Cum a trăit un bărbat cu 1.500 de opere de artă în casă. Povestea omului care nu există si a tablourilor confiscate de nazişti - FOTO, VIDEO

Cornelius Gurlitt, bărbatul în vârstă de 80 de ani care a păstrat în locuinţa sa din Munchen peste 1.500 de opere de artă confiscate de nazişti între anii '30 şi '40, a reuşit să trăiască zeci de ani fără să aibă un cont bancar, pensie, fără să lucreze, să apară în evidenţa autorităţilor fiscale sau a serviciilor sociale.

Urmărește
3391 afișări
Imaginea articolului Cum a trăit un bărbat cu 1.500 de opere de artă în casă. Povestea omului care nu există si a tablourilor confiscate de nazişti - FOTO, VIDEO

Cum a trăit un bărbat cu 1.500 de opere de artă în casă. Povestea omului care nu există si a tablourilor confiscate de nazişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Povestea descoperirii incredibile începe într-o seară de septembrie, acum trei ani, în trenul Intercity Zurich, Elveţia - Munchen, Germania, relatează dailymail.co.ukDeşi trenul nu opreşte la graniţa dintre cele două ţări, vameşii obişnuiesc să controleze pasagerii de pe această rută, pentru că, de multe ori, cetăţenii germani preferă să depună ilegal bani în Elveţia pentru a evita taxele mari de acasă.

În acea seară de septembie, autorităţile au verificat un bărbat în vârstă, grizonat, care părea agitat, după spusele vameşilor. Bătrânul a prezentat un paşaport austriac, pe numele de Rolf Nikolaus Cornelius Gurlitt, născut în 1933 la Hamburg, Germania şi domiciliat în Salzburg, Austria. Bărbatul avea la el un plic cu 9.000 de euro, în bancnote de 500 de euro, cu doar o mie mai puţin decât limita legală peste care sumele trebuie declarate la trecerea frontierelor între ţările europene. Explicaţia lui a fost că trebuie să călătorească în Elveţia pentru că are de rezolvat nişte afaceri la Galerie Kornfeld în Berna. Vameşii au bănuit că bătrânul încearcă să-şi depună banii în Elveţia ilegal, fără să-i declare, dar, pentru că suma era prea mică, nu l-au putut reţine. 

Autorităţile nu au renunţat la suspiciuni însă şi, ulterior, au verificat documentele lui Gurlitt în registrele oficiale. Bărbatul nu avea un cont bancar, pensie, nu lucrase niciodată, nu apărea în evidenţa autorităţilor fiscale sau a serviciilor sociale şi nu locuia în Salzburg. Din punct de vedere legal, era un om care nu exista.

După mai multe cercetări, oamenii legii au descoperit că locuieşte în Schwabing, Munchen, într-un apartament închiriat. Autorităţile au obţinut apoi un mandat şi au pătruns în apartamentul lui Gurlitt în primăvara lui 2012.  "Eram siguri că se întâmplă ceva ilegal acolo, dar am intrat în casă cu gândul că vom găsi câteva mii de euro nedeclaraţi. Am rămas şocaţi de ce am descoperit ", spune unul dintre anchetatori. "De la podea până la tavan, din dormitoare până în baie, casa era ticsită de mâncare, în special în cutii de conserve, majoritatea expirate. În spatele produselor alimentare din anii '80 erau tablouri", adaugă el.

Poliţiştii germani au fost uimiţi de colecţia de tablouri înghesuită în apartamentul lui Gurlitt. Opere de artă de Matisse, Picasso, Dali, van Gogh sau Chagall erau ascunse în spatele unui munte de conserve vechi. Bătrânul avea peste 1.500 de opere de artă, multe dintre ele considerate pierdute definitiv în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în valoare de aproape un miliard de euro.

Hildebrand Gurlitt, tatăl lui Cornelius a fost un important istoric de artă în perioada nazistă. El a profitat de statutul său şi de ura lui Hitler pentru arta modernă şi a reuşit să cumpere un număr impresionant de capodopere la preţuri derizorii. Între 200 şi 300 dintre tablourile găsite de autorităţi au fost prezentate la expoziţia Entartete Kunst (Artă degenerată), prin care Fuhrerul voia să înveţe publicul german ce să nu aprecieze. La sfârşitul războiului, Hildebrand Gurlitt a declarat că şi-a pierdut colecţia în bombardamentul Aliaţilor asupra Dresdei şi, oficial, tablourile au fost pierdute până la descoperirea autorităţilor germane.

Tablourile au fost recuperate, se fac eforturi pentru ca acestea să fie înapoiate proprietarilor originali sau familiilor acestora, iar Cornelius Gurlitt va fi cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Însă bătrânul a dispărut fără urmă înainte de interogatoriul autorităţilor şi încă nu se ştie unde se află. Dacă se ţine cont de resursele nelimitate de bani pe care le are, e greu de crezut că va apărea vreodată în faţa justiţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici