- Home
- Externe
- (15.01.2015, 14:45)
- Adrian Robu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum arată aşezările nigeriene după un atac al Boko Haram. Peste 2.500 de oameni au fost ucişi la începutul lunii ianuarie -VIDEO, FOTO
Imaginile obţinute cu ajutorul sateliţilor relevă pagubele provocate de militanţii islamişti în Nigeria, într-un atac în care aceştia au masacrat aproximativ 2.500 de oameni, între care o femeie care tocmai năştea.
Urmărește
8329 afișări
Cum arată aşezările nigeriene după un atac al Boko Haram. Peste 2.500 de oameni au fost ucişi la începutul lunii ianuarie
Gruparea teroristă Boko Haram a revoltat întreaga lume săptămâna trecută, când a ucis oameni nevinovaţi, femei şi copii, în atacuri asupra oraşelor Baga şi Doron Baga, notează dailymail.co.uk.
Noile imagini obţinute de Amnesty International arată cât de devastate au fost oraşele în urma atacului, peste 3.700 de construcţii, inclusiv case şi şcoli, fiind complet distruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În imaginile obţinute înaintea atacului, zonele în care predomină culoarea roşie reprezintă clădiri şi copaci în oraşele dens populate din nordul ţării.
În imaginile obţinute după masacru, observăm că atât copacii cât şi clădirile au fost decimate, iar în imaginile în infraroşu obţinute de sateliţi, cu gri sunt reprezentate zonele urbane distruse cu sălbăticie de militanţi.
Distrugerile dovedite de aceste imagini confirmă descrierile terifiante făcute de martorii oculari care au povestit cum militanţii Boko Haram au ucis sute de civili cu sânge rece.
Unul dintre martori a povestit cum teroriştii au ucis fără a cruţa pe cineva, trăgând inclusiv asupra copiilor şi a unei femei care năştea.
Ibrahim Gambo, un şofer învârstă de 25 de ani, a supravieţuit atacului nemilos din Baga, dar încă nu ştia dacă soţia şi fiica lui sunt în siguranţă.
“În timp ce fugeam pentru a ne salva, am dat peste mai multe cadavre, de bărbaţi femei şi chiar copii. Unii oameni fuseseră împuşcaţi în cap, iar unii erau legaţi la mâini şi la picioare”, povesteşte Gambo.
Un alt martor povesteşte cum oamenii au fost ucişi ca nişte insecte, iar teroriştii au tras asupra ambarcaţiunilor folosite de localnici pentru a fugi pe Lacul Ciad.
Daniel Eyre, investigator pentru Amnesty International în Nigeria, susţine că acesta a fost cel mai amplu şi distructiv atac al Boko Haram din câte au fost studiate de organizaţia sa până în prezent.
Eyre susţine că din cauza izolării localităţii Baga, la care se adaugă acum şi extinderea controlului Boko Haram, este greu de spus ce s-a întâmplat acolo: “Localnicii nu au putut să se întoarcă pentru a-şi îngropa morţii şi nu au fost lăsaţi să îi numere. Dar imaginile din satelit împreună cu descrierile martorilor zugrăvesc ceea ce pare a fi cel mai grav atac al Boko Haram de până acum”.
O femeie care a reuşit să scape povesteşte că oriunde privea, erau cadavre.
În Baga, un oraş foarte populat, întins pe mai puţin de doi kilometri pătraţi, aproximativ 620 de construcţii au fost distruse parţial sau complet. În Doron Baga, peste 3.100 de construcţii au fost afectate de focul ce a cuprins cea mai mare parte a oraşului cu o întindere de patru kilometri pătraţi.
Luptătorii Boko Haram au atacat cu predilecţie comunităţile despre care credeau că sprijină forţele de securitate ale statului.
Mii de oameni s-au refugiat trecând frontiera în Ciad sau plecând spre alte regiuni ale Nigeriei.
Amnesty International a cerut Boko Haram să nu mai ucidă civili, subliniind că aceste acţiuni, precum şi distrugerea proprietăţilor constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii ce vor fi anchetate corespunzător.
Organizaţia a cerut autorităţilor nigeriene să ia orice măsură legală posibilă pentru protejarea civililor şi reinstaurarea siguranţei în nord-estul ţării.
Gruparea Boko Haram a fost condamnată de comunitatea internaţională după ce, anul trecut, a răpit 276 de eleve. Căteva zeci au scăpat, dar 219 sunt în continuare date dispărute.
Boko Haram, în traducere “educaţia occidentală este interzisă”, a atras atenţia în ultimii ani prin vărsările brutale de sânge şi crimele comise fără discriminare în Nigeria.
Se presupune că gruparea islamistă s-a manifestat sub diverse forme începând cu sfârşitul anilor `90, în rândurile sale luptând circa 9.000 de oameni. Scopul declarat al acesteia este înlăturarea guvernului nigerian şi instaurarea unui regim bazat pe legea islamică.
În ultimii ani, Boko Haram s-a solidarizat cu gruparea Al Qaida, susţinând campania teroristă la nivel global.
Liderul grupării este Abubakar Shekau, descris drept un gangster singuratic. El a apărut recent într-o înregistrare în care lăuda teroriştii care au ucis 17 oameni nevinovaţi la Paris.
Boko Haram ar avea celule teroriste în mai multe state de pe continentul African, inclusive în Camerun, Niger şi Ciad.
Gruparea a fost declarată organizaţie teroristă de Marea Britanie, SUA, Noua Zeelandă, Australia, Canada şi Consiliul de Securitate al ONU.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe