Cum a reuşit Israelul să explodeze simultan mii de dispozitive de comunicare ale Hezbollah în Liban şi Siria. Pagerele aveau explozibil şi ar fi fost fabricate sub licenţă în Europa / Detalii din spatele operaţiunii

  • Cauza exactă a exploziilor dispozitivelor de comunicare din Liban nu a fost încă confirmată oficial, dar The New York Times, citând oficiali relatează că sraelul a ascuns explozibili într-un lot de pagere taiwaneze care au fost importate în Liban.
  • Pagerele solicitate de Hezbollah au fost manipulate înainte de a ajunge în Liban. Lângă bateria fiecărui pager a fost plantat câte un mic material exploziv.
  • Bilanţul morţilor a ajuns la 12, în timp ce numărul răniţilor a rămas la 2 750, a declarat Ministerul Sănătăţii din Liban.
Urmărește
8688 afișări
Imaginea articolului Cum a reuşit Israelul să explodeze simultan mii de dispozitive de comunicare ale Hezbollah în Liban şi Siria. Pagerele aveau explozibil şi ar fi fost fabricate sub licenţă în Europa / Detalii din spatele operaţiunii

Cum a reuşit Israelul să explodeze simultan mii de dispozitive de comunicare ale Hezbollah în Liban şi Siria. Apar detalii din spatele operaţiunii

UPDATE Haaretz: Raport - Pagerele au fost detonate de Israel pentru ca 2 operativi Hezbollah intraseră la bănuieli şi descoperiseră problema din pagere

Decizia de a efectua atacul cu pager atribuit Israelului a fost „impusă” Israelului în urma unei breşe de informaţii care a implicat doi agenţi Hezbollah care au descoperit că dispozitivele fuseseră falsificate, au declarat miercuri pentru Al-Monitor surse de informaţii regionale la nivel înalt, scrie Haaretz.
 
Potrivit raportului, o „dezbatere intensă” a avut loc în cadrul instituţiei de apărare a Israelului recent după recunoaşterea faptului că planul a fost descoperit, ceea ce a condus la decizia de a detona dispozitivele transportate de membrii Hezbollah în Liban şi Siria.

UPDATE Pagerele care au explodat în Liban au fost fabricate de o companie din Budapesta

Apar noi detalii despre compania din Europa care ar fi fabricat, sub licenţă, pagerele care au explodat marţi în Liban.

Reprezentanţii companiei taiwaneze Gold Apollo a afirmat miercuri că pagerele care au explodat în cursul zilei de marţi în Liban – producând moartea a cel puţin 11 persoane şi rănirea a altor aproximativ 3000 – au fost produse sub licenţă în Europa de către o companie cu sediul în Budapesta.

Pagerele AR-924 folosite de militanţi au fost fabricate de o companie numită BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei, relatează Associated Press.

UPDATE Compania taiwaneză Gold Apollo neagă fabricarea pagerelor care au explodat

Compania taiwaneză Gold Apollo a negat miercuri rapoartele potrivit cărora ar fi fabricat pagerele folosite de membrii mişcării islamiste libaneze Hezbollah care au explodat simultan cu o zi înainte.

"Acestea nu sunt produsele noastre (...) Acestea nu sunt produsele noastre de la început până la sfârşit", a declarat directorul companiei, Hsu Ching-kuang, reporterilor din Taipei. El a reacţionat la rapoartele din New York Times potrivit cărora pagerele au fost comandate de la Gold Apollo, citând oficiali americani şi alte naţionalităţi care au vorbit sub condiţia anonimatului.

Pe de altă parte, fondatorul companiei Gold Apollo din Taiwan a declarat că pagerele folosite în detonările din Liban au fost fabricate sub licenţă în Europa, folosind numele companiei.

Hsu Ching-Kuang a declarat reporterilor că Gold Apollo nu a fabricat direct dispozitivele model AR-924, dar firma europeană care a făcut-o a avut dreptul de a-i folosi numele.

El nu a oferit alte detalii despre compania europeană.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Israelul şi-a desfăşurat marţi operaţiunea împotriva Hezbollah ascunzând material exploziv într-un nou lot de pagere fabricate în Taiwan şi importate în Liban, potrivit oficialilor americani şi altor oficiali informaţi cu privire la operaţiune.

Potrivit unora dintre oficiali, pagerele, pe care Hezbollah le-a comandat de la Gold Apollo din Taiwan, au fost modificate înainte de a ajunge în Liban. Majoritatea erau modelul AP924 al companiei, deşi alte trei modele Gold Apollo au fost, de asemenea, incluse în transport.

Materialul exploziv a fost implantat lângă bateria fiecărui pager, au declarat doi dintre oficiali. De asemenea, a fost încorporat un comutator care putea fi declanşat de la distanţă pentru a detona explozibilul.

La ora 15:30, în Liban, pagerele au primit un mesaj care părea să provină de la conducerea Hezbollah, au declarat doi dintre oficiali. În schimb, mesajul a activat explozibilii. Ministrul sănătăţii din Liban a declarat presei de stat că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi mai mult de 2700 au fost rănite.

Dispozitivele au fost programate să sune timp de câteva secunde înainte de a exploda, potrivit a trei dintre oficiali.

Hezbollah a acuzat Israelul de orchestrarea atacului, dar a dat informaţii limitate cu privire la modul în care înţelege operaţiunea. Israelul nu a comentat atacul şi nici nu a declarat că ar fi în spatele acestuia.

Experţii consultaţi de mai multe publicaţii internaţionale au precizat că cel mai probabil exploziile au fost declanşate de manipularea hardware, mai degrabă decât de o altă teorie a unei breşe de securitate cibernetică care ar fi cauzat încălzirea şi explozia bateriilor cu litiu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici