- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (13.06.2014, 11:42)
- Alexandra Vladescu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum a fost evitată în SUA o catastrofă nucleară mai mare decât cele produse la Hiroshima şi Nagasaki. DOCUMENTE declasificate - VIDEO
Arhiva Naţională de Securitate a SUA a declasificat documente care arată cum a fost evitată o catastrofă nucleară mai mare decât cele produse la Hiroshima şi Nagasaki.
Urmărește
23163 afișări
Cum a fost evitată în SUA o catastrofă nucleară mai mare decât cele produse la Hiroshima şi Nagasaki. DOCUMENTE declasificate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
În ianuarie 1961, un bombardier al Forţelor Aeriene americane s-a rupt în timp ce zbura pe deasupra Carolinei de Nord, iar din avion au căzut două bombe nucleare care au lovit pământul în apropierea oraşului Goldsboro.
Accidentul ar fi putut provoca un dezastru mai mare decât cele de la Hiroshima şi Nagasaki. În această săptămână Arhiva Naţională de Securitate a SUA a declasificat documente care arată detalii despre incident şi motivele pentru care acesta nu s-a tranformat într-o catastrofă, scrie CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Documentele declasificate arată că una dintre bombe era armată în momentul în care a căzut pe pământ. Secretarul Apărării de la vremea respectivă, Robert McNamara, a declarat că ”datorită norocului, defecţiunea a două fire din interiorul bombelor a făcut ca explozia nucleară să fie evitată”.
Pagubele provocate de eventuala explozie a bombelor sunt greu de estimat. Site-ul nuclearsecrecy.com a realizat o simulare a distrugerii: explozia uneia dintre bombe ar fi produs radiaţii pe o rază de 24 de kilometri. Astăzi, explozia ar produce moartea a peste 60.000 de oameni şi rănirea altor 54.000, fără ca acest număr să includă oamenii morţi şi răniţi de prăbuşirea în sine a bombei. La vremea respectivă, bomba ar fi produs moartea a 28.000 de oameni şi rănirea a 26.000.
Incidentul Goldsboro
Documentele declasificate arată că bombardierul B-52 zbura deasupra Carolinei de Nord pe 24 ianuarie 1961 şi a suferit o defecţiune la aripa dreaptă. Când avionul s-a dezmembrat, cele două bombe nucleare au căzut, fiind la un pas de a se detona.
Prima bombă, a cărei paraşută s-a deschis, a aterizat intactă. Din fericire, sistemul care furniza puterea bombei de la un generator s-a defectat, ceea ce a a împiedicat explozia.
Cea de-a doua bombă, a cărei paraşută nu s-a deschis, a căzut liber, iar la impactul cu solul s-a armat. Impactul a defectat însă o componentă a bombei, iar o explozie a fost din nou evitată.
Deşi nu se ştie cât de dese sunt aceste incidente, Departamentul Apărării a dezvăluit 32 de accidente în care au fost implicate arme nucleare, în perioada 1950-1980.
Cele două bombe din incidentul Goldsboro cântăreau 4.500 de kilograme, iar puterea de explozie era de 3.8 megatone. Puterea bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki a fost de 0.01 şi 0.02 megatone.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe