Cum se simte Nelson Mandela după ieşirea din spital

Soţia lui Nelson Mandela, Graca Machel, a vorbit luni despre starea de sănătate a fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani şi spitalizat timp de zece zile la sfârşitul lui martie şi începutul lui aprilie din cauza unei pneumonii.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Cum se simte Nelson Mandela după ieşirea din spital

Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Se simte bine, de aceea sunt aici. Dacă nu ar fi fost bine, nu aş fi fost aici", i-a spus Graca Machel unei jurnaliste a AFP care a întrebat-o despre laureatul premiului Nobel pentru Pace în 1993, în cadrul unei conferinţe privind sănătatea infantilă în apropiere de Johannesburg.

Nelson Mandela, care a fost externat din spital al 6 aprilie, a primit permisiunea de a se întoarce la domiciliul său din Johannesburg, unde va continua să primească îngrijiri.

De câteva luni, eroul luptei împotriva apartheidului s-a retras în satul copilăriei sale, Qunu, din regiunea rurală Eastern Cap.

El a fost dus cu avionul la Pretoria în decembrie, pentru a primi îngrijiri din cauza unei infecţii pulmonare. La ieşirea din spital, medicii şi rudele au decis să îl instaleze în reşedinţa sa din Johannesburg (situat la 60 de kilometri de Pretoria) pentru a rămâne în apropierea celor mai performante spitale din ţară.

Numele său a ocupat primele pagini ale ziarelor sud-africane de week-end, scandalizate de o bătălie juridică între două dintre Nelson Mandela se simte bine după ieşirea din spitalfiicele sale şi unii prieteni pentru controlul fondului cu scop lucrativ în numele său.

Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud în 1994, cel pe care compatrioţii îl numesc cu afecţiune "Madiba", a fost deja spitalizat în ianuarie 2011, apoi în decembrie 2012 din cauza unor infecţii pulmonare legate probabil de sechelele lăsate de tuberculoza contractată în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island.

Sănătatea lui Nelson Mandela este un subiect de îngrijorare recurent în Africa de Sud, unde cu toţii ştiu că eroul naţional nu este nemuritor. Ultimii săi vizitatori, înainte de spitalizare, au descris un bărbat bătrân într-o stare de sănătate bună, dar cu unele momente de absenţă.

"Din nefericire, uită adeseori că unul sau altul a decedat, sau faţa sa exprimă neînţelegere atunci când i se spune că Walter Sisulu sau alţii nu mai sunt pe această lume", a mărturisit prietenul său avocat George Bizos într-un interviu acordat agenţiei Eyewitness News la 11 martie, după ce îl vizitase pe Nelson Mandela cu câteva zile înainte.

Walter Sisulu, care a decedat în 2003, a fost una dintre figurile emblematice ale luptei împotriva apartheidului şi un apropiat al lui Mandela.

Mandela, care nu a mai apărut în public din 2010, s-a retras complet din viaţa politică şi nu a mai exprimat nicio opinie publică de mai mulţi ani. El rămâne însă un idol venerat de tot poporul, pentru că a reuşit să evite o explozie a violenţei rasiale la tranziţia de la regimul segregaţionist la democraţie în 1994.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici