Cum împarte protocolul nord-irlandez Marea Britanie şi UE. Tensiunile post-Brexit cresc

  • Marea Britanie a făcut un anunţ marţi care a aprins tensiunile cu Uniunea Europeană
  • Londra a decis că va continua cu o nouă lege prin care să anuleze efectiv părţi ale unui acord comercial post-Brexit pentru Irlanda de Nord
  • Irlanda de Nord reprezintă o chestiune sensibilă pe agenda premierului Boris Johnson
Urmărește
1264 afișări
Imaginea articolului Cum împarte protocolul nord-irlandez Marea Britanie şi UE. Tensiunile post-Brexit cresc

Sursa foto: Profimedia

Marea Britanie a anunţat marţi că va continua cu o nouă lege care să anuleze efectiv părţi ale unui acord comercial post-Brexit pentru Irlanda de Nord, aprinzând tensiunile cu Europa. Ca parte a ieşirii Marii Britanii din UE, guvernul primului ministru Boris Johnson a fost de acord să părăsească în mod efectiv Irlanda de Nord în cadrul pieţei unice a UE pentru mărfuri şi uniunea vamală, având în vedere graniţa deschisă cu Irlanda, membră a UE.

O frontieră vamală între restul Regatului Unit şi provincie va eroda poziţia Irlandei de Nord în Marea Britanie, avertizează comunităţile pro-britanice. Londra afirmă că birocraţia creată de Protocolul nord-irlandez este intolerabilă şi că acum ameninţă acordul de pace din 1998, care a pus capăt în mare parte a trei decenii de violenţe.

Multe dintre controalele impuse de UE asupra mărfurilor care provin din Marea Britanie nu au fost implementate după ce Londra a aplicat la perioada de graţie. Acolo unde schimbările au intrat în vigoare, documentele, costurile şi nevoile de personal au crescut.

Oficialii guvernamentali susţin că, atunci când protocolul a fost semnat, ambele părţi au convenit că unele secţiuni ar putea fi schimbate în cazul în care tratatul produce probleme pentru provincie.

Conform noilor planuri, legislaţia ar uşura circulaţia mărfurilor, ar aplica regimul fiscal al Marii Britanii în Irlanda de Nord şi ar da Londrei mai multă putere asupra legilor care guvernează provincia.

UE susţine că protocolul este un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care a fost încheiat în mod liber de guvernul Regatului Unit. Bruxelles-ul precizează că orice acţiune unilaterală este inacceptabilă, dar a susţinut în repetate rânduri că este dispusă să caute soluţii practice în cadrul existent.

Partidul naţionalist irlandez Sinn Fein acceptă protocolul având în vedere obiectivul pe care şi l-a propus: de unificare a Irlandei şi implicit dorinţa de a menţine provincia britanică în UE, relatează Reuters.

Odată cu creşterea inflaţiei în Marea Britanie şi UE, un război comercial ar fi dăunător ambelor părţi. Guvernul lui Johnson a intensificat retorica de mai multe ori, înainte de a-şi înmuia tonul. Dar problema rămâne nerezolvată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici