Cum îşi finanţează armata din Myanmar regimul opresiv? Răspunsul ar putea fi ascuns adânc în pământ

Pe măsură ce milioane de oameni curajoşi din Myanmar îşi riscă viaţa pentru a se opune forţelor militare şi în timp ce ţările occidentale impun sancţiuni economice menite să înlăture sursele principale de venit ale regimului, resursele naturale se dovedesc a fi salvarea generalilor, se arată într-un raport recent al globalwitness.

Urmărește
934 afișări
Imaginea articolului Cum îşi finanţează armata din Myanmar regimul opresiv? Răspunsul ar putea fi ascuns adânc în pământ

Cum îşi finanţează armata din Myanmar regimul opresiv? Răspunsul ar putea fi ascuns adânc în pământ

Pe măsură ce milioane de oameni curajoşi din Myanmar îşi riscă viaţa pentru a se opune forţelor militare şi în timp ce ţările occidentale impun sancţiuni economice menite să înlăture sursele principale de venit ale regimului, resursele naturale se dovedesc a fi salvarea generalilor, se arată într-un raport recent al globalwitness.

Încă din 2015 au fost urmărite legăturile dintre exploatarea resurselor naturale, conflictele armate şi controlul militar. Ceea ce este mai puţin cunoscut privind modul în care armata profită de pe urma acestora, este exploatarea minelor de pietre preţioase, asemenea rubinelor sau jadului.

Deşi oficial, de peste un an nu se mai face nici o exploatare, iar minele sunt închise, în realitate, zeci de mii de oameni au fost autorizaţi să reia activităţile cu bijuterii. Acest lucru se petrece în special în regiunea Mogok, din centrul ţării, care concentrează 90% din extracţia de pietre preţioase din ţară. Zona a fost astfel supranumită şi  „valea rubinelor”. Aici armata primeşte mită de la zeci de mii de localnici care extrag pietrele preţioase din aceleaşi situri care au fost scoase din funcţiune anterior de MEHL şi filialele sale.

Realitatea este că, la fel ca industria jadului, comerţul cu pietre preţioase din Myanmar este o industrie militară coruptă, condusă de principalul general al ţării, Min Aung Hlaing şi de grupurile armate. Veniturile din acest comerţ profitabil au permis armatei din Myanmar să consolideze puterea şi resursele financiare, incluzându-se aici lovitura de stat din februarie 2021.

Raportul indică câţiva bijutieri importanţi, între care Pragnell, o firmă britanică, Van Cleef & Arpels, o subsidiară a Swiss Richemont, şi Bulgari, deţinută de grupul francez LVMH care ar fi suspectate că ar continua să se aprovizioneze cu rubine de pe piaţa birmaneză şi astfel că finanţează dictatura, chiar dacă, din nou, oficial, nu mai există piaţă din moment ce minele ar trebui să fie închise.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici