Cum reuşeşte Vestul să zdrobească Coreea de Nord fără să tragă un glonţ

Chiar dacă sancţiunile Naţiunilor Unite nu au reuşit să oprească programul de înarmare al Coreei de Nord, este evident că acestea au avut un efect dramatic asupra economiei statului, aceasta resimţind presiunea generată de degradarea acordurilor comerciale, potrivit Reuters.

Urmărește
10238 afișări
Imaginea articolului Cum reuşeşte Vestul să zdrobească Coreea de Nord fără să tragă un glonţ

Cum reuşeşte Vestul să zdrobească Coreea de Nord fără să tragă un glonţ

Ultimele sancţiuni aprobate de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite vizează o interdicţie pe exporturile de textile ale Coreei de Nord, unul din segmentele cheie de export ale statului.

De asemenea, noile interdicţii plafonează importul de petrol şi de produse rafinate, fără a impune însă interdicţiile totale cerute de Statele Unite.

Comercianţii chinezi de la graniţa cu Coreea de Nord şi anumiţi vizitatori obişnuiţi ai statului izolat susţin că măsurile impuse de Naţiunile Unite au dus la creşterea preţurilor la combustibili deoarece aceştia se regăsesc în cantităţi mai mici. De asemenea,  sancţiunile anterioare asupra exportului de mărfuri precum fructe de mare şi cărbune se fac resimţite asupra economiei.

„Fabrica noastră din Coreea de Nord este pe cale să declare faliment. Luna trecută vânzările au mers foarte prost. În August anul trecut vindeam zeci de vehicule şi credeam atunci că merge prost.”, spune un businessman chinez din Dandong care vinde automobile restaurate la o fabrică din Coreea de Nord.

Pe deasupra sancţiunilor, comercianţii spun că oficialităţile din China depun eforturi sporite pentru a opri contrabanda la graniţă, aceasta fiind o sursă cheie de combusstibil pentru regiunile nordice ale Coreei de Nord.

Mai mulţi rezidenţi, obişnuiţi cu restricţiile şi intedicţiile , şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu riscul de a reduce exportul de combustibili către Coreea de Nord, pe fondul resurselor deja reduse de combustibili de care dispune statul.

„Dacă Statele Unite ar declara că plănuiesc să bombardeze Phenianul, Coreei de Nord nu i-ar păsa. Dar dacă anunţă China că iau în considerare să reducă exportul de petrol către Coreea de Nord din cauza testelor nucleare, Coreea de Nord îşi iese din minţi”, spune Kang Mi-jin, dezertor nord coreean din Seoul.

Reuters anunţa la sfârşitul lunii iunie că China Naţional Petroleum Corp (CNPC), companie deţinută de către stat, a suspendat vânzările de benzină şi combustibili către Coreea de Nord din cauza îngrijorării că aceştia nu ar putea să plătească. Datele referitoare la clienţi al CNPC arată o scădere cu 97% a exporturilor către Coreea de Nord faţă de anul trecut.

Preţurile la petrol şi motorină au crescut în Coreea de Nord, dublându-se faţă de anul trecut. În septembrie, petrolul ajungea la 1.73 de dolari per kilogram, comparativ cu decembrie anul trecut când preţul era de 0.97 per kilogram, potrivit datelor oferite de Kang Mi.

ARTICOL ZIARUL FINANCIAR

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici