Cum văd italienii viitorul lor după plecarea lui Silvio Berlusconi

Italienilor le este teamă de viitor după plecarea lui Silvio Berlusconi, exprimându-şi îndoielile cu privire la capacităţile succesorului său, indiferent cine va fi acesta, de a ameliora situaţia.

Urmărește
1024 afișări
Imaginea articolului Cum văd italienii viitorul lor după plecarea lui Silvio Berlusconi

Cum văd italienii viitorul lor după plecarea lui Silvio Berlusconi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Toţi cei care au fost citaţi ca posibili succesori vor avea grijă doar de interesele lor", apreciază Daniela D'Antonio, în vârstă de 24 de ani, care distribuie pliante în centrul oraşului. Candidatul cel mai bine plasat este fostul comisar european Mario Monti, un economist respectat în vârstă de 68 de ani.

"Ei ne vor promite din nou o viaţă frumoasă, dar viaţa frumoasă în Italia pur şi simplu nu mai există", adaugă tânăra, care supravieţuieşte cu un salariu lunar de 500 de euro.

Când a ajuns pentru prima dată la putere în 1994, Berlusconi le-a vândut italienilor visul american, dar această viziune a fost spulberată de criza economică. O inconvenienţă care i-a afectat popularitatea, ajunsă la 22 la sută.

"Sunt într-adevăr mulţumită că demisionează", mărturiseşte Valentina Giusti, în vârstă de 33 de ani. "Îl detest, atât pe plan politic, cât şi personal. Dar nu am prea mari speranţe că situaţia va putea fi rezolvată, este prea complicat", adaugă ea.

În opinia lui Valerio Mai, un şomer în vârstă de 58 de ani, această demisie ar fi trebuit să aibă loc "în urmă cu mult timp. (...) Berlusconi reprezenta un pericol real".

Il Cavaliere, care a pierdut majoritatea absolută în timpul unui vot, marţi, în Camera Deputaţilor, a anunţat ulterior că va renunţa la funcţia de premier imediat ce vor fi adoptate reformele economice cerute de Bruxelles. Planul ar urma să fie votat sâmbătă în Parlament.

De această plecare nu se bucură nici Monica Contoli, o bijutieră în vârstă de 38 de ani. "Nimeni nu poate face mai mult ca el, indiferent cine îl va înlocui, nu va putea salva Italia".

Şeful Guvernului în exerciţiu a încercat constant să minimizeze problemele economice din Italia, afirmând, de exemplu, în cadrul unui summit G20 de la Cannes, că restaurantele din ţara sa sunt "pline".

Actorul de comedie Roberto Benigni a profitat în timpul unei intervenţii în faţa Parlamentului pentru a le cere liderilor politici şi financiari să "investească în Italia".

"Am fost nevoit să mănânc ton din conservă, deoarece restaurantele din Italia sunt pline", a ironizat el.

Unii italieni se îndoiesc în continuare că plecarea anunţată a lui Berlusconi va avea loc. "Chiar va pleca? El a promis că nu va candida la viitoarele alegeri, dar a făcut deja numeroase promisiuni pe care nu şi le-a respectat", afirmă Daniela D'Antonio.

"Nu reuşim pur şi simplu să credem că este adevărat. Vom începe să sărbătorim doar atunci când îi vom vedea într-adevăr pe Berslusconi şi suita sa că îşi fac bagajele", conchide ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici