Publicaţia Bussiness Today spune că Turkish Industry and Business Association, cel mai mare grup de afaceri din Turcia a cerut sâmbătă guvernului şi preşedintelui Tayyip Erdogan să renunţe la o politică monetară bazată pe rate scăzute. Politica acestuia ar fi dus la prăbuşirea lirei turceşti. Prin urmare,TÜSİAD cere revenirea la „regulile ştiinţei economice”.
Lira a atins vineri un minim record de peste 17 faţă de dolarul american în urma temerilor legate de o spirală inflaţionistă provocată de noua politică a lui Erdogan în faţa creşterii preţurilor.
La cel mai scăzut nivel, moneda a pierdut aproximativ 55% din valoare anul acesta, inclusiv 37% în ultimele 30 de zile.
Grupul de afaceri TÜSİAD a avertizat guvernul cu privire la impactul negativ al politicii privind ratele scăzute şi că problemele economice dăunează afacerilor şi cetăţenilor.
„Ca urmare a instabilităţii pe care ne-am confruntat-o în ultima vreme, a devenit clar că obiectivele acestui program economic nu vor fi atinse”, se arată într-un comunicat. Mai adaugă că „a fost creat un climat de neîncredere şi instabilitate”, iar modelul economic erdoganist risca să provoace probleme grave în viitor
„Chiar şi exporturile, despre care se aşteaptă să beneficieze cel mai mult de pe urma acestui lucru, au fost afectate în acest mediu”, se arată în comunicat.
Sub presiunea lui Erdogan, banca centrală a redus dobânzile cu 500 de puncte de bază din septembrie. Erdogan a declarat că noul model va stimula exporturile, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile. Economiştii au numit experimentul său ca fiind „nepăsător” şi nerealist.
Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Popular Republican , face apel pentru alegeri imediate, iar Meral Aksener, preşedintele altui partid, Partidul Bun, a declarat vineri că Erdogan ar trebui să demisioneze.