Cum a reuşit un grup de maimuţe să traverseze Atlanticul, acum 35 de milioane de ani, ajungând în America de Sud

Un grup format din câteva maimuţe, dintr-o specie acum dispărută, au călătorit pe o plută naturală din Africa în America de Sud, în urmă cu 35 de milioane de ani, reiese dintr-un studiu al unui dinte fosilizat descoperit în Peru.

Urmărește
1534 afișări
Imaginea articolului Cum a reuşit un grup de maimuţe să traverseze Atlanticul, acum 35 de milioane de ani, ajungând în America de Sud

Cum a reuşit un grup de maimuţe să traverseze Atlanticul, acum 35 de milioane de ani, ajungând în America de Sud

Cercetătorii cred că maimuţele preistorice Ucayalipithecus au făcut drumul de 1.400 de kilometri, tranversând Atlanticul (oceanul era mai îngust la acea vreme) pe insulte plutitoare de vegetaţie care s-au desprins de coastă, posibil în timpul unei furtuni tropicale.
 
„Ar fi fost foarte dificil, deşi animalele foarte mici, precum Ucayalipithecus, ar fi avut un avantaj în această situaţie, spre deosebire de mamiferele mari, pentru că ele ar fi avut nevoie de mai puţină mâncare şi apă decât pluta de vegetaţie le-ar fi putut oferi”, a declarat Erik Seiffert, profesor de ştiinţe anatomice, de la Universitatea din California de sud. Studiul a fost publicat joi în publicaţia Science Daily.
 
Doar alte două specii de mamifere ar fi reuşit să traverseze Atlanticul, deşi modul în care au reuşit este încă un subiect deschis discuţiei.
 
Una dintre specii era reprezentată de Maimuţele din Lumea Nouă, cunoscute şi ca primatele Platyrrhini, care sunt cinci familii de primate cu nasul plat, ce se găsesc azi în America de Sud şi Centrală. Cealaltă specie este una de rozătoare, strămoşi ai animalelor Capibara.

Molarii fosilizaţi arătau precum cei ai unei specii de maimuţe din Africa

Cercetătorii au găsit molarii în timpul unei excavaţii pe malul stâng al râului Yurua, în Amazonul peruan. Animalele au fost numite Ucayalipithecus perdita, de la zona unde au fost găsiţi dinţii, Ucayali. „Pithikos” înseamnă în limba greacă „maimuţă”, iar perdita, de la cuvântul „pierdut”, din latină.
 
Oamenii de ştiinţă au descoperit că molarii fosilizaţi semănau foarte mult cei ai unei specii de primate, dispărută acum, numită Parapithecidae, care a trăit în zonele unde acum sunt ţări precum Egipt, Libia şi Tanzania, în urmă cu 23-56 de milioane de ani.
 
Dinţii mamiferelor, mai ales molarii, sunt extrem de diverşi ca formă, ei având un aranjament unic de umflături şi creste, reprezentând deseori un fel de amprente pentru paleontologi, explică Seiffert.
 
„Dacă un primat mic este prins pe o astfel de plută, de vegetaţie, pare destul de plauzibil să parcurgă o distanţă lungă”, adaugă cercetătorul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici