Cum sunt afectate planurile lui Donald Trump privind Iranul de asasinarea jurnalistului saudit

Cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi complică strategia preşedintelui SUA, Donald Trump, de contracarare a influenţei Iranului în Orientul Mijlociu prin crearea unei alianţe a naţiunilor arabe, afirmă oficiali americani citaţi de site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
1767 afișări
Imaginea articolului Cum sunt afectate planurile lui Donald Trump privind Iranul de asasinarea jurnalistului saudit

Cum sunt afectate planurile lui Donald Trump privind Iranul de asasinarea jurnalistului saudit

Alianţa Strategică pentru Orientul Mijlociu ar avea rolul de unificare, sub coordonarea SUA, a eforturilor guvernelor sunnite din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Qatar, Oman, Bahrain, Egipt şi Iordania pentru contracararea Iranului, care are un regim şiit. Crearea acestei alianţe de securitate propusă anul trecut de Administraţia de la Riyad a fost blocată de disputele între state arabe.

O reuniune programată să aibă loc în ianuarie 2019 în Statele Unite pentru semnarea acordului de principiu pare acum incertă, au declarat pentru agenţia de presă Reuters trei oficiali americani şi un diplomat din Orientul Mijlociu.

Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi a generat "o nouă serie de probleme", a explicat un oficial din SUA. Una dintre probleme este legată de imaginea prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat că ar fi comandat asasinarea ziaristului disident în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul. Există temeri că prezenţa prinţului moştenitor saudit ar putea genera proteste ample. "Situaţia nu este acceptabilă", a explicat un alt oficial american.

La nivel oficial, Administraţia Donald Trump a negat că moartea lui Jamal Khashoggi ar complica avansarea discuţiilor pentru crearea alianţei de securitate.

Arabia Saudită susţine că asasinarea jurnalistului a fost o "eroare" comisă de agenţi ai serviciilor secrete care au acţionat pe cont propriu, negând orice implicare a prinţului moştenitor saudit.

Robert Malley, fost consilier al fostului preşedinte american Barack Obama şi acum directorul Grupului Internaţional pentru Gestionarea Crizelor (International Crisis Group), a explicat că ar fi complicat ca prinţul moştenitor saudit să meargă în Statele Unite în ianuarie 2019 "ţinând cont de ce s-a întâmplat şi de cât de dure sunt sentimentele". "Nu sunt convins că prinţul ar vrea să vină acum în Statele Unite", a spus el.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi vrea un nou tratat, pentru limitarea activităţilor atomice şi balistice ale Teheranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici