CUM TRĂIESC BOGAŢII DIN COREEA DE NORD. Viaţa elitei povestită din interior
Un membru al aparatului de propagandă al Coreei de Nord, care a făcut carieră scriind versuri elogioase la adresa lui Kim Jong-il, înainte de a fugi în Coreea de Sud, în 2004, a povestit într-un interviu viaţa sa în cadrul elitei nord-coreene.
Kim Jong-Il (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Jang Jin-sung povesteşte pentru BBC News Online prima dintre cele două întâlniri ale sale cu Kim Jong-il, în 1999, când susţine că a fost copleşit de emoţie.
"Dar în acelaşi timp cred că imaginea pe care mi-am format-o despre el - prin spălarea creierului - era foarte diferită faţă de cum apărea el în persoană", afirmă Jang Jin-sung.
"Când m-am întâlnit cu el am simţit că este mult mai individualist, chiar un pic egoist, şi am fost dezamăgit", a explicat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
"Am primit cadou un ceas Rolex atunci când m-am întâlnit cu el şi când am fost în Sud am văzut acelaşi ceas la un magazin la preţul de 11.000 de dolari", a adăugat el. Jang Jin-sung susţine că, deşi populaţia era înfometată, Kim Jong-il folosea cadourile ca pe o modalitate de a cumpăra loialitatea şi a-i aduce şi mai aproape de el pe cei din cercul său restrâns.
Poetul povesteşte că fostul lider nord-coreean le-a cerut consilierilor săi să aibă grijă de el, motiv pentru care a primit beneficii de care nu se bucură cetăţenii obişnuiţi.
"Odată ce l-ai întâlnit în persoană, nu poţi nici măcar să fii judecat fără un acord special", a explicat el.
"Cei privilegiaţi, respectiv pătura superioară, primesc trei tipuri de raţii - o raţie zilnică, una pe trei zile şi una săptămânală. Statul calculează toate necesităţile zilnice ale unei persoane, respectiv cantitatea de vitamine, calorii, de ce fel de mâncare ai nevoie şi aşa mai departe", explică el, adăugând că raţia zilnică este cea mai mare, el beneficiind însă de cea săptămânală.
Cei mai mulţi cetăţeni trăiesc din ceea ce pot cumpăra din magazine.
"În timp ce populaţia din Coreea de Nord era înfometată în anii '90, Kim Jong-il a cheltuit milioane de dolari pentru construirea mausoleului statului, ceea ce arată cât de greşite îi erau priorităţile", a afirmat el.
Jang Jin-sung susţine că, având acces la cărţi sud-coreene, a început să compare cele două sisteme şi să vadă insuficienţele regimului nord-coreean.
"Am început să împrumut aceste cărţi prietenilor şi agenţia de spionaj a descoperit ce făceam. Am fost acuzat de trădare. Lucrurile s-au complicat şi mai mult şi am decis că trebuie să plec", a explicat el, afirmând că s-a folosit de un document pe care îl avea de la serviciu şi care îi permitea să treacă graniţa în China.
Din China, el a mers în Coreea de Sud, unde susţine că a fost surprins de numărul facilităţilor acordate persoanelor cu dizabilităţi. "În Coreea de Nord orice persoană cu dizabilităţi are accesul interzis în afara Phenianului", a explicat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO