Cum încearcă Belarusul să păcălească Bruxelles-ul şi Moscova

Belarusul încearcă să păcălească Bruxelles-ul şi Moscova prin manevre cum ar fi vânzarea pe hârtie a unor firme deţinute de persoane vizate de sancţiuni europene sau reetichetarea petrolului pentru a eluda un acord coercitiv încheiat cu Rusia, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Cum încearcă Belarusul să păcălească Bruxelles-ul şi Moscova

Cum încearcă Belarusul să păcălească Bruxelles-ul şi Moscova (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Oligarhul belarus Vladimir Peftiev se află pe lista neagră a UE împreună cu una dintre firmele sale, Beltekh Holding. El i-a vândut în această săptămână pachetul său majoritar lui Dmitri Gurinovici, care nu apare pe lista sancţiunilor.

Un diplomat european a declarat că acesta este de fapt un fost "consilier al lui Peftiev sau poate încă mai este". El a adăugat că vânzarea este o încercare de a eluda sancţiunile UE.

"Oficial, dacă firma nu mai aparţine persoanei vizate de sancţiuni, ea trebuie scoasă de pe listă", a explicat el.

Potrivit unei surse din cadrul organizaţiei neguvernamentale German Marshall Fund, tranzacţia înseamnă că "Peftiev de fapt şi-a vândut compania sieşi".

Un alt oligarh care are legături cu Lukaşenko, Iuri Cij, a reuşit să îşi scoată una dintre companii, Belneftegaz, de pe lista neagră a UE după ce Letonia a intervenit în favoarea sa. Potrivit Tribunalului Belarus, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Haga, Belneftegaz face parte dintr-o familie de firme implicate într-o schemă frauduloasă de 880 de milioane de dolari pe an.

Belarusul importă ţiţei rusesc la preţul la care el se vinde pe plan intern. Dar dacă vrea să îl rafineze şi să îl vândă în Europa, Minskul trebuie să plătească Rusiei între 300 şi 500 de dolari pe tonă, în funcţie de tipul de produs. Acordul nu se aplică solvenţilor obţinuţi din petrol.

Organizaţia neguvernamentală susţine că Belneftegaz exportă petrol sub numele de solvent în Estonia, Letonia, Lituania şi Olanda, unde este cumpărat de companii offshore având legături cu regimul belarus, care îl reetichetează ca petrol şi îl vinde apoi companiilor europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici