată”.
Pagubele provocate de eventuala explozie a bombelor sunt greu de estimat. Site-ul nuclearsecrecy.com a realizat o simulare a distrugerii: explozia uneia dintre bombe ar fi produs radiaţii pe o rază de 24 de kilometri. Astăzi, explozia ar produce moartea a peste 60.000 de oameni şi rănirea altor 54.000, fără ca acest număr să includă oamenii morţi şi răniţi de prăbuşirea în sine a bombei. La vremea respectivă, bomba ar fi produs moartea a 28.000 de oameni şi rănirea a 26.000.
Incidentul Goldsboro
Documentele declasificate arată că bombardierul B-52 zbura deasupra Carolinei de Nord pe 24 ianuarie 1961 şi a suferit o defecţiune la aripa dreaptă. Când avionul s-a dezmembrat, cele două bombe nucleare au căzut, fiind la un pas de a se detona.
Prima bombă, a cărei paraşută s-a deschis, a aterizat intactă. Din fericire, sistemul care furniza puterea bombei de la un generator s-a defectat, ceea ce a a împiedicat explozia.
Cea de-a doua bombă, a cărei paraşută nu s-a deschis, a căzut liber, iar la impactul cu solul s-a armat. Impactul a defectat însă o componentă a bombei, iar o explozie a fost din nou evitată.
Deşi nu se ştie cât de dese sunt aceste incidente, Departamentul Apărării a dezvăluit 32 de accidente în care au fost implicate arme nucleare, în perioada 1950-1980.
Cele două bombe din incidentul Goldsboro cântăreau 4.500 de kilograme, iar puterea de explozie era de 3.8 megatone. Puterea bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki a fost de 0.01 şi 0.02 megatone.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe