- Home
- Externe
- WASHINGTON, (09.06.2013, 21:03)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum funcţionează spionajul american după atentatele de la 11 septembrie
Vastul program de supraveghere creat de către Guvernul Statelor Unite după atentatele de la 11 septembrie are la bază atât un puternic arsenal legislativ, cât şi actori în domeniul informaţiilor.
Urmărește
2117 afișări
Cum funcţionează spionajul american după atentatele de la 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
ACTORII
- National Security Agency (NSA), o organizaţie secretă creată în timpul Războiului Rece, colectează pe serverele sale miliarde de comunicaţii, efectuate atât în lume, cât şi în Statele Unite, pe care le analizează cu ajutorul unor algoritmi, cu scopul de a identifica ameninţări teroriste.
- Federal Bureau of Investigation (FBI), poliţia federală, ordonă şi poate să confişte registre telefonice, ale e-mailurilor şi conturilor bancare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
- Foreign Intelligence Surveillance Act Court, un tribunal creat în cadrul legii FISA, emite şi prelungeşte pentru o perioadă de trei luni mandate judiciare ce autorizează supravegherea conversaţiilor telefonice, orginea, numărul şi durata, dar nu şi conţinutul acestora, potrivit unor oficiali.
MODUL DE OPERARE
- Serviciile americane de informaţii culeg şi stochează pe servele lor miliarde de date, pe care le analizează doar atunci când există suspiciuni precise.
- Prin programul lor PRISM, ele consultă în mod direct şi în timp real e-mailuri, conversaţii telefonice, fotografii, înregistrări video pe site-urile Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, YouTube, Skype, AOL, Apple şi PalTalk.
- Programul BLARNEY recuperează semnături, adrese şi alte date tehnice-cheie.
ARSENALUL LEGISLATIV
- Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), promulgată de către Jim Carter în 1978, prevede procedurile de supraveghere în vederea culegerii de informaţii despre "puteri străine" sau "agenţi de putere străini". Legea se aplică în primul rând americanilor sau străinilor care locuiesc în Statele Unite, suspectaţi de terorism sau spionaj. Legea a fost reaprobată în 2012 de către Barack Obama.
- Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA), promulgată în 1994 de către Bill Clinton, vizează operatori de telefonie şi fabricanţi de echipamente de telecomunicaţii care oferă oportunităţi de supraveghere. În 2005, în urma unui recurs formulat de către Departamentul Justiţiei, Agenţia Federală pentru Comunicaţii (FCC) extinde aplicarea legii la Internet şi cere ca firmele în domeniul Internetului să îşi deschidă reţelele pentru a permite interceptări.
Un proiect, cunoscut sub numele de CALEA II, vrea să se extindă la comunicaţiile care tranzitează conexiuni pe Skype sau FaceTime şi să oblige, sub pedeapsa unor amenzi, ca noile programe descărcate pe smartphone să furnizeze o "poartă de intrare ascunsă" pentru a permite ascultări, fără ca utilizatorul să fie informat. Însă cercetătorii subiliniază că acest lucru ar însemna deschiderea unui acces hackerilor sau spionilor din străinătate.
- Patriot Act, promulgată de George W. Bush pe 26 octombrie 2001, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie, extinde puterile de supraveghere ale Guvernului şi permite ascultarea tuturor comunicaţiilor "utilizate de către terorişti, inclusiv e-mailuri, Internet şi telefoane celulare", proclama la vremea respectivă preşedintele Bush. Secţiunea 215 a legii permite obţinerea cu uşurinţă a unui mandat judiciar în vederea accesului la registrele telefonice ale unei companii (ca Associated Press, într-un caz recent).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: O bucată dintr-un avion implicat în atentatele din 11 Septembrie 2001 a fost descoperită la New York
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe