Barack Obama a glumit, în timpul vizitei sale în Rusia de la începutul acestei săptămâni cu un grup de oameni de afaceri ruşi despre felul în care ţarul Aleksandr al II-lea a oferit Americii "o afacere destul de bună cu Alaska", pe care Statele Unite au cumpărat-o de la Imperiul rus, în 1867, cu doar 7,2 milioane de dolari în aur. Acesta este un subiect încă dureros, afirmă comentatorul de la Washington Post, susţinând că unii ruşi speră că Alaska va fi din nou a Rusiei, în semn de consolidare a încrederii şi respectului dintre foştii rivali din timpul Războiului Rece.
Preşedintele american a făcut, de asemenea, o eroare cu privire la funcţia lui Vladimir Putin, care este premierul şi nu preşedintele Rusiei. O altă eroare din seria celor făcute în această vizită la Moscova, în opinia cotidianului, a fost refuzul de a participa la viaţa de noapte a capitalei ruse, atitudine care le-ar fi dezamăgit pe gazdele sale.
În pofida faptului că are un mesaj foarte bun în Statele Unite, asemenea erori în cadrul întâlnirilor cu străinii trimit un mesaj greşit în străinătate, comentează Washington Post. O asemenea situaţie s-a petrecut inclusiv la Casa Albă, când, după întâlnirea cu premierul britanic, Gordon Brown, preşedintele nu a susţinut o conferinţă comună cu acesta.
În loc să-i irite, astfel, pe unii lideri şi naţiunile pe care le reprezintă, Obama ar trebui să aibă grijă să folosească bunavoinţă a acestora pentru soluţionarea unor divergenţe, iar cu Rusia acestea sunt numeroase, conchide publicaţia. De la alegerea lui Barack Obama ca preşedinte, s-a aşteptat destinderea relaţiilor cu Rusia, deteriorate în timpul administraţiei lui George W. Bush.