- Home
- Externe
- (02.03.2023, 19:22)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Cum au supravieţuit oamenii preistorici în timpul epocii glaciare
- Europa nu a fost un paradis în timpul epocii glaciare.
- Gheţarii mari care acopereau mari părţi ale continentului, făcând zone largi inospitaliere pentru oameni.
- Dar specia noastră, Homo sapiens, care era noul venit în Europa, a rezistat, deşi cu mari dificultăţi.
Urmărește
1255 afișări
Midjourney
Cercetătorii au dezvăluit miercuri o analiză a datelor genomului de la 356 de vânători-culegători care au trăit în Europa, cu 35.000 de ani în urmă.
A fost cea mai rece perioadă din istoria Europei.
Analiza le-a permis cercetătorilor să descifreze dinamica populaţiei preistorice a Europei, inclusiv mişcarea grupurilor de oameni şi unele trăsături fizice cheie.
În timp ce unele populaţii s-au agăţat şi au supravieţuit în părţi relativ mai calde ale Europei, inclusiv Franţa, Spania şi Portugalia, altele au dispărut în peninsula italiană, arată studiul, inclusiv neanderthalienii. De asemenea, a oferit o perspectivă asupra apariţiei unor caracteristici precum pielea deschisă la culoare şi ochii albaştri la europeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„Este cel mai mare set de date genomice antice de vânători-culegători europeni produs vreodată”, a declarat paleogeneticistul Cosimo Posth de la Universitatea din Tübingen din Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Nature .
„Ne reîmprospătează cunoştinţele despre modul în care fiinţele umane au supravieţuit Epocii de gheaţă”, a adăugat paleogeneticistul şi coautorul studiului He Yu de la Universitatea Peking din China.
Europa fusese domeniul oamenilor de Neanderthal, verii robuşti cu frunte mare ai oamenilor moderni, dar aceştia au dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă, odată ce specia Homo sapiens, s-a stabilit pe continent. Homo sapiens a apărut în urmă cu aproximativ 300.000 de ani în Africa, apoi s-a răspândit în întreaga lume, ajungând în Europa cu cel puţin 45.000 de ani în urmă.
Diverse grupuri de vânători-culegători au cutreierat peisajul european, au vânat mamifere mari, inclusiv mamuţi lânoşi, rinoceri lânoşi şi reni şi au cules plante comestibile.
În perioada cea mai rece a erei glaciare, cunoscută sub numele de Ultimul Maxim glaciar, gheţarii continentali acopereau jumătate din Europa, iar restul regiunilor se afla în condiţii de tundra.
Singurii oameni care au supravieţuit acestei perioade cele mai grele din Europa au fost vânători-culegători din specia Homo sapiens care şi-au găsit refugiu în porţiuni din Franţa şi din Peninsula Iberică, arată studiul. Peninsula Italiană, despre care se credea anterior că ar fi fost un refugiu pentru oameni în această perioadă, a fost exact opusul - toţi locuitorii ei au pierit.
„Este o mare surpriză faptul că oamenii au dispărut în peninsula italiană”, a declarat autorul principal al studiului, Johannes Krause, director al Institutului Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania.
Acea regiune a fost repopulată în urmă cu aproximativ 19.000 de ani de către vânători-culegători din Balcani, care s-au extins ulterior în toată Europa şi, cu aproximativ 14.500 de ani în urmă, i-au înlocuit pe toţi cei care locuiseră acolo, au descoperit cercetătorii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe