- Home
- Externe
- MOSCOVA, (20.03.2015, 10:17)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum i-a afectat pe ruşi anexarea Crimeei de către Moscova - FOTO
Anexarea Crimeei de către Rusia, sărbătorită cu fast în Piaţa Roşie la un an de la producerea ei, a adus multe probleme pentru cetăţenii ruşi, confruntaţi cu deprecierea rublei, şi a tensionat puternic climatul internaţional, generând o situaţie care poate escalada periculos în orice moment.
Urmărește
3770 afișări
Cum i-a afectat pe ruşi anexarea Crimeei de către Moscova (Imagine: AP/Mediafax Foto)
Un bărbat care nu a vrut să îşi dezvăluie numele real şi care s-a autointitulat Max a vorbit pentru BBC News Online despre problemele cu care se confruntă după anexarea Crimeei. El lucrează ca expert IT la o companie străină din Moscova şi este una dintre miile de persoane care şi-au făcut credite în dolari în ultimii ani pentru a-şi cumpăra locuinţe.
În ultimele 12 luni, rubla s-a depreciat puternic în faţa dolarului din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană ca răspuns la anexarea Crimeei şi comportamentul Rusiei în estul Ucrainei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Această depreciere puternică a rublei faţă de dolar a dublat valoarea ratei lunare a lui Max, care trebuie să plătească acum mai mult decât câştigă din salariu. Singurul motiv pentru care nu şi-a pierdut încă locuinţa în favoarea băncii este că are şi un al doilea loc de muncă şi pentru că soţia sa este şi ea salariată.
În timp ce Max se teme că îşi poate pierde locuinţa, alţii se tem de creşterea accentuată a preţurilor din ultimul an. Inflaţia a ajuns în prezent la aproximativ 17 la sută comparativ cu 11,4 la sută în martie 2014.
Preţul alimentelor va continua cel mai probabil să crească, parţial şi din cauza deciziei Kremlinului din vară de a interzice unele importuri de alimente din ţările care au impus sancţiuni Rusiei.
Un sondaj de opinie recent, realizat de Centrul Levada, arată o creştere accentuată a numărului de persoane care afirmă că inflaţia este principala lor preocupare. Potrivit sondajului, 82 la sută dintre ruşi se declară îngrijoraţi din cauza inflaţiei, 43 la sută din cauza sărăciei şi 38 la sută din cauza şomajului.
Dar aceasta nu este singura problemă apărută după anexarea Crimeei de către Kremlin.
Pe plan internaţional, relaţiile Rusiei cu Occidentul au ajuns la cel mai scăzut nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu 25 de ani. Nemulţumirea Occidentului faţă de decizia Moscovei de a trimite trupe în teritoriul ucrainean nu a dus numai la sancţiuni, ci şi la consolidarea prezenţei NATO în ţările membre vecine cu Rusia. La începutul lunii martie, armata americană a început să trimită tancuri şi alte vehicule militare în ţările baltice şi Polonia.
Ele fac parte dintr-un exerciţiu militar de amploare desfăşurat în regiune, care implică 4.000 de militari din nouă ţări membre NATO, inclusiv Statele Unite. Dar ulterior există intenţia de a se păstra echipamentul în regiune.
Americanii susţin, de asemenea, că ajută la construirea capacităţii statelor non-membre NATO, precum R.Moldova sau Georgia, de a se autoapăra.
Una dintre cele mai mari temeri ale Rusiei era că va fi încercuită de NATO, aşa că, inevitabil, răspunsul Moscovei a fost o masivă etalare de forţe terestre, navale şi aeriene ale armatei sale.
Dar toate aceste evenimente creează o situaţie care poate escalada periculos.
Citeşte şi:
Rusia face exerciţii militare: Bombardiere strategice ruse, mobilizate în Crimeea - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe