- Home
- Externe
- (02.06.2022, 09:26)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum ar putea răspunde Rusia la sancţiunile occidentale? O scădere a producţiei de ţiţei ar avea un impact economic global
- Moscova ar putea răspunde la sancţiunile europene asupra petrolului rusesc căutând alţi cumpărători pentru ţiţeiul său sau reducând producţia pentru a menţine preţurile ridicate.
- Acţiunile sale ar avea un impact economic global, cu excepţia cazului în care OPEC intervine.
Urmărește
1368 afișări
Luni, liderii UE au convenit să interzică 90% din ţiţeiul rusesc până la sfârşitul anului, ca parte a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al blocului împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina, scrie CNBC.
"Răspunsul Rusiei va trebui, evident, urmărit îndeaproape", a declarat marţi, într-o notă, Helima Croft, şefa strategiei globale privind materiile prime.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după SUA şi Arabia Saudită, şi al doilea mare exportator de ţiţei după Arabia Saudită, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
"Ceea ce se întâmplă acum va schimba comerţul cu petrol şi gaze naturale în viitor. Preţul petrolului nu va scădea prea curând, iar repercusiunile sancţiunilor ruseşti se vor resimţi timp de câţiva ani", a declarat Hossein Askari, profesor la George Washington University School of Business. "SUA ar fi trebuit să folosească sancţiuni preventive puternice împotriva Rusiei şi să fie mai dure cu producătorii de petrol din OPEC pentru a creşte producţia de petrol".
Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, a declarat că ţara va căuta alţi cumpărători pentru petrolul său.
Moscova are deja doi cumpărători probabili pentru ţiţeiul său: China şi India. Aceste ţări au cumpărat petrol rusesc la preţ redus, iar observatorii din industrie spun că acest lucru pare să continue.
În timp ce India importă în mod tradiţional foarte puţin ţiţei din Rusia, doar între 2% şi 5% pe an, potrivit observatorilor de pe piaţă, achiziţiile sale au crescut în ultimele luni.
India a cumpărat 11 milioane de barili în martie, iar această cifră a crescut la 27 de milioane în aprilie şi la 21 de milioane în mai, potrivit datelor furnizate de firma de date privind mărfurile Kpler. Acesta este un contrast puternic faţă de cele 12 milioane de barili pe care le-a cumpărat de la Rusia în tot anul 2021.
China era deja cel mai mare cumpărător individual de petrol rusesc, dar şi achiziţiile sale de petrol au crescut brusc. Din martie până în mai, a cumpărat 14,5 milioane de barili - o creştere de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Kpler.
Rusia ar putea să scadă producţia
Rusia ar putea, de asemenea, să reducă producţia şi exporturile de ţiţei pentru a atenua lovitura asupra finanţelor sale. Duminică, vicepreşedintele companiei petroliere ruseşti Lukoil, Leonid Fedun, a declarat că ţara ar trebui să reducă producţia de petrol cu până la 30% pentru a împinge preţurile mai sus şi pentru a evita vânzarea barililor la preţ redus.
"Oficialii de la Washington şi-au exprimat îngrijorarea că Moscova ar putea acţiona prin reducerea exporturilor în timpul verii pentru a provoca o durere economică maximă Europei şi pentru a testa hotărârea colectivă a statelor membre de a apăra Ucraina", a declarat Croft marţi.
Având în vedere stocurile "alarmant de scăzute" şi insuficienţa capacităţii de rafinare, o întrerupere preventivă a exporturilor ruseşti ar putea avea un impact economic foarte dăunător în această vară, a adăugat ea.
"Pentru Rusia, credem că impactul volumelor mai mici de export din acest an va fi compensat în mare parte de preţurile mai mari", a scris Edward Gardner, economist pentru mărfuri la Capital Economics, într-o notă de marţi. El a prezis că producţia şi exporturile de petrol rusesc ar putea scădea cu aproximativ 20% până la sfârşitul anului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe