Cum ar putea răspunde Rusia la sancţiunile occidentale? O scădere a producţiei de ţiţei ar avea un impact economic global

  • Moscova ar putea răspunde la sancţiunile europene asupra petrolului rusesc căutând alţi cumpărători pentru ţiţeiul său sau reducând producţia pentru a menţine preţurile ridicate.
  • Acţiunile sale ar avea un impact economic global, cu excepţia cazului în care OPEC intervine.
Urmărește
1368 afișări
Imaginea articolului Cum ar putea răspunde Rusia la sancţiunile occidentale? O scădere a producţiei de ţiţei ar avea un impact economic global

Luni, liderii UE au convenit să interzică 90% din ţiţeiul rusesc până la sfârşitul anului, ca parte a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al blocului împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina, scrie CNBC

"Răspunsul Rusiei va trebui, evident, urmărit îndeaproape", a declarat marţi, într-o notă, Helima Croft, şefa strategiei globale privind materiile prime.

Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după SUA şi Arabia Saudită, şi al doilea mare exportator de ţiţei după Arabia Saudită, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

"Ceea ce se întâmplă acum va schimba comerţul cu petrol şi gaze naturale în viitor. Preţul petrolului nu va scădea prea curând, iar repercusiunile sancţiunilor ruseşti se vor resimţi timp de câţiva ani", a declarat Hossein Askari, profesor la George Washington University School of Business. "SUA ar fi trebuit să folosească sancţiuni preventive puternice împotriva Rusiei şi să fie mai dure cu producătorii de petrol din OPEC pentru a creşte producţia de petrol".

Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, a declarat că ţara va căuta alţi cumpărători pentru petrolul său.

Moscova are deja doi cumpărători probabili pentru ţiţeiul său: China şi India. Aceste ţări au cumpărat petrol rusesc la preţ redus, iar observatorii din industrie spun că acest lucru pare să continue.

În timp ce India importă în mod tradiţional foarte puţin ţiţei din Rusia, doar între 2% şi 5% pe an, potrivit observatorilor de pe piaţă, achiziţiile sale au crescut în ultimele luni.

India a cumpărat 11 milioane de barili în martie, iar această cifră a crescut la 27 de milioane în aprilie şi la 21 de milioane în mai, potrivit datelor furnizate de firma de date privind mărfurile Kpler. Acesta este un contrast puternic faţă de cele 12 milioane de barili pe care le-a cumpărat de la Rusia în tot anul 2021.

China era deja cel mai mare cumpărător individual de petrol rusesc, dar şi achiziţiile sale de petrol au crescut brusc. Din martie până în mai, a cumpărat 14,5 milioane de barili - o creştere de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Kpler.

Rusia ar putea să scadă producţia

Rusia ar putea, de asemenea, să reducă producţia şi exporturile de ţiţei pentru a atenua lovitura asupra finanţelor sale. Duminică, vicepreşedintele companiei petroliere ruseşti Lukoil, Leonid Fedun, a declarat că ţara ar trebui să reducă producţia de petrol cu până la 30% pentru a împinge preţurile mai sus şi pentru a evita vânzarea barililor la preţ redus.

"Oficialii de la Washington şi-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea acţiona prin reducerea exporturilor în timpul verii pentru a provoca o durere economică maximă Europei şi pentru a testa hotărârea colectivă a statelor membre de a apăra Ucraina", a declarat Croft marţi.

Având în vedere stocurile "alarmant de scăzute" şi insuficienţa capacităţii de rafinare, o întrerupere preventivă a exporturilor ruseşti ar putea avea un impact economic foarte dăunător în această vară, a adăugat ea.

"Pentru Rusia, credem că impactul volumelor mai mici de export din acest an va fi compensat în mare parte de preţurile mai mari", a scris Edward Gardner, economist pentru mărfuri la Capital Economics, într-o notă de marţi. El a prezis că producţia şi exporturile de petrol rusesc ar putea scădea cu aproximativ 20% până la sfârşitul anului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici