- Home
- Externe
- (05.05.2020, 18:09)
- Andrei Jipa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cunoscut lider mafiot: Vremurile acestea de criză, ideale pentru infracţionalitate. Cum spune că acţionează interlopii pentru a câştiga bani şi influenţă
- Autorităţile italiene au avertizat încă de la începutul pandemiei de coronavirus că mafia ar putea profita de pe urma situaţiei
- Italia se luptă de decenii cu lumea interlopă şi cu organizaţiile care conduc infracţionalitatea din peninsulă
- În criză, mafioţilor le este mai uşor să câştige bani şi influenţă, spune chiar un fost lider al mafiei
Urmărește
3064 afișări
Lider mafiot: Vremurile acestea de criză, ideale pentru infracţionalitate. Cum spune că acţionează interlopii pentru a câştiga bani şi influenţă
În timp ce italienii se luptă cu coronavirusul, mafioţii îşi pun la punct ori chiar în aplicare planul de îmbogăţire. Criza economică iscată de pandemie va face ca mulţi oameni să pice în mâinile mafiei, spun experţii, care notează şi cum acţionează grupările de crimă organizată.
Potrivit acestora, mafia vine în sprijinul celor loviţi de criză, dar întotdeauna cere în schimb mai mult. Unora le oferă pachete cu mâncare, în timp ce altora le dă ajutoare financiare. Nu însă fără să încheie contracte prin care pot ajunge să cumpere proprietăţi sau afaceri pe sume mult mai mici decât cele la care au fost evaluate acestea. De asemenea, uneori "răsplata" poate veni sub forma acordării unui vot de încredere unor anumiţi candidaţi pentru funţii publice, mai scrie BBC.
"Mafia nu face niciodata nimic ceva din generozitate. Acest concept nu există pentru lumea infracţională. Mafia ştie doar o vorbă: eu te scarpin pe spate, tu mă scarpini pe mine. Adică eu îţi ofer acum ceva şi tu mă vei răsplăti când va veni momentul", spune Enza Rando, specialist anti-mafia.
BBC a reuşit să vorbească cu un ex-lider mafiot, acum martor cheie al autorităţilor într-un proces. Este vorba despre Gaspare Mutolo, cel care este ţinut într-un loc secret de poliţia italiană, de teama unei răzbunări a mafiei.
"Exact aşa acţionează şi funcţionează mafia. Ştiu, pentru că şi eu am acţionat aşa. La suprafaţă apăream ca un om carismatic şi generos, nu-mi arătam niciodată adevărata faţă. Ei nu ştiau că am ucis peste 20 de persoane", a declarat Mutolo pentru BBC.
"(...) Când se organizează apoi alegeri locale, bineînţeles că mafia apare şi spune: Ciao, bella, îţi aminteşti de mine? Eu te-am ajutat când ai avut nevoie, acum tu trebuie să mă ajuţi pe mine", a mai spus Mutolo.
BBC mai prezintă povestea unui cuplu care patronează o mică măcelărie într-un oraş din Apulia, localitate aflată în sudul Italiei. Aceştia au fost abordaţi de mafie pentru a li se oferi un împrumut.
"Un client obişnuit a intrat în magazin şi ne-a oferit un împrumut. Ne-am uitat unul către celălalt şi am realizat imediat despre ce este vorba", au afirmat aceştia, fiind completaţi de un specialist: "Oferă împrumuturi, dar acel împrumut reprezintă pentru mulţi începutul agoniei".
Experţii cer guvernului italian să ajute proprietarii de afaceri mici pentru a evita ca aceştia să fie "prădaţi". Până acum autorităţile au anunţat ajutoare de până la 25.000 euro pentru cei aflaţi în nevoie, dar mulţi patroni spun că nu vor putea să returneze banii conform condiţiilor impuse de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Valdimir Putin se confruntă cu o revoltă a armatei, deoarece „comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe