Cum va arăta lumea în 2040? Scenariile expuse într-un raport al serviciilor de informaţii din SUA

Bolile, decalajul dintre bogaţi şi săraci, schimbările climatice şi conflictele dintre şi între naţiuni vor prezenta provocări mai mari în deceniile următoare, pandemia COVID-19 înrăutăţind deja unele dintre aceste probleme, se arată într-un raport de informaţii al SUA.

Urmărește
2063 afișări
Imaginea articolului Cum va arăta lumea în 2040? Scenariile expuse într-un raport al serviciilor de informaţii din SUA

Cum va arăta lumea în 2040? Scenariile expuse într-uu raport al serciilor de informaţii din SUA

Rivalitatea dintre China şi o coaliţie de naţiuni occidentale condusă de SUA se va intensifica probabil, alimentată de schimbări militare, demografie, tehnologie şi diviziuni asupra modelelor de guvernare, se arată în raportul Global Trends 2040: A More Contested World.

Puterile regionale şi actorii nestatali pot exercita o influenţă mai mare, cu un rezultat probabil ce va duce la „un mediu geopolitic mai predispus la conflicte şi mai volatil şi o cooperare internaţională slăbită".

Raportul celor mai buni analişti ai serviciilor de informaţii din SUA, care este produs la fiecare patru ani, a evaluat tendinţele politice, economice, sociale şi de altă natură care cel mai probabil vor forma mediul de securitate în următorii 20 de ani, relatează Reuters.

„Intenţia noastră este de a ajuta factorii de decizie politică şi cetăţenii să se pregătească pentru o serie de posibile scenarii pentru viitor”, au scris autorii, menţionând că nu fac previziuni specifice.

Provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare şi perturbările tehnologice „sunt susceptibile de a se manifesta mai frecvent şi intens în aproape fiecare regiune şi ţară”, se precizează în raport.

Pandemia de coronavirus care a ucis peste 3 milioane de oameni a marcat cea mai mare „întrerupere globală” de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecinţele care vor dura probabil ani de zile.

COVID-19 a expus şi uneori a extins disparităţile în domeniul sănătăţii, a ridicat datoriile naţionale, a accelerat naţionalismul şi polarizarea politică, a adâncit inegalităţile, a alimentat neîncrederea în guvern şi a evidenţiat eşecul cooperării internaţionale.

În acest proces, acesta încetineşte şi posibil inversează progresul în combaterea sărăciei, a bolilor şi a inegalităţii de gen.

Raportul prevede că multe probleme cauzate de pandemie vor creşte până în 2040.

„Există un anumit set de tendinţe pe care le-am identificat, care par să se accelereze sau să devină mai puternice din cauza pandemiei”.

Raportul a prezentat cinci scenarii posibil pentru cum va arăta lumea în 2040.

Cel mai optimist scenariu prezintă - „ o renaştere a democraţiilor” -  în care guvernele democratice s-ar dovedi „mai capabile să încurajeze cercetarea ştiinţifică şi inovaţia tehnologică, catalizând un boom economic”.

Cel mai pesimist scenariu prezintă o acutizare a vulnerabilităţilor pe care COVID-19 şi încălzirea globală le-au scos la iveală.

Raportul complet poate fi vizionat AICI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici